Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στροφή ελληνοκύπριων στα κατεχόμενα για φθηνότερα καθαριστικά και σφραγίσματα
Στροφή ελληνοκύπριων στα κατεχόμενα για φθηνότερα καθαριστικά και σφραγίσματα

Στροφή ελληνοκύπριων στα κατεχόμενα για φθηνότερα καθαριστικά και σφραγίσματα

Στις κατεχόμενες περιοχές μεταβαίνουν ελληνοκύπριοι πολίτες για τα καθημερινά τους ψώνια ακολουθώντας το παράδειγμα των καυσίμων.

Όπως είπε ο κ. Μάριος Αντωνίου στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, Γενικός Γραμματέας Λιανικού Εμπορίου, δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμοι οι οποιασδήποτε αριθμοί για να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά το μέγεθος του προβλήματος.

Το μόνο σίγουρο όπως είπε είναι ότι εντείνεται η πληροφόρηση και ενημέρωση από μέλη του Συνδέσμου ότι τους τελευταίους 3-4 μήνες πελάτες ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες υπεραγορών ότι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για να προμηθευτούν τα καθημερινά τους ψώνια, καύσιμα και φάρμακα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι καταναλωτές αγοράζουν από τα κατεχόμενα καθαριστικά προϊόντα και ξηρά τροφή ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

“Αντιλαμβανόμαστε όλοι την δυσκολία στην κατάσταση ελέγχου. Οι συμπολίτες μας που επισκέπτονται τα κατεχόμενα πλέων είναι μαζικά, είναι πάρα πολλές χιλιάδες ημερησίως. Κάποιοι αγοράζουν φάρμακα, κάποιοι επισκέπτονται και οδοντίατρους, αυτά είναι πράγματα που τα ακούμε εδώ και αρκετό καιρό, στην καθημερινότητα.”

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι ελληνοκύπριοι καταναλωτές καθημερινά ψωνίζουν από τις κατεχόμενες περιοχές είδη ένδυσης, υπόδησης ενώ τόνισε ότι το μέγεθος δεν μπορεί να μετρηθεί. Θα μπορούσε ωστόσο είπε, αν μετρηθούν οι συναλλαγές σε πλαστικό χρήμα και να μεταφραστεί ο τζίρος, να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν κάποια χρόνια, αρκετοί ήταν οι Τουρκοκύπριοι που επισκέπτονταν τις ελεύθερες περιοχές για ψώνια για τις καθημερινές τους ανάγκες ή για είδη ένδυσης και υπόδησης. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από Τουρκοκύπριους καταναλωτές προς τις ελεύθερες περιοχές.

Ερωτηθείς αν υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων για να αποφευχθεί το φαινόμενο προς τις κατεχόμενες περιοχές ο κ. Αντωνίου είπε ότι στον τομέα των τροφίμων ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος που όλες οι υπεραγορές διαφόρων μεγεθών έχουν προσαρμόσει την στρατηγική τους στις προσφορές απορροφώντας και μεγάλες αυξήσεις από τους προμηθευτές για να μην μετακυλιστούν στον καταναλωτή.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend