Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γιατροί κατεβαίνουν με το πιεσόμετρο στον δρόμο για να εξετάζουν ΑμεΑ
Γιατροί κατεβαίνουν με το πιεσόμετρο στον δρόμο για να εξετάζουν ΑμεΑ

Γιατροί κατεβαίνουν με το πιεσόμετρο στον δρόμο για να εξετάζουν ΑμεΑ

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες, όταν χρειάζεται να αποταθούν σε κάποιο νοσηλευτήριο ή στον προσωπικό τους γιατρό.

Από τη μια, προσωπικοί γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς τους κυριολεκτικά στον δρόμο, καθώς τα ιατρεία τους δεν είναι προσβάσιμα και από την άλλη, ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν έχουν τις προσβάσεις που απαιτούνται για άτομα με αναπηρίες, με αποτέλεσμα να καθίστανται επικίνδυνα αλλά ταυτόχρονα και να καταπατάται η αξιοπρέπεια των ατόμων αυτών.

Διαχρονικό το πρόβλημα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στην κυπριακή κοινωνία είναι διαχρονικά, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Αναπήρων Χριστάκης Νικολαΐδης. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα ιατρεία προσωπικών ιατρών παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα προσβασιμότητας.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πολλάκις έγινε δέκτης παραπόνων από ΑμεΑ για δυσκολία πρόσβασης στα ιατρεία των προσωπικών τους ιατρών για μια εξέταση ρουτίνας, είτε λόγω απουσίας ανελκυστήρα, είτε ράμπας σε ένα κτήριο, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό, αφού καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε τρεις περιπτώσεις, γιατρός χρειάστηκε να κατέβει στον δρόμο με το πιεσόμετρο για να εξετάσει ΑμεΑ, καθώς δεν μπορούσαν να ανέβουν στο κτήριο λόγω έλλειψης προσβασιμότητας.

Επισημαίνει ότι οι τρεις περιπτώσεις που χρειάστηκε να κατέβει ο γιατρός από πολυκατοικία για να εξετάσει ΑμεΑ δεν αφορούν μεμονωμένη περίπτωση ιατρείου, αλλά τρία ιατρεία σε διαφορετικές πόλεις, γεγονός που όπως είπε καταδεικνύει τη συλλογικότητα του προβλήματος.

Στο μεταξύ, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει ότι το πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας για διασφάλιση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων κλινικών και ιατρείων προσωπικών ιατρών ή ειδικών ιατρών, προωθήθηκε μέσω επιστολής στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Νέα κριτήρια

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ Αντρέα Παπακωνσταντίνου, εστιάζεται στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, κάτι το οποίο αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και δεν αφορά μόνο τα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, αλλά και εκείνα που είναι εκτός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως υπάρχουν επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι ελέγχουν εάν τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας. Ο ΟΑΥ, σημείωσε, ζητούσε μόνο τα ελάχιστα κριτήρια και κατά πόσο το κάθε νοσηλευτήριο έχει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλα κριτήρια, γεγονός που βρίσκεται στα σχέδια του οργανισμού.

Αναφορικά με την επιστολή της Οργάνωσης Παραπληγικών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο διευθυντής του ΟΑΥ, αφού απολογήθηκε δημόσια για το γεγονός ότι δεν δόθηκε απάντηση από πλευράς ΟΑΥ στη συγκεκριμένη επιστολή, εξήγησε πως με την αλλαγή των αμοιβών των νοσηλευτηρίων θα ενταχθούν και νέα κριτήρια.

Στην επιστολή της, η Οργάνωση Παραπληγικών καταγράφει και την υποδομή αλλά και τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής και ασφαλής εξυπηρέτηση ατόμων που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ΟΠΑΚ, πρέπει να υπάρχουν: Χώρος στάθμευσης ΑμεΑ πλησίον της εισόδου του κτηρίου, προσβάσιμη είσοδος με κλίση ράμπας που να συνάδει με τις προδιαγραφές στη σχετική νομοθεσία, γερανάκι για μεταφορά ΑμεΑ από τροχοκάθισμα σε κρεβάτι, εξεταστικά κρεβάτια τα οποία να έχουν ρυθμιζόμενο ύψος με ηλεκτρικό μηχανισμό, αναρτήρα έλξης με χειρολαβή πάνω από τα κρεβάτια, πλάκα μεταφοράς από και προς το τροχοκάθισμα και τροχοκαθίσματα ντους/αποχωρητηρίου.

Send this to a friend