Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των καταναλωτών
Την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των καταναλωτών

Την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των καταναλωτών

Τον ένα μετά τον άλλο παραφουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος παραλαμβάνουν οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες, με την κάθε διμηνία να είναι χειρότερη από την προηγούμενή.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αν και η κατανάλωση είναι αισθητά λιγότερη από την  αντίστοιχη περσινή, το τελικό ποσό του λογαριασμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Χριστίνα Παπαδοπούλου – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ
“Αν συγκρίνουμε τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέγειας πέρσι με φέτος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σημειώθηκε αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 48%.”

Η δυσαρέσκεια των καταναλωτών έκδηλη και τα παράπονα πολλά – με την ΑΗΚ, να εξηγεί τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε λογαριασμό μέσω σχετικού εντύπου.

Χριστίνα Παπαδοπούλου – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ
“Για σκοπούς διαφάνειας, το τιμολόγιο της ΑΗΚ, περιλαμβάνει αναλυτικά, το κόστος για κάθε ρυθμιζόμενη δραστηριοτητα, για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.”

Για να συμψήφιστεί το τελικό ποσό, η αρχή συνυπολογίζει, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρήση δικτύου μεταφοράς και διανομής, τη μέτρηση κατανάλωσης, την προμήθεια ρευματος, τις υποχρεώσεις δημόσιας ωφέλειας αλλά και την αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων.

Στους λογαριασμούς περιλαμάνεται και ο ΦΠΑ, αλλά και τα τέλη για το ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, πρόκεται για ποσά που δεν καταλήγουν στην Αρχή αλλά στα ταμεία του κράτους.

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Όσο για τις προβλέψεις για την πορεία των τιμών ρευματος για το επόμενο διάστημα φαίνονται δυσοίωνες και βάσει των εκτιμήσεων με αυτές τις τιμές θα πορευτούμε μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Χριστίνα Παπαδοπούλου – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΗΚ
“Βέβαια επικρατεί μια αστάθεια και μια αβεβαιότητα που είναι πολύ δύσκολο για οποιαδίποτε χώρα στον κόσμο να κάνει πρόβλεψη.”

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΛΑΦΟΝ

Δεδομένη θεωρείται σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας η παράταση των μέτρων για μειωμένο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, ενώ στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης βρίσκονται αρκετά αγαθά πρώτης αναγκής για τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν.

Νατάσα Πηλείδου – Υπουργός Ενέργειας
“Εάν το κόστος εισαγωγής οποιουδήποτε προϊόντος αντικατοπτρίζεται και δικαιολογεί την τελική τιμή, την λιανική τιμή στα σουπερμάρκετ, τότε δεν υπάρχει εύκολος τρόπος επιβολής πλαφόν γιατί πολύ απλά θα παρουσιαστεί έλλειψη στην αγορά.”

Ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης και ανακούφισης των καταναλώτών αναμένονται την Παρασκευή.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend