Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξάνονται τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, ψάχνουν απαντήσεις οι ειδικοί
Αυξάνονται τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, ψάχνουν απαντήσεις οι ειδικοί

Αυξάνονται τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, ψάχνουν απαντήσεις οι ειδικοί

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέρχονται στα 131 ενώ άλλα 106 αντιμετωπίζονται ως ύποπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την μια καθησυχάζει αφού είναι εφικτός ο περιορισμός του ιού και από την άλλη κάνει λόγο για ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα.

Δρ Rosamund Lewis – Επικεφαλής, Γραμματεία της ΠΟΥ για την ευλογιά
“Αυτό το ξέσπασμα δεν είναι τυπικό γιατί συνήθως βλέπουμε την ευλογιά των πιθήκων σε ενδημικές χώρες. Υπάρχουν χώρες στην κεντρική και δυτική Αφρική όπου είναι μια γνωστή και αναγνωρισμένη μόλυνση και ασθένεια. Και γι` αυτό οι περιπτώσεις αυτές που εμφανίζονται πλέον στις περισσότερες περιοχές και σε πολλές χώρες του κόσμου είναι μια εντελώς νέα κατάσταση.”

Και καλεί όλες τις χώρες να επαγρυπνούν, ώστε να ξεκαθαρίσει που βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης του ιού. Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευρωπαία επίτροπο για την υγεία να επισημαίνει πως παρακολουθείται στενά η κατάσταση με την Κομισιόν να βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη.

Στέλλα Κυριακίδου – Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία
“Ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός σε αυτό το στάδιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι ήπιες, αλλά τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ανοσοκαταστολή ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου.”

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί αφού δεν αναμένουν πως ο ιός των πιθήκων θα εξελιχθεί σε πανδημία. Ωστόσο ψάχνουν απάντηση στο ερώτημα πως ο ιός έχει μεταδοθεί εκτός Αφρικής, σε Ευρώπη και Αμερική.

Παναγής Γαλιατσάτος – Καθηγητής John Hopkins
“Εγώ πιστεύω είναι με τα ταξίδια, κάπως έτσι. Κάποιος το πήρε, και σιγά σιγά τα έδωσε στον κόσμο. Να έχουμε προσοχή αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε φόβο.”

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Πλάνο διαχείρισης καθώς και πρωτόκολλα ετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι την Πέμπτη, έτσι ώστε η κάθε υπηρεσία να επανέλθει με πλήρη καταρτισμό διαδικασιών. Στο επίκεντρο τέθηκε και διαθεσιμότητα των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων, κάτι για το οποίο την ευθυνη έχουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους.

Κωνσταντίνος Αθανασίου – Σύμβουλος Επικοινωνίας Υπουργού Υγείας
“Θα κάνουν τις διαδικασίες έτσι να γνωρίζουμε αυτά τα αντιικά φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε περίπτωση όπου κρίνεται οτι πρέπει να χορηγηθούν. Όσον αφορά το εμβόλιο της ευλογιάς σίγουρα δεν υπάρχει στην Κύπρο όμως θα πρέπει και πάλι να υπάρξουν αυτές οι διαδικασίες εάν χρειαστεί που θα πρέπει να αποταθούμε.”

Πλάνο ετοιμάζει και ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας σε περίπτωση νοσηλείας των περιστατικών.

Πάμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ
“Χώροι υποδομής υπάρχουν όμως υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να ρυθμιστούν γιατί είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Είναι περιστατικό το οποίο μεταδίδεται πολύ διαφορετικά. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά την απολύμανση των χώρων, την χρήση των κλινοσκεπασμάτων, τον καθαρισμό των επιφανειών.”

Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης
“Εάν υπάρχει υποψία πρέπει να γίνει διάγνωση. Τα ύποπτα κρούσματα πρέπει να απομονωθούν να γίνει διάγνωση ώστε να μην έχουμε εξάπλωση σε άλλα άτομα.”

Κατά τη σημερινή σύσκεψη επιτάπητος τέθηκε και το θέμα των εργαστηριακών εξετάσεων και συγκεκριμένα το κατά πόσον θα γίνονται στην Κύπρο ή θα αποστέλλονται στο εξωτερικό,

Πηγή: alphanews

Send this to a friend