Home ΠΡΟΣΩΠΑ Ένα από τα αρχαιότερα Βιβλιοπωλεία της Λάρνακας
Ένα από τα αρχαιότερα Βιβλιοπωλεία της Λάρνακας

Ένα από τα αρχαιότερα Βιβλιοπωλεία της Λάρνακας

Γράφει η Γεωργία Ιωαννίδου – L.A. VOICE

Μια αφορμή το θάνατο του ιδιοκτήτη του γνωστού Βιβλιοπωλείου της Λάρνακας Κώστα Χριστοδούλου, του οποίου η κηδεία θα πραγματοποηθεί σήμερα, δημοσιεύουμε παλιά συνέντευξη που παραχώρησε στη συνάδελφο δημοσιογράφο Γεωργία Ιωαννίδου και στην εφημερίδα της Λάρνακας L.A. Voice.

Σήμα κατατεθέν αποτελεί για την πόλη μας το Βιβλιοπωλείο Εστία. Πόσες γενιές αλήθεια έχουν περάσει από το χώρο αυτό. Σήμερα το επισκέπτονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους… 65 χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Επισκέφθηκα πρόσφατα τον γνώριμο αυτό χώρο που είναι συνδεδεμένος και με τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις. Τότε που πήγαινα και εγώ να πάρω την γραφική ύλη του σχολείου και πάντα πρόθυμος ο ιδιοκτήτης του κύριος Κώστας Χριστοδούλου, ο γνωστός σε όλους μας «Κωστάκης της Εστίας», με το χαμόγελο στα χείλη ήταν έτοιμος να με εξυπηρετήσει.

Του ζήτησα να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω σε κάποιες άλλες εποχές. Την Εστία του χθες ενός χώρου άρρηκτα συνδεδεμένου με την πόλη της Λάρνακας. Είπαμε πολλά για το ιστορικό Βιβλιοπωλείο που τώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα.

Πόσο θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η κοινωνία μας σήμερα αλλά και ο τρόπος που ζούμε;

Στις μέρες μας, μέρες του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της επανάστασης στην τεχνολογία της επικοινωνίας, οι αλλαγές είναι ραγδαίες. Σήμερα τα περισσότερα δεν θυμίζουν το χθες, τις συνθήκες ζωής στις παλαιότερες δεκαετίες.

Όταν ξεκίνησε η Εστία, πολλά χρόνια πριν, με μεράκι και αγάπη, η πόλη μας, η Λάρνακα, ήταν μια ειδυλλιακή πόλη, χωρίς προβλήματα κυκλοφορίας, μια μικρή πόλη ανθρωπίνων διαστάσεων και συνθηκών ζωής.

«Μεσ’ του Ζήνωνα την πόλη που το κύμα την φιλεί

και του Κίμωνα η δάφνη

τ’ ακρογιάλια της μυρώνει»

τραγουδούσαμε στον ύμνο του Λυκείου μας. Τα σπίτια μονοκατοικίες, το γιασεμί παντού.

Η ίδρυση βιβλιοπωλείου δείχνει την ύπαρξη πνευματικών ενδιαφερόντων των ανθρώπων.

«Με ρωτάτε πώς ξεκίνησα, μα εντελώς τυχαία, θα σας απαντήσω. Δωδεκάχρονος, στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθα στην Λάρνακα, από την Λουρουντζίνα για να πάω στο Λύκειο, το πασίγνωστο τότε Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο. Το καλοκαίρι που αποφοίτησα έκανα διάφορα σχέδια για το επαγγελματικό μου μέλλον ενώ δούλευα παράλληλα για ένα διάστημα στο βιβλιοπωλείο Αναγέννηση του Μιχαλάκη Λάμπρου. Και κάπου εκεί ανάμεσα στα βιβλία γεννήθηκε η σκέψη ενός δικού μου βιβλιοπωλείου, της Εστίας. Γενέθλιος δρόμος η Ζηνώνος Κιτιεώς στο 35,εκεί που τώρα βρίσκεται το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας».

