Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Έρχονται ενιαία ολοήμερα σε κάθε πόλη, φωνάζουν οι γονείς για κλειστές λέσχες
Έρχονται ενιαία ολοήμερα σε κάθε πόλη, φωνάζουν οι γονείς για κλειστές λέσχες

Έρχονται ενιαία ολοήμερα σε κάθε πόλη, φωνάζουν οι γονείς για κλειστές λέσχες

Χαμός με τις απογευματινές λέσχες, οι οποίες φαίνεται πως κάποιες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Παιδείας για ένα τουλάχιστον ολοήμερο σχολείο σε κάθε πόλη.

Οι λέσχες, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας Φρίξος Ζεμπύλας, λειτουργούν από τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια της ενορίας που εντάσσεται το κάθε σχολείο.

Η άδεια λειτουργίας τους στις σχολικές μονάδες εξασφαλίζεται από τις σχολικές εφορίες, επομένως σημειώνει πως οι γονείς θα μπορούσαν να ζητήσουν από αυτές πληροφορίες για να έρθουν σε επικοινωνία με τα αρμόδια πρόσωπα.

Αυτή τη στιγμή, έχει ανακοινωθεί πως μερικές έχουν δώσει χρονοδιάγραμμα έναρξης για τον Οκτώβριο, ενώ σε άλλα δόθηκε ενημέρωση για έναρξή τους σε μία εβδομάδα.

Ο κ. Ζαμπύλας αναφέρει πως εάν το πρόγραμμα τρέχει από Δήμο, συνήθως υπάρχει και μία υπεύθυνη επιτροπή για τη λειτουργία της λέσχης. Σημειώνει δε πως το καθεστώς λειτουργίας των λεσχών δεν αφορά τους συνδέσμους γονέων ή τις διευθύνσεις των σχολείων.

Ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Ιωάννης Ιωάννου, αναφέρει πως οι γονείς μπορούν να αποταθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες και να συμπληρώσουν αίτηση για απογευματινή φύλαξη.

Ωστόσο, οι αιτήσεις γίνονται αφού ξεκινήσει η σχολική χρονιά άρα ενδεχομένως να μπορούν να λάβουν το αίτημα αυτό κατά τον Οκτώβριο.

Ένα ολοήμερο σχολείο σε κάθε πόλη

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Ζεμπύλας αναφέρει πως ο Υπουργός δεσμεύτηκε να τρέξει πιλοτικά ένα πρόγραμμα ενιαίων ολοήμερων σχολείων, ένα τουλάχιστον σε κάθε πόλη.

Αυτή η πρόταση διαμορφώθηκε ώστε να εξεταστεί η ανάγκη και το ενδιαφέρον που υπάρχει για δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες.

Φυσικά, το ολοήμερο σχολείο πρέπει να έχει τις βάσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΝ και να μην λειτουργεί με μερικές από αυτές τις συνθήκες, προσθέτει.

Μερικά βασικά στοιχεία ολοήμερου σχολείου:

Φύλαξη,
Δημιουργική απασχόληση,
Σίτιση,
Διάβασμα,
Ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.
Περσινά και προπέρσινα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος

Δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα κατά τη νέα σχολική χρονιά, επεσημαίνουν ο κ. Ζεμπύλας και ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Ιωάννης Ιωάννου.

Μέχρι στιγμής, επικρατεί μία θετική προσέγγιση για τη φετινή σχολική χρονιά, αφού έχει ξεκινήσει με ευχάριστα νέα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν επιστρέψει στο σχολείο με φωτινά χαμόγελα και χωρίς μάσκες.  Ο κ. Ζεμπύλας επισημαίνει πως αυτή την περίοδο, αναμένεται να γίνουν κάποιες τελευταίες μετακινήσεις, οι οποίες θεωρούνται λογικές.

Όσον αφορά το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων ανάφερε πως σήμερα υπάρχουν 22 ανοιχτά εργοτάξια στις σχολικές μονάδες.

Θέματα όπως εξαερισμός και ψύξη παραμένουν άλυτα όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Στα νηπιαγωγεία, ο κ. Ιωάννης αναφέρει πως τα προβλήματα που υπάρχουν αφορούν λειτουργικές ρυθμίσεις που έχουν ειπωθεί και τις προηγούμενες χρονιές.

Για παράδειγμα, οι γονείς βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των νηπιαγωγείων πριν τις επτά και τριάντα το πρωί και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς.

Επιπλέον,  σοβαρές αντιδράσεις από γονείς και τις διευθύνσεις των σχολείων, ενισχύουν την ανάγκη σχολικών συνοδών, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο κ. Ιωάννου τονίζει πως ο ίδιος ο Υπουργός, είχε υποσχεθεί να εργοδοτηθούν επιπλέον σχολικοί συνοδοί, οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να εργοδοτηθούν σε μόνιμη βάση. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια ανατράπηκε με επιστολή που στάληκε από τις Σχολικές Εφορίες μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend