Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το Υπουργείο Υγείας απαντά για το πόσο επικίνδυνη είναι φέτος η γρίπη και ο COVID-19
Το Υπουργείο Υγείας απαντά για το πόσο επικίνδυνη είναι φέτος η γρίπη και ο COVID-19

Το Υπουργείο Υγείας απαντά για το πόσο επικίνδυνη είναι φέτος η γρίπη και ο COVID-19

Για την επικινδυνότητα της συνύπαρξης γρίπης και COVID-19, τα μέτρα προστασίας, τη μεταδοτικότητα και τον εμβολιασμό για τους δύο ιούς, απαντά με ανακοίνωσή του του Υπ. Υγείας, προκειμένου να κατατοπίσει το κοινό, με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Παραθέτοντας μία σειρά ερωτημάτων που μπορεί να απασχολούν σήμερα μέρος του πληθυσμού, το Υπουργείο δίνει επεξηγηματικές οδηγίες και συστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες.

Όσον αφορά το κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη γρίπη φέτος, απαντά ότι υπάρχει ανησυχία για φέτος και αναμένεται να έχουμε αύξηση στη μετάδοση των ιών του αναπνευστικού, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των βασικών μέτρων πρόληψης και μετάδοσης των διαφόρων ιών, λόγω της συνύπαρξης της γρίπης με τον COVID- 19, καθώς επίσης και λόγω των δεδομένων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο (υψηλά ποσοστά γρίπης, Μάϊος – Ιούνιος 2022). Λέει, ακόμα, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία του COVID-19 και λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα σοβαρής νόσησης τόσο από τη νόσο COVID – 19 όσο και από τη γρίπη.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ του COVID-19 και της γρίπης, λέει ότι χαρακτηρίζονται και οι δύο ιοί από υψηλή μολυσματικότητα και επιφέρουν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, παρουσιάζουν ίδια συμπτωματολογία (όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια). Λόγω της δυσκολίας διαχωρισμού των δύο νοσημάτων, σε παρουσία συμπτωμάτων, συστήνεται ο περιορισμός για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης, ιδιαίτερα σε ευάλωτα άτομα.

Όσον αφορά τι είναι γρίπη και γιατί προκαλεί ανησυχία, απαντά ότι η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ότι προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό  και σε κάποιες περιπτώσεις τους πνεύμονες και ότι μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Αναφέρεται, ακόμα, ότι περίπου 3-5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν σοβαρά από γρίπη και ένας σημαντικός αριθμός, 650.000 πέθαιναν από τη νόσο κάθε χρόνο. Περίπου 70.000 από τους θανάτους αυτούς παρατηρούνται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Όσον αφορά το ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, απαντά ότι ο ΠΟΥ συνιστά εμβολιασμό κατά της γρίπης στα άτομα από τις ακόλουθες τέσσερις ομάδες προτεραιότητας. Πρώτη ομάδα είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αναπόφευκτα εκτίθενται στον ιό της γρίπης με την εργασία τους, επομένως θα πρέπει να προστατεύονται να μην κολλήσουν οι ίδιοι αλλά και να μη διασπείρουν τον ιό στους ασθενείς τους. Δεύτερη ομάδα, είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία και γίνεται επιρρεπές στις λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Τρίτη ομάδα, είναι οι εγκυμονούσες γυναίκες, ως περισσότερο επιρρεπείς στη σοβαρή νόσηση με γρίπη, η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Τέταρτη κατηγορία είναι οι ευπαθείς ομάδες, καθώς η γρίπη μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή σε άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα και συνοσηρότητα όπως ο διαβήτης, το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις.

Ακόμα, λέει ότι παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση ή επιπλοκές, όπως νοσηλεία και σπανιότερα θάνατο και ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία στα παιδιά και παράλληλα προστατεύει τα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται, όπως γιαγιάδες, παππούδες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Για άτομα που ζουν σε χώρους φιλοξενίας και κλειστές δομές, όπως φυλακές, στρατόπεδα προσφύγων και οίκους ευγηρίας, ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση του ιού της γρίπης στις μεγάλες αυτές ομάδες, προσθέτει.

Σημειώνει, δε, ότι πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου λόγω του ιού της γρίπης διατρέχουν επίσης μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19. Αναφέρεται ότι ο ΠΟΥ συνιστά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες αναφέρονται πιο πάνω, τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του COVID-19 αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα.

