Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χρειάζεται ξήλωμα και όχι ανακαίνιση το Μακάρειο
Χρειάζεται ξήλωμα και όχι ανακαίνιση το Μακάρειο

Χρειάζεται ξήλωμα και όχι ανακαίνιση το Μακάρειο

Αντικατάσταση και όχι επεκτάσεις και ανακαινίσεις χρειάζεται το Μακάρειο Νοσοκομείο, λένε γιατροί, γονείς, οργανωμένοι ασθενείς και βουλευτές, ενώ οι νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι η υποστελέχωση στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) θέτει σε κίνδυνο τα μωρά που νοσηλεύονται εκεί.

Υπάρχει στενότητα, ανέφεραν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σύνδεσμοι που εκπροσωπούν γονείς παιδιών που νοσηλεύθηκαν/νοσηλεύονται στην Μονάδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για να βρίσκεται η μητέρα με το παιδί της ενώ μεταξύ άλλων δεν υπάρχει ούτε εξοπλισμός για να φυλάσσεται το μητρικό γάλα το οποίο με την πάροδο 24ώρων καταλήγει τώρα στα σκουπίδια.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου συζητήθηκαν χθες για πολλοστή φορά από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Το θέμα που ενεγράφη προς συζήτηση αφορούσε την υποστελέχωση της μονάδας με νοσηλευτές, αλλά και την καθυστέρηση που φαίνεται να παρατηρείται στην κτηριολογική επέκταση της ΜΕΝΝ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα είναι ακόμα περισσότερα, αν και δεν σχετίζονται με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα νεογνά, είναι σοβαρά και αφορούν την υποδομή, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις.

Λόγω στενότητας χώρου, αναφέρθηκε, οι γιατροί υποχρεώνονται να νοσηλεύουν νεογνά σε άλλους θαλάμους, κάτι το οποίο δεν αποτελεί και την πιο ασφαλή επιλογή για τα παιδιά ενώ όπως λέχθηκε δυσχεραίνει τόσο το έργο του προσωπικού όσο και τους γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους σε διάφορετικά τμήματα του νοσηλευτηρίου.

«Κάνουμε συνεχώς επεκτάσεις στο Μακάρειο με αποτέλεσμα να έχουμε μετατρέψει το νοσοκομείο σε παραγκούπολη», ανέφερε στην Επιτροπή ο διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος Αβραάμ Ηλία. «Το Μακάρειο ασφυκτιά» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «οι γιατροί δεν έχουν καν χώρο για να εξυπηρετήσουν τα παιδιά», υποδεικνύοντας ότι το κτήριο του νοσηλευτηρίου είναι πολύ παλιό. «Γερασμένο», χαρακτήρισε το κτήριο του νοσοκομείου και ο επιστημονικός διευθυντής του Μακάρειου.

«Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο άρχισε να λειτουργεί ως νοσοκομείο το 1984 ανέφερε από πλευράς του ο εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών λέγοντας ότι «θέση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου είναι ότι αντί να ψάχνουμε χώρους σε αποθήκες και πρόχειρες κατασκευές ή να προσθέτουμε πτέρυγες όποτε παραστεί η ανάγκη, ίσως να ήταν ορθότερο να σκεφτούμε την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου Παίδων διότι το υφιστάμενο κτήριο φαίνεται πως ό,τι είχε να μας δώσει μας το έδωσε προ πολλού.

Ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, δεν μπορούμε να συζητάμε συνεχώς για επεκτάσεις και ππατσιαρίσματα. Μάλλον μια πολιτική απόφαση χρειάζεται για να χτιστεί ένα νέο νοσοκομείο και από τη στιγμή που το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, ίσως ήρθε η ώρα για να αναλάβει και κάποιος την ευθύνη».

Με τη θέση αυτή συμφώνησαν και βουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων ασθενών.

«Είμαστε εδώ και ακόμα μια φορά και ακούμε και λέμε τα ίδια πράγματα τα οποία έχουμε συζητήσει μέχρι σήμερα με τέσσερις διαφορετικούς Υπουργούς», είπαν, επισημαίνοντας ότι «οι εργασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην ΜΕΝΝ δεν μπορούν καν να ονομαστούν ανακαίνιση, αφού πρόκειται για μπογιάτισμα και κάλυψη στα πλακάκια που βρίσκονται εκεί από το 1984».

«Για να αλλάξει μια πόρτα μας πήρε έξι μήνες», είπαν χαρακτηριστικά και ανέφεραν ότι έχουν δώσει έτοιμα αρχιτεκτονικά σχέδια στον ΟΚΥπΥ για να εξοικονομηθεί χρόνος και να προχωρήσουν οι εργασίες για την επέκταση της Μονάδας. «Για να μπογιατιστεί η Μονάδα χρειάστηκε να παρέμβουν δύο υπουργοί», είπαν συνεχίζοντας.

