Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ 17η Πορεία Europa Donna Κύπρου – Μαζί, δυνατοί, για δικαίωμα στην εξειδίκευση
17η Πορεία Europa Donna Κύπρου – Μαζί, δυνατοί, για δικαίωμα στην εξειδίκευση

17η Πορεία Europa Donna Κύπρου – Μαζί, δυνατοί, για δικαίωμα στην εξειδίκευσηΧιλιάδες κόσμου μπορεί να μην κατάφεραννα περπατήσουν φέτος στην 17η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, της Ευropa Donna Κύπρου, το περασμένο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, λόγω των συνθηκών που επιβάλλει ο COVID-19, έδωσαν όμως δυναμικά το παρών τους συμμετέχοντας και παρακολουθώντας μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Ακόμη, ως ένδειξησυμπαράστασης και στήριξης στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο, η Κύπρος φέτος χρωματίστηκε ροζ, αφού πολλοί συμπολίτες μας τοποθέτησαν ένα ροζ αντικείμενο έξω από το σπίτι τους, θέλοντας να ενώσουν φωνές και δυνάμεις, στέλνοντας το μήνυμα πως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί και πως σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να είναι μόνος.

Η καθιερωμένη Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, που αυτή τη χρονιά είχε το σύνθημα ‘Ενωμένοι μαζί, πιο δυνατοί’, ζητώντας το δικαίωμα στην εξειδίκευση, πραγματοποιήθηκε με τη μορφή λαμπαδηδρομίας, με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ και εθελοντών της Europa Donna Κύπρου, εκπροσώπων της ΑstroΒank και 11 άλλων οργανωμένων συνόλων, της Αστυνομίας Κύπρου, του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, της Πολιτικής Άμυνας, του Σωματείου Δρομέων «Περικλής Δημητρίου», των Δρομέων του Σωματείου «Ομόνοια», των Δρομέων του Σωματείου «ΑΠΟΕΛ», της Γυναικείας Πρωτοβουλίας Κοινότητας Μαρωνιτών, του ΟΠΑΠ, της ΟΠΑΚ Κύπρου, του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.

H λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από το σπίτι της EuropaDonna Κύπρου στην Έγκωμη. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, όπου έγινε στάση όπως κάθε χρόνο μπροστά από το κτίριο της AstroΒank, που είναι και ο Στρατηγικός Συνεργάτης της Πορείας, καικατέληξε στον υπόγειο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας για την τελετή λήξης. Εκεί,οι δρομείς συναντήθηκαν με τις υπόλοιπες 9 ομάδες που ξεκίνησαν νωρίτερα από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.


Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της EuropaDonna Κύπρου Στέλλα Μάστορα, τόνισε πως«ηEuropaDonnaΚύπρου δίνει το δικό της αγώνα για διεκδίκηση, έτσι ώστε κάθε ασθενής κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιούνα έχει υπηρεσίες, επεμβάσεις καιθεραπείες αντάξιες με εκείνες που λαμβάνουν οι ασθενείς στα καλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα, από εξειδικευμένες καιπολυθεματικές ομάδες γιατρών. Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η εξιδεικευμένη αντιμετώπιση σώσουν ζωές. Με την Πορεία αυτή, η EuropaDonna Κύπρου δίνει το έναυσμα για την έναρξη των δράσεών της αυτό το μήνα, με αποκορύφωμα τον αγώνα «RacefortheCure», ένα αθλητικό γεγονός με πανευρωπαϊκή εμβέλεια που διοργανώνει για πρώτη φορά. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 2021, με τρέξιμο ή περπάτημα, όπως και με κωπηλασία στις 7 Νοεμβρίου 2021. Μέρος  τωνεσόδων θα διατεθείγια την έρευνα για θεραπεία τουκαρκίνου του μαστού».

Η κα Μάστορα,μετέφερεστη συνέχεια το μήνυμα που έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου, η επί σειρά ετών πρόεδρος της EuropaDonna Κύπρου,με το οποίοδιαβεβαίωσε ότι «όλοι μαζί μέσα από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, θα κάνουμε τη διαφορά».

Σε χαιρετισμό του, ο CEO της Astrobank Αριστείδης Βουράκης, τόνισε τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης και των εξιδεικευμένων μέσων αντιμετώπισης του καρκίνου, που κάνουν πραγματική διαφορά στη βελτίωση του επιπέδου αποφυγής της θνησιμότητας, επιβεβαιώνοντας πως θα συνεχίζει να πορεύεται και να στηρίζει τις προσπάθειες της Europa Donna Κύπρου προς αυτό το σκοπό.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε γυναίκα και κάθε άντρα που βιώνει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού. Τόνισε μάλιστα πως ο Δήμος θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις προσπάθειες της EuropaDonna Κύπρου.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας,ο οποίος έτρεξε στην Πορεία, μαζίμε τους δρομείς, τόνισε πως είναι τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται δίπλα στην EuropaDonnaΚύπρου, και ανακοίνωσε πως «αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού,το οποίο σήμερα απευθύνεται σε γυναίκες 50-69 ετών παγκύπρια, και γιαγυναίκες άνω των 45 ετών.Είναιυποχρέωση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων, να διαμεσολαβήσουν έτσι ώστε όλες οι ευρωπαίες γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε συστηματικά πληθυσμιακάπρογράμματα πρόληψης, που ακολουθούνται με συγκεκριμένες κοινές κατευθυντήριες γραμμές. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουν επίσηςέγκαιρα την καταλληλότερη θεραπεία και να έχουν ως στήριγμα ένα ισχυρό ψυχοκοινωνικό δίκτυο».

Ο κος Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρίατου Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να εγκριθεί ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο. Δήλωσε επίσης ότι το Κέντρο Μαστούστο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας,αποτελεί πρότυποδιεπιστημονικής συνεργασίας και ολιστικής προσέγγισης.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ευχαρίστησε την EuropaDonnaΚύπρου για την πολύχρονη, ακούραστη και πολύτιμη στήριξήτης, σεόλους τους ασθενείς, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα όλου του νομοθετικού σώματος να συμβάλειστο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τουστην διαμόρφωση στρατηγικών και πολιτικών ενάντια στη νόσο αυτή. «Είναι πολύ σημαντικό βήμα-βήμα να κερδίσουμε τη ζωή, να γίνουμε μια γροθιά και να δώσουμε το μήνυμα πως ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.Συμβάλλουμε στη διαμόρφωση στρατηγικής, ενωμένες και ενωμένοι μαζί, ανίκητες και ανίκητοι».

Κατά την τελετή λήξης της Πορείας, έστειλαν τις ευχές τους οι Κύπριοι καλλιτέχνες, Αλέξια, Μιχάλης Χατζηγιάννης και Λούκας Γιώρκας.

Τέλος, η γυναικεία χορωδία Amagalmation, έκλεισε την εκδήλωση με δυο παραδοσιακά αλλά πρωτότυπα τραγούδια.

H Εuropa Donna Κύπρου ευχαριστεί το κοινό, που έστω και νοερά, στήριξε και φέτος τη διαδικτυακή της Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, στέλνοντας γι’ άλλη μια φορά το ηχηρό αλλά και αισιόδοξο μήνυμα, ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

 
Send this to a friend