Όσον αφορά τα στελέχη του ιού της γρίπης από τα οποία προστατεύει το εμβόλιο, σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιού της γρίπης – η γρίπη Α και η γρίπη Β – που οδηγούν στις ετήσιες επιδημίες γρίπης, που συχνά αναφέρονται ως εποχική γρίπη. Στην Ευρώπη, χρησιμοποιούμε τόσο τα τριδύναμα για την προστασία από 3 στελέχη της γρίπης όσο και τα τετραδύναμα εμβόλια για προστασία έναντι 4 στελεχών, που καλύπτουν και τους δύο τύπους γρίπης, προσθέτει.

Όσον αφορά το αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της γρίπης, εξηγεί ότι είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης ενάντια στον ιό κατά της γρίπης καθώς μας προστατεύει από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών ακόμη και θανάτου. Προσθέτει ότι τα εμβόλια της Γρίπης χρησιμοποιούνται πάνω από 60 χρόνια και έχουν χορηγηθεί με ασφάλεια σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο.

Όσον αφορά την πιθανότητα να κολλήσει κανείς γρίπη από τον εμβολιασμό, απαντά ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους της γρίπης οι οποίοι δεν είναι ζωντανοί και με τη χορήγηση του εμβολίου ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα, τα οποία και μας προστατεύουν (ενεργοποιούνται και τον σκοτώνουν) σε ενδεχόμενη προσβολή από τον ιό, σημειώνει.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και αν προσφέρει κάποια προστασία ενάντια στην γρίπη και, αντίστροφα, αν το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει κάποια προστασία έναντι του COVID-19, εξηγεί ότι οι ιοί είναι διαφορετικοί και επομένως χρειάζεται να χορηγηθούν και διαφορετικά εμβόλια.

Όσον αφορά την ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου κατά της γρίπης και του COVID-19, αναφέρει ότι ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να χορηγούν το εμβόλιο κατά της γρίπης μαζί με το εμβόλιο κατά του COVID 19 – η λεγόμενη συν χορήγηση – όποτε είναι εφικτό.

Για όσους έχουν νοσήσει με COVID-19 αναφέρει ότι είναι προτιμότερο να αποθεραπευτούν και μετά να γίνει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης, για την αποφυγή σύγχυσης των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά το κατά πόσο οι ασθενείς με COVID-19 είναι πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουν γρίπη ή να νοσήσουν σοβαρά, αναφέρει ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ξεκάθαρα δεδομένα ώστε να μπορούμε να πούμε ότι όταν ένα άτομο είναι θετικό στον ιό COVID-19 γίνεται και πιο ευάλωτο στη γρίπη.

Προσθέτει, όμως, ότι λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19 που επικράτησε, τα ποσοστά γρίπης ήταν χαμηλά, οπότε δεν παρατηρήθηκε η πιο πάνω συσχέτιση. Ωστόσο, σημειώνει, ότι εάν κάποιος χρειάζεται να νοσηλευτεί λόγω COVID-19 και παρουσιάσει αναπνευστικό πρόβλημα, τότε σίγουρα αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση εάν στη συνέχεια νοσήσει και με γρίπη.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της γρίπης, αναφέρει ότι αν και τα εμβόλια της γρίπης χορηγούνται με ασφάλεια σε εκατομμύρια ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης δεν συνιστάται ή θα πρέπει να χορηγείται με ιδιαίτερη προσοχή. Προσθέτει ότι η λήψη του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης δεν ενδείκνυται για άτομα με σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση ή σε κάποιο από τα συστατικά που περιέχει το εμβόλιο. Ακόμα, άτομα με γνωστές αλλεργίες στο αυγό μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της γρίπης, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τη χορήγηση.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις αυτό το χειμώνα, τονίζει ότι τόσο ο ιός COVID-19 όσο και η γρίπη είναι ιοί του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδονται με τους ίδιους τρόπους – κυρίως μέσω εισπνοής σταγονιδίων από ένα άτομα όταν βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή αναπνέει ή όταν οι ιοί μεταφέρονται μέσω επαφής από μολυσμένες επιφάνειες.

Αυτό σημαίνει, συνεχίζει, ότι τα ίδια μέτρα τα οποία είχαμε μας βοηθούν και συμβάλλουν στη προστασία μας και από την γρίπη, όπως είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους, νοσηλευτήρια , κλειστές δομές, εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής φροντίδας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η εξασφάλιση καλού αερισμού εσωτερικών χώρων (ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους και δημόσιους χώρους), το τακτικό πλύσιμο χεριών, η κάλυψη στόματος και μύτης όταν βήχουμε με χαρτομάντηλο ή με τον αγκώνα.

Send this to a friend