Έχω άγχος!

Έχω άγχος!Της Κατερίνας Μιχαήλ

Μια από τις πλέον οικείες φράσεις της καθημερινότητας μας είναι αγχωμένος, είμαι αγχωμένη. Άγχος, άγχος, άγχος. Τι είναι τελικά το άγχος; Το άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αισθήματα έντασης, ανήσυχες σκέψεις και σωματικές αλλαγές όπως πχ. Αρτηριακή πίεση. Έτσι το άγχος ως βασικό συναίσθημα επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και από αυτές. Βρίσκονται σε μια αλληλεπίδραση άγχος, σκέψη και συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το άγχος πυροδοτείται όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος πραγματικός ή φανταστικός, με σκοπό να μας προστατέψει. Είναι ζωτικής και βασικής σημασίας στη ζωή μας που οδηγεί τους ανθρώπους στον επιθυμητό στόχο. Το άγχος μας βοηθά να κινηθούμε, να μην είμαστε αδρανείς.


Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που το άγχος ξεπερνά τα όρια του, τα όρια μας και τελικά επηρεάζει και δηλητηριάζει την καθημερινότητα, στιγμές ευεξίας, στιγμές χαράς και ξεκούρασης. Μια από τις ιδιότητες του άγχους είναι ότι έχει την ικανότητα να αναπαράγεται κι έτσι δημιουργεί φαύλους κύκλους. Είναι το χαρακτηριστικό που ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν νιώθουν πως αγχώνονται επειδή αγχώνονται. Επίσης η τάση να θέλει κάποιος να το παραμερίσει, να το αφήσει «κάτω από το χαλί» είναι η τάση που το αυξάνει κι εκεί συχνά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν είτε εμμονές είτε φοβίες είτε κρίσεις πανικού είτε ψυχοσωματικά συμπτώματα ή ψυχαναγκασμοί.

Σημαντικό κομμάτι είναι να το κατανοήσουμε και όχι να το εξαφανίσουμε. Είναι αδύνατον να καταπολεμήσουμε το άγχος, γιατί αν καταπολεμήσουμε το άγχος θα είναι σαν να καταπολεμούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι το κατανοήσουμε για να το διαχειριστούμε.

Η επαφή με τον εαυτό μας είναι που θα μας παρέχει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το άγχος και να το κατανοήσουμε.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Ζευγαριών και Σχέσεων

Κοινωνιολόγος

ΠΣΨΘ / ECP / EFTA

Τηλ.96409488
Send this to a friend