Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Είναι τελικά σημαντική η Ψυχική μας Υγεία;
Είναι τελικά σημαντική η Ψυχική μας Υγεία;

Είναι τελικά σημαντική η Ψυχική μας Υγεία;

«Μην αγχώνεσαι, θα αρρωστήσεις!»

« Με αυτό που έγινε είναι σαν να έχασα χρόνια από τη ζωή μου!»

«Μου κόπηκαν τα πόδια»

«Θα βγει η ψυχή μου»

Όλες οι πιο πάνω φράσεις αποτελούν μικρά παραδείγματα που ταυτίζονται με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ανάγκες μας μέσα από συμβάντα στην ζωή μας. Ο τελευταίος ενάμιση χρόνος μας απέδειξε πόσο σημαντική τελικά είναι η ψυχική μας υγεία. Όλη η ευαλώτοτητα που προέκυψε από την πανδημία έδωσε την ευκαιρία να αναδυθούν όλες οι συναισθηματικές δυσκολίες, που καταπίνονταν κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Το πλέον παραμελημένο κομμάτι στον άνθρωπο είναι η ψυχική υγεία. Η κοινωνία είναι κοινωνία επίδοσης. Έτσι επίδοση χαρακτηρίζεται η σωματική υγεία, η εμφάνιση, το επάγγελμα, ο μισθός, η περιουσία και οτιδήποτε μπορεί να φανερωθεί στα μάτια των υπολοίπων. Έτσι ως άνθρωποι δίνουμε βαρύτητα στα σωματικά συμπτώματα και συνεπώς στην σωματική υγεία ενώ μας ξεφεύγει η ψυχική υγεία. Κι όμως οι έρευνες δείχνουν πως πολλές φορές όσα δεν λέει το στόμα τελικά τα λέει το σώμα. Η ψυχική μας υγεία βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τη σωματική υγεία. Επομένως για παράδειγμα η μη διαχείριση τους άγχους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σωματικά συμπτώματα (π.χ. δερματοπάθειες, τριχόπτωση ίλιγγο) , ή κατάθλιψη, ή και κρίσεις πανικού (στις οποίες οι άνθρωποι νιώθουν το αίσθημα ότι πεθαίνουν) .

Η σημασία της ψυχικής υγείας βρίσκεται στον τρόπο που τελικά αυτή επηρεάζει το πως νιώθουμε με τον εαυτό μας και κατά συνέπεια στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση ευαλωτότητας τότε από τη μια επηρεάζεται ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό του και από την άλλη επηρεάζονται οι σχέσεις του όπως για παράδειγμα να απομακρύνεται από τους σημαντικούς του άλλους, να ξεσπά με τρόπο που να μην είναι αντιληπτός στους γύρω του ή ακόμη και να προσκολλάται σε καταστάσεις ή σχέσεις από φόβο .

Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι ψυχικές ανάγκες δεν φαίνονται αλλά η προσπάθεια να τα καταπιεί κάποιος φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να αποταθούν σε ειδικό γιατί θεωρούνται επιτυχημένοι σε έναν τομέα της ζωής τους κι έτσι ντρέπονται να παρουσιάσουν την ευαλωτότητα τους. Επιπλέον πολλοί άνθρωποι κριτικάρονται από την παιδική τους ηλικία και η επαφή τους με έναν ειδικό μπορεί να επισκιάζεται από τον φόβο μήπως ακόμη ένας άνθρωπος τους κριτικάρει.

Η ψυχική υγεία είναι απόλυτα σημαντική. Κλείνοντας θα μοιραστώ κάτι το οποίο μοιράζομαι με τους θεραπευομένους μου πως «ο καθένας στο τέλος της ημέρας με τον εαυτό του κοιμάται και ξυπνά». Έτσι ας φροντίσει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί για τον ίδιο κυρίως και μετά για όσους αγαπά.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Συμβουλευτική Ζευγαριών

Οικογενειακή Σύμβουλος

Κοινωνιολόγος

ΠΣΨΘ / EFTA / ECΡ

Τηλ.96409488

Send this to a friend