«Θέλετε να μάθετε 65 χρόνια μετά τι άλλαξε. Πολλά άλλαξαν άρδην και κάποια έμειναν τα ίδια».

Τα πρώτα χρόνια της Εστίας

« Έτυχε κάποιες φορές να πάω στην Λευκωσία με … το ποδήλατο για να πάρω ,να φέρω εμπόρευμα. Αυτό σήμερα φαίνεται αδιανόητο. Όμως και πολλά που συμβαίνουν σήμερα θα ήταν αδιανόητα για κάποιον που θα τα άκουγε τότε».

Η Εστία όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε σημείο αναφοράς, περάσματος, συνάντησης

ανθρώπων .Πλήθος κόσμου από όλη την Κύπρο έχει περάσει από αυτό τον χώρο.

Αρκετοί ήταν και οι Ελλαδίτες επισκέπτες. Ανάμεσα τους και γνωστοί καλλιτέχνες όπως , Χόρν,Ρένα Βλαχοπούλου. Επίσης και αρκετοί πολιτικοί καθώς και ξένοι από διάφορα μέρη επισκέφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια το ξεχωριστό αυτό βιβλιοπωλείο. Και συμβαίνει κάποιοι που ξανάρχονται να αναζητήσουν την Εστία για ένα φιλικό χαιρετισμό.

«Ο μαθητόκοσμος της πόλης μας αποτελούσε και αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό κεφάλαιο για την Εστία, με δεσμούς ακατάλυτους στον χρόνο. Συχνά, ζούμε το συγκινητικό περιστατικό να μας επισκέπτονται γονείς που παλαιότερα ως μαθητές πέρασαν οι ίδιοι από την Εστία και τώρα οδηγούν τα παιδιά τους να μας τα συστήσουν και να τους την συστήσουν», μας λέει συγκινημένος ο συνομιλητής μας.

Η Εστία σήμερα συνεχίζει την πορεία που χάραξε εδώ και περισσότερο από έξι δεκαετίες, με γνώμονα πάντα την αγάπη προς τους συμπολίτες μας και την διάθεση για εξυπηρέτηση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του κόσμου και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας για ποιότητα και καλές τιμές, έχουμε κάνει πρόσφατα ένα άνοιγμα στον τομέα ειδών ζωγραφικής φιλοδοξώντας να καταστούμε το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο ειδών ζωγραφικής στη Λάρνακα και όχι μόνο».

Πιο συγκεκριμένα το «Estia Art shop» έχει επεκτείνει θεαματικά το τμήμα ζωγραφικής, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μεγάλα και αξιόπιστα ονόματα στον τομέα της τέχνης όπως η ολλανδική εταιρεία Royal Talens η οποία είναι ευρέως γνωστή για τα υψηλών προδιαγραφών προϊόντα της Rembrant, Van Gogh, Amsterdam, Sakura .

Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα να πετύχει το νέο τους εγχείρημα.

«Ευελπιστούμε το Estiα Art shop να αγκαλιαστεί από τους καλλιτέχνες της πόλης μας αλλά και τους φοιτητές Καλών τεχνών, τους μαθητές σχολείων και για όποιον έχει πάθος με τη ζωγραφική. Με την διαρκή ανανέωση του καταλόγου των προϊόντων μας, τις ειδικές εκπτώσεις σε επαγγελματίες, φοιτητές και μαθητές και την αναγνωρισμένη ποιότητα των ειδών τέχνης, το Estia Art Shop φιλοδοξεί να καταστεί το μεγαλύτερο κατάστημα ειδών ζωγραφικής στη Λάρνακα».

Φεύγοντας κοίταξα πίσω μου και ένα χαμόγελο έσκασε στα χείλη μου. Πολλά έχουν αλλάξει μα ένα παραμένει το ίδιο. Ο κύριος Κωστάκης που παρά τα χρόνια του εξακολουθεί να έχει το ίδιο πάθος και αγάπη για την δουλειά του.

.

Send this to a friend