Home ΠΡΟΣΩΠΑ Η Σκαλιώτισσα μουσικός – σολίστ Κατερίνα Τοφιά που κάνει περήφανη της πόλη της με το ταλέντο της
Η Σκαλιώτισσα μουσικός – σολίστ Κατερίνα Τοφιά που κάνει περήφανη της πόλη της με το ταλέντο της

Η Σκαλιώτισσα μουσικός – σολίστ Κατερίνα Τοφιά που κάνει περήφανη της πόλη της με το ταλέντο της

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

 

Η μουσική είναι μία ιδιαίτερη τέχνη, η οποία μπήκε στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του.

 Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανθρωπότητα, καθώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχολογία μας με διάφορους θετικούς τρόπους. 

 Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «όπερα» χρησιμοποιείται πάντοτε σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Ακόμα κι αν άλλα έθνη έχουν επίσης οπερατικές παραδόσεις αναμφισβήτητης σημασίας και αξίας, το είδος γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ιταλία, μια χώρα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θεάτρων όπερας στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα καυχήματά της είναι ότι θεωρείται παγκοσμίως η πατρίδα της όπερας.

Η μουσική σε όποιο είδος και αν ακούγεται είναι βάλσαμο. Ηρεμεί ψυχές και δίνει δύναμη στον άνθρωπο.

Η νεαρή συμπολίτισσα μας μουσικός, σολίστ, καθηγήτρια φωνητικής, Κατερίνα Τοφιά, είναι από τις τυχερές μπορώ να πω, αφού κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα και να ασχοληθεί με τη μουσική.

 

Η Κατερίνα μας μιλά για τo τραγούδι, τις συμμετοχές της τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε όπερες, διαγωνισμούς και παραστάσεις, αλλά και την δουλειά της ως καθηγήτρια φωνητικής.

«Όπως μας ανέφερε η ίδια υπήρξα αρκετά τυχερή, να μεγαλώσω σ’ ένα σπίτι που οι γονείς μου από πολύ νωρίς εντόπισαν το ταλέντο μου και την αγάπη μου για τη μουσική».

Μιλώντας μαζί με την Κατερίνα μπορώ να πω, πως κατάλαβα πως ήρθα σε επαφή με ένα πολύ γλυκό άνθρωπο και καλλιεργημένο.

Κατερίνα μίλησε μας για σένα

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρνακα.

Από μικρή ηλικία τραγουδούσα στο ξενοδοχείο που εργάζονταν οι γονείς μου. Τότε κατάλαβαν οι ίδιοι ότι πρέπει να ξεκινήσω μαθήματα. Όπως και έκανα. Ξεκίνησα μαθήματα μουσικής πιάνου, φωνητικής και μπαλέτο».

Οι συμμετοχές σου πλούσιες και σημαντικές από πολύ μικρή ηλικία από ότι γνωρίζουμε

«Έλαβα μέρος στον Εθνικό τελικό του Junior Eurovision Song Contest σε ηλικία 13 χρονών και τραγουδούσα σε παιδικές εκπομπές όπως «Με το Ν και με το Σ» στο Σίγμα.

Έλαβα μέρος σε συναυλίες, παραστάσεις, μιούζικαλ και ήμουν ενεργό μέλος του Κυπριακόυ Οργανισμού Όπερας με το ρόλο της μάγισσας στο «Διδώ και Αινείας» του Purcell  και στο πρωταγωνιστικό ρόλο της Κοντέσας στους «Γάμους του Φίγκαρο» του Μozart».

Ολοκλήρωσα με Αριστεία τις αγγλικές εξετάσεις Royal School of Music στο  κλασσικό τραγούδι στο πιάνο και στην αρμονία και μετά ακολούθησα τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πτυχίο στη Μουσική και ειδίκευση στην Όπερα (ΒΜυs in Voice Performance Opera) και Μεταπτυχιακό στην Όπερα (MMus in Voice Performance Opera).

Έλαβα πρωταγωνιστικό μέρος στην Όπερα του Λιντς «Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ όπως και στο μιούζικαλ «Cabaret», σε κονσέρτα του Πανεπιστημίου με κομμάτια από Benjamin. Britten, Joseph Haydn, Mozart όπως και σε πολλά φεστιβάλ Contemporary Music όπου το Πανεπιστήμιο κέρδιζε πρώτα βραβεία.

Παρακολούθησα μαθήματα με τον τενόρο Andrew Slater, την σοπράνο Rachel Nicholls, τον Δρ. Andrew West και πολλαπλά Masterclasses με καταξιωμένους μαέστρους και τραγουδιστές της Όπερας από Βερολίνο, Μιλάνο και Βιέννη».

Αυτό το καιρό με τι ασχολείσαι;

«Διδάσκω φωνητική, τραγούδι, ορθοφωνία και performance σε ωδεία στη Λάρνακα.

Είμαι μια από τις σολίστ του  Παγκύπριου Συνδέσμου Χορωδιών».

 

Τι σημαίνει για σένα η μουσική;

«Η μουσική σήμαινε και θα σημαίνει πάντα για τον άνθρωπο το ίδιο πράγμα. Για κάποιους είναι μια αναγκαιότητα αφού γεννήθηκαν με ταλέντο που τους οδηγεί παρόλες τις θυσίες και τις αγωνίες να δουλέψουν σκληρά για να κατακτήσουν μια θέση στο μουσικό στερέωμα, για άλλους είναι η μόνη τους διέξοδος από την καθημερινότητα, ένα χόμπι που χαλαρώνει σώμα και πνεύμα από το άγχος της καθημερινότητας».

Όπως γνωρίζουμε όλοι χρειάζεται πολλής κόπος, αλλά και αντιμετωπίζετε και αρκετές δυσκολίες  η διάκριση και η επίτευξη μιας επιτυχημένης καριέρας ως σολίστ στην Κύπρο.  Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που επενδύουν στον τομέα αυτό ρίχνοντας όλο το βάρος τους στις μουσικές σπουδές;

«Καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ασχολούμαι με την μουσική από πολύ μικρή και μπορώ  να πω από προσωπική εμπειρία ότι η ενασχόληση με τη μουσική απαιτεί κόπο και αρκετές θυσίες. Όμως όταν αγαπάς πραγματικά τη μουσική δεν σε απογοητεύει».

 

 

Send this to a friend