Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες θα περιπολούν τα δάση εθελοντές του Support CY
Με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες θα περιπολούν τα δάση εθελοντές του Support CY

Με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες θα περιπολούν τα δάση εθελοντές του Support CY

Σε επιφυλακή βρίσκονται το Τμήμα Δασών και η εθελοντική οργάνωση Support CY της Τράπεζας Κύπρου, ενόψει της κρίσιμης θερινής περιόδου για την εκδήλωση δασικών και αστικών πυρκαγιών.

Οι δύο οργανώσεις πραγματοποιούν την Εβδομάδα Προστασίας Δασών από τις 23 μέχρι τις 29 Μαϊου 2022, με σύνθημα “Για να μην ξανασυμβεί” παραπέμποντας στην φονική πυρκαγιά του Ιουλίου 2021 στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό.

Ο Ανώτερος Συντηρητής Δασών του Τμήματος Δασών Κωστάκης Παπαγεωργίου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι η εβδομάδα αποτελεί ευκαιρία για την κρατική υπηρεσία να ανανεώσει τη συνεργασία που έχει με τους πολίτες για προστασία των δασών, τις περουσίες και τις ανθρώπινες ζωές.

“Να μην ξανασυμβεί αυτό που ζήσαμε πέρυσι με την καταστροφική πυρκαγιά στον Αρακαπά. Η κλιματική αλλαγή έχει άμεση επίπτωση στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Δυστυχώς αναμένουμε μεγαλύτερες, πιο καταστροφικές και πιο συχνές πυρκαγιές”

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Δασών, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι το 84% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες, εκ των οποίων το 33% σκόπιμες και το 67% από αμέλεια.

“Είναι ένα ολιστικό σύστημα από την πρόληψη, την ετοιμότητα και την καταστολή. Εμείς στεφόμαστε στην πρόληψη και γι’ αυτό ζητούμε τη βοήθεια του κόσμου γιατι παίζει μεγάλο ρόλο η έγκαιρη παρέμβαση. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε γεγονός.”

Ο Επικεφαλής Επιχειρήσεων της οργάνωσης Support CY της Τράπεζας Κύπρου Μάριος Σταύρου ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις και οργανώσεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να συνδράμουν στο Τμήμα Δασών για πρόληψη πυρκαγιών και θέματα προστασίας δασών.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα γίνουν ενημερωτικές και προληπτικές δράσεις όπως καθαρισμοί για να αποτρέψουν την επέκταση μιας πυρκαγιάς. Φέτος θα εγκαινιάσουμε το πρόγραμμα περιπολιών, πεζοπόρων, μηχανοκίνητων και με μοτοσικλέτες, από το εθελοντικό κίνημα και μέλη του Support CY για έγκαιρη πρόληψη πυρκαγιών και πρώτη προσβολή πυρκαγιών, σε συνεργασία με Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών.”

Ο κύριος Σταύρου εξέφρασε την ετοιμότητα του Support CY να συμβάλει στην εφαρμογή αυτοποιημένου συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης πολιτών για πυρκαγιές, κάτι που λειτουργεί και στην Ελλάδα.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend