Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στα Κλαυδιά το νέο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων της επαρχίας Λάρνακας
Στα Κλαυδιά το νέο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων της επαρχίας Λάρνακας

Στα Κλαυδιά το νέο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων της επαρχίας Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Διαδημοτικό καταφύγιο σκύλων θα δημιουργηθεί σε περιοχή της κοινότητας Κλαυδιά, της επαρχίας Λάρνακας. Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφησαν στα κεντρικά γραφεία του Δήμου Λάρνακας τα συμβόλαια μεταξύ του Επαρχιακού Κτηματολογίου Λάρνακας και του δήμου της πόλης για την παραχώρηση άδειας χρήσης κρατικής γης στην περιοχή του χωριού Κλαυδιά, για σκοπούς ανέγερσης του διαδημοτικού καταφυγίου σκύλων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η υποχρέωση δημιουργίας του καταφυγίου αδέσποτων σκύλων απορρέει από τη σχετική νομοθεσία και ως εκ τούτου τα περιφερειακά καταφύγια θα επιτρέψουν συνεργασίες μεταξύ των τοπικών αρχών, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την καλύτερη διαχείριση κι επίβλεψη των αδέσποτων ζώων.

Επίσης, θα αποφορτιστούν τα ιδιωτικά καταφύγια, τα οποία λειτουργούν σήμερα από φιλοζωικές οργανώσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο ενίσχυσης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για δημιουργία περιφερειακών υποστατικών προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκύλων ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την περίοδο 2022 – 2024.

Σύμφωνα μ’ επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω προστασία των αδέσποτων ζώων, ενέκρινε ειδικό σχέδιο για στήριξη των τοπικών αρχών,  προκειμένου να αναπτύξουν κατάλληλα περιφερειακά υποστατικά προσωρινής φύλαξης των αδέσποτων σκύλων.

Το προτεινόμενο σχέδιο αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη συνεργασιών μεταξύ των τοπικών αρχών, με σκοπό να αναπτυχθούν σε κάθε επαρχία περιφερειακά υποστατικά προσωρινής φύλαξης σκύλων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Κανονισμών.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στο ενάμισι εκατομμύριο για την επόμενη διετία.

«Η λειτουργία των υποστατικών αυτών θα δίνει έμφαση στην προσπάθεια για υιοθεσία των αδέσποτων σκύλων, ενώ η ελάχιστη δυναμικότητα τους θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε περιφερειακό επίπεδο.

Δικαίωμα υποβολής της προβλεπόμενης αίτησης για συμμετοχή στο σχέδιο θα έχουν συνεργασίες των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, έναν ελάχιστο αριθμό δήμων ή κοινοτήτων, ώστε να διασφαλίζεται ο περιφερειακός χαρακτήρας του υποστατικού και η κοινωφελής λειτουργία του χώρου», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργικού.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων από τις τοπικές αρχές, ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα έχουν την ευθύνη της έγκρισης των προδιαγραφών των χώρων, για να διασφαλίζεται ότι πληρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων.

 

 

Send this to a friend