Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γειτονιά Πολιτισμού στην Αραδίππου
Γειτονιά Πολιτισμού στην Αραδίππου

Γειτονιά Πολιτισμού στην Αραδίππου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ  

Μια «Γειτονιά Πολιτισμού» δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αραδίππου, με τη λειτουργία, από τις 15 Δεκεμβρίου, του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου, που φιλοξενείται σε μια αναπαλαιωμένη παραδοσιακή οικία, στην οδό Θερμοπυλών.

Η οικία αποκαταστάθηκε και σε αυτήν προστέθηκε ένα επιπλέον μοντέρνο κτίσμα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο, τόσο τεχνικά, όσο κι αισθητικά με το διατηρητέο οικοδόμημα. Η διατηρητέα οικία είναι αγορασμένη από τον Δήμο Αραδίππου και το κόστος ανακατασκευής της άγγιξε το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το νέο μουσείο γειτνιάζει με το Λαογραφικό  Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης». Ανακοίνωση του Δήμου Αραδίππου αναφέρει ότι το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης περιλαμβάνει έργα από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα, τα οποίασυμπεριλαμβάνονται στην πλούσια συλλογή του πρώην πρέσβη Χαράλαμπου Χριστοφόρου, καλύπτοντας μια ιστορία τέχνης πέντε αιώνων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Τα 250 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής που αποτελούν την συλλογή Χριστοφόρου έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών τους από τηνχριστιανική θρησκεία. Στη συλλογή εκπροσωπούνται σημαντικοί Έλληνες, Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα των Γύζη, Παρθένη, Κόντογλου, Χ΄Κυριάκου, Γκίκα, Μανουσάκη, Αβερκίου, Μιχαηλίδη, Κοντόπουλου, Μάρθας, Πατσόγλου και Γκολφίνου.«Μεγάλος είναι και ο αριθμός ρωσικών εικόνων, που καταγράφουν την πορεία αυτής της τέχνης και την σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές. Αξιοπρόσεκτη πτυχή της συλλογής αυτής αποτελούν και τα σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα, τα φιλοτεχνημένα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αιώνα.

Η υπό αναφορά συλλογή είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την τέχνη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

 

 

Send this to a friend