Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνεχίστηκε για 4η μέρα η απεργία των εργαζομένων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ) στη Λάρνακα
Συνεχίστηκε για 4η μέρα η απεργία των εργαζομένων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ) στη Λάρνακα

Συνεχίστηκε για 4η μέρα η απεργία των εργαζομένων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ) στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε η απεργία των εργαζομένων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ), στη Λάρνακα.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι κατήλθαν σε απεργία, για να  προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους και τους όρους εργοδότησης, που προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση.

Τους απεργούς επισκέφθηκε σήμερα η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία τους μετέφερε την στήριξη της συντεχνίας στον αγώνα που κάνουν.

Η κ.Χαραλάμπους δήλωσε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη εταιρεία. «Έχει γίνει μία συμφωνία για μεταφορά των εγκαταστάσεων υγραερίου στο Βασιλικό και εκείνο που εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε είναι το αυτονόητο. Μεταφέρονται όλες οι εργασίες, άρα μεταφέρονται και οι θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας πρέπει να μεταφερθούν με όλα όσα προνοεί η συλλογική σύμβαση», ξεκαθάρισε η Σ. Χαραλάμπους. Περαιτέρω, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ ανέφερε ότι η συντεχνία της δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάθε φορά που γίνεται μία μεταβίβαση ή συγχώνευση για οποιουσδήποτε λόγους, να θυματοποιούνται εργαζόμενοι, να παραβιάζονται οι ρυθμισμένες συλλογικές συμβάσεις και να καταρτίζονται προσωπικά συμβόλαια.

Όπως είπε, κάτι τέτοιο σημαίνει προσπάθεια απορρύθμισης και η ΠΕΟ δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχτεί. Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αναμένει άμεσα από τον Υπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί επί του θέματος, με βάσει τον νόμο και τα εργασιακά θέσμια. «Αυτός ο αγώνες δεν αφορά μόνο τους 10-15 εργαζόμενους της ΕΚΟ.

Αφορά όλους τους εργαζόμενους, 64 στο σύνολο, που εργάζονται στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίου, οι οποίοι θα μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις του Βασιλικού», επισήμανε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ δήλωσε, ακόμα, ότι υπάρχει μια προσπάθεια εκ μέρους μερίδας εργοδοτών, όταν προβαίνουν σε συμφωνίες συγχώνευσης ή μεταφοράς επιχειρήσεων σε νέους χώρους, να παραβιάζουν τον νόμο και να επιθυμούν όπως οι εργαζόμενοί τους να θεωρούνται… νεοπροσληφθέντες, με προφανή στόχο τα φτηνά μεροκάματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λάρνακας, η συγκεκριμένη εταιρεία, με πρόσχημα τη μεταφορά των εργασιών εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό και παρά το γεγονός ότι έχει ρητά προειδοποιηθεί από την υπηρεσία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας να μην προχωρήσει σε μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες, εν τούτοις συνεχίζει να ασκεί αφόρητους εκβιασμούς στους εργαζόμενους για να υποβάλουν δήθεν αίτηση πρόσληψης στη «νέα» εταιρεία που έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί με τις υπόλοιπες εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίου.

Και τούτο, για να θεωρηθούν οι εργαζόμενοι νεοπροσληφθέντες και να ακυρώσουν την συλλογική τους σύμβαση καθώς και τους υφιστάμενους μισθούς και όρους εργοδότησης τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι απειλούνται ότι θα απολυθούν.

 

 

Send this to a friend