Απαντώντας στα όσα οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ανέφεραν, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι €3,3 εκατομμυρίων για την επέκταση της ΜΕΝΝ.

Όπως υποστήριξε, το έργο είχε περιληφθεί σε διαγωνισμό που προκήρυξε ο Οργανισμός αλλά στη συνέχεια μετά από παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ακυρώθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προετοιμασία για ολοκλήρωση του σχεδιασμού και προώθηση του έργου. Είπε επίσης ότι η αποπεράτωση τέτοιου μεγέθους έργων διαρκεί από 18 μέχρι 24 μήνες. «Από πέρσι μέχρι φέτος δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά προχωρήσαμε σε μερική ανακαίνιση της Μονάδας», τόνισε καταλήγοντας.

Για επεκτάσεις, ανακαινίσεις και γενικά κτηριολογική αναβάθμιση του νοσηλευτηρίου, έχει εγκριθεί από την περσινή χρονιά κονδύλι της τάξης των €8 εκατομμυρίων.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χαριλάου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών οι οποίοι υπέδειξαν ότι η ίδια ακριβώς αναφορά είχε γίνει από πλευράς του ΟΚΥπΥ και κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο πρόεδρος της Επιτροπής μάλιστα ανέγνωσε και μέρος των πρακτικών της τότε συνεδρίασης.

Κατόπιν ερωτήσεων από πλευράς βουλευτών, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι η επέκταση της ΜΕΝΝ μαζί με τη λειτουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Μακάρειο Νοσοκομείο αποτελούν προτεραιότητα για τον υπουργό Υγείας. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε χρονοδιαγράμματα.

Προτεραιότητα, αποτελεί η επέκταση της ΜΕΝΝ και για τον ΟΚΥπΥ ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε πιέσεις από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, για να δεσμευτεί ότι εντός δύο εβδομάδων, θα κατατεθούν γραπτώς στη Βουλή τα χρονοδιαγράμματα.

Θεραπείες στο σαλόνι – Καβγάδες για τη στελέχωση

Αρκετή ώρα αναλώθηκε στη συζήτηση που αφορούσε τη στελέχωση της Μονάδας, με τις συντεχνίες των νοσηλευτών να αναφέρονται σε υποστελέχωση και να υποστηρίζουν ότι αντί για 90 νοσηλευτές η ΜΕΝΝ διαθέτει 80 και τον ΟΚΥπΥ να απαντά ότι οι νοσηλευτές είναι 85 και να επισημαίνει ότι απουσιάζει το 25% με άδεια ασθενείας ή άδεια μητρότητας.

Η μεταξύ τους διαφωνία προκάλεσε και την αντίδραση των βουλευτών οι οποίοι έπειτα από τα όσα ακούστηκαν, υπέδειξαν και στον ΟΚΥπΥ και στους νοσηλευτές, ότι ίσως πρέπει να ασκείται καλύτερη νοσηλευτική διοίκηση στο νοσοκομείο.

Οι νοσηλευτές εργαζόμενοι στη ΜΕΝΝ εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Όπως ανέφεραν σε σημείωμα που έδωσαν τόσο στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, όσο και στους βουλευτές της Επιτροπής Υγείας, και αφορούσε γενικά το παιδιατρικό τμήμα του Μακάρειου «η υποστελέχωση έχει φθάσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση, τόσο για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών, όσο και για το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό».

«Η χωρητικότητα του θαλάμου είναι 18 κλίνες στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά με σοβαρότατα προβλήματα υγείας από όλες τις επαρχίες και ειδικότητες, με αρκετά από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειωτέο ότι σε αρκετές περιπτώσεις λόγω πληρότητας αυτά τα παιδιά νοσηλεύονται στο σαλόνι του τμήματος».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Επαναλαμβανόμαστε

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στον τομέα της Υγείας, θυμάμαι και τα προβλήματα στη ΜΕΝΝ. Τη στενότητα χώρου, τη συχνή υπερπληρότητα, την υποστελέχωση, τις φωνές και διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών, την κραυγή αγωνίας των γονιών κ.λπ..

Ούτε και εγώ η ίδια δεν ξέρω πόσες φορές ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα. Το τραγικό είναι ότι και αυτό το ζήτημα, μαζί με δεκάδες άλλα, πάνε κι έρχονται και παραμένουν άλυτα.

Η αλήθεια να λέγεται, ακόμα και να επεκταθεί η Μονάδα κτηριολογικά, τα προβλήματα στο Μακάρειο δεν θα εκλείψουν γιατί όντως το κτήριο είναι παλιό. Είναι και δική μου απορία άλλωστε, το πού θα λειτουργήσει και κυρίως το πώς θα λειτουργήσει τελικά το ΤΑΕΠ.

Πηγή: Philenews

 

Send this to a friend