Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ψητές μελιτζάνες με πουργούρι
Ψητές μελιτζάνες με πουργούρι

Ψητές μελιτζάνες με πουργούρι

Από τη Γαλάτεια Παμπορίδη

 

ΥΛΙΚΑ

Για τις μελιτζάνες

12 μέτριες μελιτζάνες (2,5 κιλά περίπου) κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.

αλάτι, πιπέρι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας

4 κουταλιές ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδα λιωμένες

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

2 κονσέρβες (2Χ400γρ.) συσκευ-ασμένες ντομάτες τριμμένες

2 κουταλιές πάστα ντομάτας

1 κουταλιά ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για το πουργούρι

1 φλ. πουργούρι για πιλάφι

2 φλ. ζωμό λαχανικών

Για τη συναρμολόγηση

1 φλ. φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια

6 κουταλιές παρμεζάνα, τριμμένη

περίπου 21 φυλλαράκια βασιλικό

1 ½ φλ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη

 

Μέθοδος

Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C στον αέρα. Βάζετε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Τις αφήνετε να σταθούν για 1 ώρα. Τις ξεπλένετε με νερό να φύγει το αλάτι και τις απλώνετε σε δίσκους με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Τις μοιράζετε σε 2 ταψιά φούρνου. Τις αλατοπιπερώνετε και τις αλείφετε στη μια μεριά με ελαιόλαδο. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Τις γυρίζετε από την άλλη μεριά, αλείφετε με ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι οι μελιτζάνες να έχουν πάρει χρώμα και να είναι ψημένες.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα σκόρδα και σοτάρετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να μυρίσουν αλλά να μην καούν. Περιχύνετε το κρασί και το αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό. Προσθέτετε τις συσκευασμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει λίγο πιο παχύρρευστη. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Για το πουργούρι: Βράζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το πουργούρι. Καλύπτετε την κατσαρόλα και ψήνετε για 10 λεπτά μέχρι το πουργούρι να ψηθεί αλλά να μην είναι λασπωμένο. Απλώνετε το πουργούρι σε ένα ταψί για να κρυώσει και να σταματήσει να ψήνετε.

Συναρμολογείτε το πιάτο: Παίρνετε ένα ορθογώνιο σκεύος για λαζάνια, περίπου 23Χ33 εκ. Απλώνετε στη βάση του ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας

(η στρώση θα είναι λεπτή). Βάζετε από πάνω μια στρώση μελιτζάνες,

η μια λίγο πάνω στην άλλη. Καλύπτετε τις μελιτζάνες με 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζετε με τη μισή φέτα, 2 κουταλιές παρμεζάνα και σκορπίζετε 7 φυλλαράκια βασιλικό. Καλύπτετε με το μισό πουργούρι (ένας εύκολος τρόπος να κατανέμετε το πουργούρι είναι να το σκορπίσετε από πάνω με τα χέρια σας).

Συνεχίζετε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, την υπόλοιπη φέτα, 2 κουταλιές παρμεζάνα, 7 φυλλαράκια βασιλικό και το υπόλοιπο πουργούρι.

Τελειώνετε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τις τελευταίες δυο κουταλιές παρμεζάνα. Πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και τα υπόλοιπα φυλλαράκια βασιλικό.

Σ’ αυτό το στάδιο μπορείτε να φυλάξετε το φαγητό στο ψυγείο καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη για 24 ώρες.

Για να ψήσετε το φαγητό, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Πετάτε την πλαστική μεμβράνη αν βάλατε και καλύπτετε το φαγητό με ασημόχαρτο. Ψήνετε για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνετε για ακόμα 15 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και ψήνετε 6-8 λεπτά μέχρι το τυρί να αρχίσει να πιάνει χρώμα. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί 30 τουλάχιστον λεπτά πριν το σερβίρετε.

Send this to a friend