«Σκουπιδαριό οι σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων» στη Λάρνακα…
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Απορρίπτουν τα πάντα οι ασυνείδητοι στις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων ή λυμάτων, μ’ επακόλουθο ν’ αδυνατούν να έχουν φυσική ροή και αποτελεσματικότητα, με τον κίνδυνο των πλημμυρών να παραμονεύει εν’ όψει των πρώτων βροχών.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους κατήγγειλε ότι σε δρόμους της Λάρνακας και όχι μόνο, παρατηρείται το φαινόμενο στην επιφάνεια των σχαρών να βρίσκονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά, τενεκεδάκια αναψυκτικών, πλαστικές μπουκάλες, ξύλα, φύλλα και άλλα άχρηστα αντικείμενα, τα οποία ρίχνουν οι διερχόμενοι από τα αυτοκίνητά τους. Όλα αυτά τα αντικείμενα, πρόσθεσε, μπλοκάρουν τις σχάρες κι έχουν ως αποτέλεσμα όταν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.
Κατήγγειλε, επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις το κοινό καλύπτει τις σχάρες ομβρίων υδάτων τοποθετώντας πέτρες ή νάιλον πλαστικά, τα οποία σε περίπτωση που σημειωθεί έντονη βροχόπτωση, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για να διοχετευθούν τα νερά. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένες ενέργειας, είναι να συσσωρεύεται μεγάλος όγκος βροχής και να πλημμυρίζουν οι δρόμοι ή υποστατικά.
Περαιτέρω, ο κ.Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι στις σχάρες απορρίπτονται διάφορα υγρά, όπως είδη καθαρισμού που είναι παχύρευστα, λάδια και άλλες ακαθαρσίες, οι οποίες δημιουργούν λιμνάζοντα νερά που επιφέρουν δυσοσμίες κι εστίες κουνουπιών και μολύνσεων.
Επίσης, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων έγινε δέκτης παραπόνων ότι ιδιοκτήτες εστιατορίων ρίχνουν τα τηγανέλαια τους στις σχάρες αντί να τα μεταφέρουν για ανακύκλωση. «Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να ρίχνεται στις σχάρες ακόμα… και μπετόν σε υγρή μορφή, το οποίον πέραν της έντονης δυσοσμίας που δημιουργεί, μπλοκάρει αν όχι ολοκληρωτικά, μέρος της λειτουργίας της συγκεκριμένης υποδομής.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους συστήνουμε στον κόσμο να είναι προσεκτικός και να βοηθήσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων στο έργο του, εν’ όψει του χειμώνα. Εάν ο κόσμος δεν βοηθήσει, τότε με τις πρώτες έντονες βροχές θα δημιουργηθούν προβλήματα με το μπλοκάρισμα των σχαρών, με αποτέλεσμα να έχουμε τοπική συσσώρευση νερού και πλημμύρες», κατέληξε ο Α. Χατζηχαραλάμπους.