Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Συγκινεί ο πρώτος Κύπριος με καρκίνο του μαστού: “Φοβόμουν πως θα πέθαινα…”
Συγκινεί ο πρώτος Κύπριος με καρκίνο του μαστού: “Φοβόμουν πως θα πέθαινα…”

Συγκινεί ο πρώτος Κύπριος με καρκίνο του μαστού: “Φοβόμουν πως θα πέθαινα…”

Ανάμεσα σε πολλές ροζ φιγούρες στην Κύπρο θα συναντήσεις και κάποιες…μπλε.

Μπορεί να μην τις προσέξεις, να χαθούν μέσα στο ροζ “πλήθος” αλλά υπάρχουν και κάτι έχουν να πουν.

Έχεις αναρωτηθεί άραγε γιατί υπάρχουν μπλε φιγούρες;

fgvb

Γιατί ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Φέτος, έξι άνδρες νόσησαν από καρκίνο του μαστού και  διανύουν τον δικό τους γολγοθά προς την ίαση.

Αν και τα ποσοστά είναι μικρά, ο καρκίνος του μαστού για τον άνδρα είναι δυστυχώς παρών και οι μπλε φιγούρες… αυξάνονται.

O Kυριάκος, τραυματολόγος στο επάγγελμα πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο σύμβολο για την Κύπρο, αφού είναι η πρώτη… μπλε φιγούρα. Ο ίδιος νόσησε από καρκίνο του μαστού, πάλεψε, πληγώθηκε, αντίκρισε τα ταμπού της κοινωνίας και πλέον χαμογελά ως νικητής.

Ο ίδιος μιλάει στο Alphanews.live σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για πρώτη φορά, μιλάει για την στιγμή που κατάλαβε ότι έχει καρκίνο, τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, την συμβολή της Europa Donna αλλά και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους άνδρες.

“Ήμουν φοιτητής όταν ξεκίνησε ο γολγοθάς με τον καρκίνο του μαστού…Τότε ήταν ταμπού”

Ο Κυριάκος μιλώντας στο Alphanewslive, κάνει αναδρομή στο παρελθόν, στη στιγμή που ξεκίνησε ο γολγοθάς του, θυμάται τους ανθρώπους που τον στήριξαν αλλά μιλάει και για τα ταμπού της κοινωνίας που βίωσε.

Στην αρχή δεν ήταν γνωστό και επίκαιρο ο καρκίνος του μαστού για τους άνδρες. Δυστυχώς όμως, τα νούμερα αυξάνονται…

Ήμουν φοιτητής όταν κατάλαβα ότι είχα καρκίνο του μαστού. Ανίχνευσα στο μπάνιο κάτα σκληρό στην πρόσθια μασχαλιαία γραμμή. Τότε ξεκίνησε ο μεγάλος γολγοθάς με τον καρκίνο του μαστού.

Ήρθε μια πολύ δυνατή κεραμίδα. Το πρώτο που ήθελα ήταν να μείνω μόνος. Οι μόνοι που δεν έμειναν πίσω ήταν οι δυο κολλητοί μου. Αν δεν τους είχα δεν θα τα έβγαζα πέρα. Ο πατέρας μου ήταν απόμακρος, δεν ήθελε να δείξει τα συναισθήματά του. Η μητέρα μου τα έδειχνε πολύ έντονα, έπαιρνε τον γιατρό και ρωτούσε αν θα ζήσω και έκλαιγε. Οι φίλοι μου την απομάκρυναν, γιατί εγώ δεν ήμουν καλά.

δφω

κβ

κη

Τότε ήταν ταμπού, ένας άνδρας να νοσήσει με καρκίνο του μαστού. Γνωρίζουμε τι σημαίνει “κυπριακή κοινωνία” πως μεταφράζει και πως αντιλαμβάνει κάποια γεγονότα. Δεν είχα όμως τέτοια κόμπλεξ, έπρεπε αν προστατεύσω και να σώσω τον εαυτό μου και δεν με ένοιαζε τί ήξερε και τι καταλάβαινε η κοινωνία.

“Η χημειοθεραπεία είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος. Φοβόμουν πως θα πέθαινα….”

Ο Κυριάκος εξιστορεί μεταξύ άλλων τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, τις χημειοθεραπείες αλλά και τις σκέψεις που του στοίχιωναν το μυαλό.

Το μόνο που με είχε ταράξει και με είχε φοβίσει ήταν αν θα πέθαινα και πως θα πέθαινα. Ποτέ δεν φοβήθηκα τον θάνατο, ούτε τον καρκίνο. Δεν ήθελα να καταλήξω ανήμπορος και μη ανεξάρτητος.

Η χημειοθεραπεία είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος. Δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερο μου εχθρό. Είχα φοβορούς πόνους, μυαλγίες, έφτασα στο σημείο να μείνω στο κρεβάτι. Ήταν σοβαρά τα πράγματα. Ένιωθα ότι έμπαινε ρεύμα μέσα μου. Δεν το δεχόμουν.. Ξέρεις τί είναι να σηκώνεσαι το πρωί και να μην ξέρεις αν θα ζήσεις;

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν ότι έγινε μετάσταση και έπρεπε να χειρουργηθεί και η άλλη πλευρά. Ήταν δύσκολα γιατί ήξερα εμπειρικά τι θα περνούσα. Έγινα όλα ξανά από την αρχή.

χψσ

Η Europa Donna και το μήνυμα που στέλνει 

Το Europa Donna άρχισε για μένα το 2012. Έπιασα τηλέφωνο εγώ και από τότε άρχισαν οι μπλε φιγούρες. Είχα πει τότε “Ακούω για γυναίκες, για άντρες γιατί δεν λέτε;”. Τότε άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα περιστατικά. Με έπαιρναν τηλέφωνο συνέχεια και με στήριζαν σε ότι και να ήθελα.

Το μήνυμα που αφήνω ειδικά στους άνδρες είναι να εξετάζονται μια φορά το χρόνο, να πηγαίνουν στα κέντρα ενημέρωσης της Europa Donna να τους δείξουν πως γίνεται η αυτοεξέταση. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Πηγή: alphanews.live

Send this to a friend