Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ 360 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε 10 μήνες
360 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε 10 μήνες

360 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε 10 μήνες

Από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα, το «Σπίτι του Παιδιού» χειρίστηκε συνολικά 360 παιδιά, τα οποία έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης διαφόρων μορφών. Αριθμός, ο οποίος σοκάρει αλλά όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, μικρότερος από το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία. Κι αυτό διότι, θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν αρκετά άλλα παιδιά που ακόμη δεν έχουν σπάσει τη σιωπή τους και να αναφέρουν σε αρμόδιες υπηρεσίες, την κακοποίησή τους.

Το στοιχείο αυτό γνωστοποίησε η αναπληρώτρια διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα του «Hope for Children», Άντρια Αγκαστινιώτου, στο πλαίσιο διάσκεψης στο υπουργείο Παιδείας, όπου παρουσιάστηκε το έντυπο «Σπάσε τη σιωπή, είναι στο χέρι σου», το οποίο παρέχει στους έφηβους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση.

Το εν λόγω έντυπο έχει ετοιμαστεί από το «Hope for Children» σε συνεργασία με άλλους φορείς με τη βοήθεια του υπουργείου Παιδείας, θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (δημόσια και ιδιωτικά), με παραλήπτες περίπου 60,000 έφηβους.

Μέσα από αυτό, οι έφηβοι θα ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για το τι μπορούν να πράξουν σε περίπτωση που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ποιος μπορεί να είναι ο δράστης στη σεξουαλική κακοποίηση και ποιος μπορεί να τη βιώσει. Επιπρόσθετα, δίνονται χρήσιμες συμβουλές για τη συναίνεση στη σεξουαλική επαφή, για το δικαίωμα τους να λένε «όχι» εάν δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε σεξουαλική πράξη, για να αναπτύσσουν υγιείς σεξουαλικές σχέσεις, πως μπορούν να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους καθώς επίσης και πώς να θέτουν τα όριά τους αλλά και να σέβονται τα όρια των άλλων.

Σύμφωνα με την κ. Αγκαστινιώτου, «είναι πλέον επιτακτικής ανάγκης, τα παιδιά και οι έφηβοι να ενημερώνονται για το πως μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους, ότι δικαιούνται να λένε «όχι» σε οτιδήποτε τους κάνει να νιώθουν άβολα, και για το που μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια και συμβουλές. Χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά για το ποιες είναι οι υγιείς σχέσεις, και πως μπορούν να θέτουν ξεκάθαρα τα όρια τους αλλά και να σέβονται τα όρια των άλλων. Η πρόληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος της σεξουαλικής βίας».

Από πλευράς του ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, εστίασε στις στοχευμένες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και στο τριετές σχέδιο 2021-2023 που ενέκρινε προσφάτως το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει το να εφοδιάζονται τα παιδιά στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες, με σωστή πληροφόρηση, με γνώσεις και δεξιότητες ούτως ώστε να προστατεύονται.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, αφού συνεχάρη το υπουργείο Παιδείας και το «Hope for Children» για αυτή την πρωτοβουλία, ανέφερε ότι η καλύτερη πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, είναι η ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, να τους αποφεύγουν και να τους αντιμετωπίζουν μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend