Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Ό,τι προέρχεται από μέσα προς τα έξω είναι πάντα αληθινό
Ό,τι προέρχεται από μέσα προς τα έξω είναι πάντα αληθινό

Ό,τι προέρχεται από μέσα προς τα έξω είναι πάντα αληθινό

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Πόσες φορές άκουσες φράσεις όπως «Μου έχει πρήξει το συκώτι», «Έχασα τον ύπνο μου, σκέφτομαι συνεχώς», «Θα σπάσει η καρδιά μου δεν αντέχω το άγχος», «Βγάζω σπυριά όταν αγχώνομαι», «Έχω άφθες από το άγχος», «Τρύπησε το στομάχι μου από τη στενοχώρια».

Πως συνδέεται το σώμα με τη ψυχή; Με ποια ενέργεια η ψυχή σπρώχνει το σώμα στην προσπάθεια της να επικοινωνήσει τα καταπιεσμένα συναισθήματα του άγχους, της θλίψης, της απογοήτευσης, της αγανάκτησης , του θυμού και της στενοχώριας; Με ποιο τρόπο ταυτίζονται οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η δυσκολία στις σχέσεις, οι απώλειες, τα δύσκολα βιώματα, τα οικονομικά θέματα , η αδικία και τα όνειρα που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Μακρύς ο κατάλογος των ψυχοσωματικών: είναι πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγος, αρτηριακοί υπέρταση, μυϊκοί πόνοι, γαστρίτιδα, έλκος, κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο, σεξουαλικά θέματα, δερματικά όπως τριχόπτωση, άφθες, εξανθήματα κ.α.

Κουρασμένοι και καταπονημένοι οι άνθρωποι με ψυχοσωματικά συμπτώματα από την προσπάθεια τους να λύσουν το σωματικό πρόβλημα μέσω ιατρικής χωρίς να καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα αφού δεν υπάρχει οργανική ή βιολογική αιτία στο σύμπτωμα που παρουσιάζουν.

Για να τελειώσω όπως άρχισα ό,τι προέρχεται από τα μέσω προς τα έξω είναι αληθινό. Αν θέλεις μπορείς να αλλάξεις για λίγο την οπτική σου πλευρά και να αφοσιωθείς στην σχέση της ψυχής με το σώμα σου και να δεις αν τα πράγματα αλλάζουν.

Να σε προσέχεις.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
ΠΣΨΘ / ECP / EFTA

Send this to a friend