Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε η απεργία των εργαζομένων στην εμφιάλωση και διανομή υγραερίου της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΚΟ), στη Λάρνακα.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι κατήλθαν σε απεργία για να  προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους και τους όρους εργοδότησης που προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση.

Τους απεργούς επισκέφθηκε σήμερα η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία τους μετέφερε την στήριξη της συντεχνίας στον αγώνα που κάνουν.


Η κ.Χαραλάμπους δήλωσε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη εταιρεία. «Έχει γίνει μία συμφωνία για μεταφορά των εγκαταστάσεων υγραερίου στο Βασιλικό και εκείνο που εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε είναι το αυτονόητο. Μεταφέρονται όλες οι εργασίες, άρα μεταφέρονται και οι θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας πρέπει να μεταφερθούν με όλα όσα προνοεί η συλλογική σύμβαση», ξεκαθάρισε η Σ. Χαραλάμπους. Περαιτέρω, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ ανέφερε ότι η συντεχνία της δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάθε φορά που γίνεται μία μεταβίβαση ή συγχώνευση για οποιουσδήποτε λόγους, να θυματοποιούνται εργαζόμενοι, να παραβιάζονται οι ρυθμισμένες συλλογικές συμβάσεις και να καταρτίζονται προσωπικά συμβόλαια.

Όπως είπε, κάτι τέτοιο σημαίνει προσπάθεια απορρύθμισης και η ΠΕΟ δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχτεί. Η κ.Χαραλάμπους είπε ότι αναμένει άμεσα από τον Υπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί επί του θέματος, με βάσει τον νόμο και τα εργασιακά θέσμια. «Αυτός ο αγώνες δεν αφορά μόνο τους 10-15 εργαζόμενους της ΕΚΟ.

Αφορά όλους τους εργαζόμενους, 64 στο σύνολο, που εργάζονται στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίου, οι οποίοι θα μεταφερθούν στις νέες εγκαταστάσεις του Βασιλικού», επισήμανε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ δήλωσε, ακόμα, ότι υπάρχει μια προσπάθεια εκ μέρους μερίδας εργοδοτών, όταν προβαίνουν σε συμφωνίες συγχώνευσης ή μεταφοράς επιχειρήσεων σε νέους χώρους, να παραβιάζουν τον νόμο και να επιθυμούν όπως οι εργαζόμενοί τους να θεωρούνται… νεοπροσληφθέντες, με προφανή στόχο τα φτηνά μεροκάματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λάρνακας, η συγκεκριμένη εταιρεία, με πρόσχημα τη μεταφορά των εργασιών εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό και παρά το γεγονός ότι έχει ρητά προειδοποιηθεί από την υπηρεσία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας να μην προχωρήσει σε μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες, εν τούτοις συνεχίζει να ασκεί αφόρητους εκβιασμούς στους εργαζόμενους για να υποβάλουν δήθεν αίτηση πρόσληψης στη «νέα» εταιρεία που έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί με τις υπόλοιπες εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίου.

Και τούτο, για να θεωρηθούν οι εργαζόμενοι νεοπροσληφθέντες και να ακυρώσουν την συλλογική τους σύμβαση καθώς και τους υφιστάμενους μισθούς και όρους εργοδότησης τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι απειλούνται ότι θα απολυθούν.

 

Μη παραδοχή σ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει απάντησε ο 44χρονος, από τη Λάρνακα, ο οποίος κατηγορείται για την ρατσιστική επίθεση και τον ξυλοδαρμό 29χρονης γυναίκας, από τον Κονγκό, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, απαγγέλθηκαν εναντίον του 44χρονου συνολικά 10 κατηγορίες, οι τέσσερις από τις οποίες αφορούν το αδίκημα της καταπολέμησης ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Κατηγορήθηκε, επίσης, για επίθεση που προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη, κοινή επίθεση, δημόσια εξύβριση και κατοχή επιθετικού οργάνου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 11 περασμένου Ιουλίου, έξω από το διαμέρισμα όπου διαμένει ο κατηγορούμενος, στην περιοχή του λιμανιού Λάρνακας.

Το δικαστήριο όρισε την ακρόαση της υπόθεσης στις 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Το όνομά του τοποθετήθηκε στο stop list, υπέγραψε εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ, ενώ διατάχθηκε να παρουσιάζεται μία φορά την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό για να υπογράφει.

Βασική μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αναμένεται να καταθέσει η 29χρονη, από τον Κονγκό, η οποία, όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία, την ημέρα του επεισοδίου είχε επισκεφθεί τον 44χρονο στο σπίτι του προκειμένου να του ζητήσει τα λεφτά της πίσω (900 ευρώ) για το αυτοκίνητο που της είχε πωλήσει, το οποίο αποδείχθηκε ελαττωματικό, σύμφωνα με μηχανικό που το επιθεώρησε στο Παραλίμνι.

Πριν απαγγελθούν οι 10 κατηγορίες εναντίον του 44χρονου, το δικαστήριο απέρριψε το προδικαστικό αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της ποινικής δίωξης του κατηγορουμένου.

Ο συνήγορος Κυριάκος Πραστίτης υποστήριξε, μέσω προδικαστικού ζητήματος που είχε εγείρει σε προηγούμενη δικάσιμο, ότι ο πελάτης του απώλεσε το δικαίωμα να τύχει μιας δίκαιης δίκης λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που έχει πάρει η υπόθεση και λόγω των δημόσιων δηλώσεων που έγιναν από κρατικούς αξιωματούχους.

Με τη θέση αυτή είχε εξ’ αρχής διαφωνήσει η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής. Υπενθυμίζουμε, ότι το βίντεο που δείχνει την επίθεση και τον ξυλοδαρμό σε βάρος της 29χρονης Αφρικανής έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης και θύελλα αντιδράσεων.

Στο βίντεο, το οποίο τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο άλλη κοπέλα ομοεθνής της παραπονούμενης, δείχνει την 29χρονη να δέχεται επίθεση ενώ κάθεται στο δρόμο, την ώρα που έχει στην αγκαλιά της το μόλις 11 μηνών βρέφος της.

 

Νεαρός ηλικίας 19 ετών φέρεται να εντοπίστηκε από την Αστυνομία να κατέχει παράνομα καπνό ναργιλέ, για τον οποίο φέρεται να παραδέχθηκε πως δεν κατέβαλε τους νενομισμένους δασμούς και κατέβαλε στο Τμήμα Τελωνείων 1.200 ευρώ.

Σε ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρεται ότι «γύρω στις 12.40 το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Αυγούστου, μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, ανέκοψαν για έλεγχο, όχημα που οδηγούσε νεαρός ηλικίας 19 ετών στη πόλη».

Σε έρευνα που ακολούθησε εντός του οχήματος, «εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 2.750 γραμμάρια καπνός ναργιλέ, τον οποίο ο 19χρονος φέρεται να παραδέχτηκε πως αγόρασε από συγκεκριμένο υποστατικό, χωρίς να καταβάλει τους νενομισμένους δασμούς».

Ο νεαρός οδηγήθηκε στο Τμήμα Τελωνείων, όπου η υπόθεση ρυθμίστηκε εξωδίκως και ο 19χρονος κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ.

 

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρνακα θα παραμείνει κλειστό από τη Δευτέρα 15/8/2022 μέχρι και την Παρασκευή 26/8/2022, αμφοτέρων των ημερομηνιών περιλαμβανομένων και ως εκ τούτου η διανομή τροφίμων, προς όλους τους δικαιούχους, για την πιο πάνω περίοδο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12/8/2022.

 

Send this to a friend