Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ρομίνα Κωστέα: Ο χορός από τα παιδικά χρόνια, το σοβαρό πρόβλημα υγείας και το νέο της ξεκίνημα
Ρομίνα Κωστέα: Ο χορός από τα παιδικά χρόνια, το σοβαρό πρόβλημα υγείας και το νέο της ξεκίνημα

Ρομίνα Κωστέα: Ο χορός από τα παιδικά χρόνια, το σοβαρό πρόβλημα υγείας και το νέο της ξεκίνημα

Ένα ταλαντούχο κορίτσι που γνώρισε από πολύ νωρίς τη σκληρή πλευρά της ζωής. Η ίδια είναι χορεύτρια και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Τελευταία της συνεργασία ήταν αυτή με τον Κωνσταντίνο Αργυρό. Ο λόγος για τη Ρομίνα Κωστέα, η οποία πριν από 2,5 χρόνια έχασε τις αισθήσεις της επί σκηνής. Τότε, η νεαρή χορεύτρια ήρθε αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας της κρίθηκε κρίσιμη, τελικά αποδείχτηκε δυνατή μαχήτρια και κατάφερε να το ξεπεράσει. Πλέον βρίσκεται πίσω στην Κύπρο. Ενώ πρόσφατα άνοιξε τη δική της Σχολή Χορού και σίγουρα έχει πολλά μηνύματα να μας μεταφέρει.

Της Μαρίας Πορφυρίου

 

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το χορό?

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου , αντί να περπατάω χόρευα . Η μητέρα μου με έστειλε σε μια σχολή χορού και από εκεί ξεκίνησε το μικρόβιο που λέγεται χορός . Ο χορός είναι το πάθος μου . Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα ασχοληθώ με κάτι άλλο . Ένιωθα ελευθερία όταν χορευα . Ήταν ένας τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου αφού το σώμα μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας.

Πότε πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στην Αθήνα?

Στην Αθήνα πήγαινα συχνά από μικρή ηλικία για διακοπές  με τους γονείς μου , όποτε ένιωθα οικία εκεί , θεωρούσα ότι οι ρυθμοί ζωής εκεί ήταν πιο κοντά σε μένα . Αποφασισα να πάω εκεί και να δώσω εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Τμήμα Χορού και εκεί αποφάσισα να μετακομίσω .

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες στα πρώτα σου βήματα?

Σίγουρα οι δυσκολίες στον χορό είναι πολλές . Για να είσαι αφοσιωμένος 100% χρειάζεται να θυσιάσεις χρόνο αλλά και σημαντικές στιγμές από την ζωή σου . Το ωράριο είναι περίεργο , οι πρόβες ατέλειωτες , το σώμα καταπονείται και η ψυχολογία σου έχει σκαμπανεβάσματα . Πρέπει να μπορείς να τα κοντρολάρεις όλα . Δεν είναι ακατόρθωτο . Όταν υπάρχει επιμονή και υπομονή , όλα είναι εφικτά .

Ποιες συνεργασίες ξεχώρισες?

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ποιες να ξεχωρίσω αφού όλες μου πρόσφεραν κάτι ξεχωριστό . Η συνεργασία μου με τον Φωκα Ευαγγελινό στο Θέατρο ‘ Δικό μας Σινεμα ‘ ήταν μια όμορφη εμπειρία . Έχω συνεργαστεί με τον Κωνσταντίνο Αργυρό , τον Σακη Ρουβα , τον Νίκο Βέρτη , τον Νίκο Οικονομόπουλο , την Δέσποινα Βανδή , τον Γιάννη Πλούταρχο κ.α. Ήταν και είναι όλοι τους υπέροχοι .

Ήρθες ποτέ αντιμέτωπη με αρνητικά σχόλια για το επάγγελμα της χορεύτριας?

Γενικά οι άνθρωποι έχουν την τάση να βαζουν ταμπελες . Με στεναχωρεί η επιπολαιότητα του κόσμου . Κάνουμε πολύ δουλειά για να βγαίνει έξω κάτι καλό και αξιόλογο . Το πως χειρίζεται ο κάθε χορευτής την κάθε δουλειά έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του . Όσο σέβεσαι τον εαυτό σου και την δουλειά που σου παρουσιάζεται τόσο κτίζεις πιο σωστά την χορευτική σου πορεία στηριγμένη σε ήθος και πολλή δουλειά . Μαθαίνεις να μεταφέρεις το πάθος σου όπου και αν βρεθείς , είτε αυτό είναι σκηνή μιούζικαλ είτε αυτό είναι σκηνή κάποιου νυχτερινού μαγαζιού είτε είναι βίντεο κλιπ . Οι περιστάσεις κάθε  φορά είναι διαφορετικές , όμως ο χορευτής πρέπει να τις αντιμετωπίζει με αφοσίωση .

Πριν από 2,5 χρόνια αντιμετώπισες ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Κατάφερες όμως να βγεις νικήτρια και να συνεχίσεις το όνειρο σου. Από πού αντλείς όλη αυτή τη ψυχική και σωματική δύναμη?

Τίποτα σημαντικότερα από την Υγεία δεν υπάρχει , ίσως κανείς να μην μπορεί να αντιληφθεί την αξία της αν δεν περάσει κάτι τόσο σοβαρό.. Η περιπέτεια Υγείας που πέρασα ήρθε και από τότε μου ανάτρεψε όλη μου την ζωή . Όλο αυτό ήταν το μεγαλύτερο μου μάθημα . Αναθεώρησα τα πάντα και συνειδητοποίησα  ότι τίποτα πολυτιμότερο από την Υγεία δεν υπάρχει , γι αυτό και πρέπει να αγαπάμε και να προσέχουμε τον εαυτό μας όσο τίποτα άλλο. Όταν βιώνεις ένα τοσο δυνατό σοκ , ένα τόσο μεγάλο δίδαγμα αν θες, συνειδητοποιήσεις  ότι έχεις τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης , μιας δύναμης που ποτέ δεν ήλπιζες ότι έχεις .

Τι είναι αυτό που σε παρακίνησε για να επιστρέψεις στην Κύπρο μόνιμα?

Ήταν μέσα στα σχέδια μου ότι κάποια στιγμή θα γυρνούσα στην Κύπρο , το ποτέ δεν το ήξερα . Όσο μεγάλωνα είχα την ανάγκη να βρίσκομαι δίπλα στην οικογένεια μου και στα αγαπημένα μου πρόσωπα μιας και λόγω της δουλειάς μου στερήθηκα πολλές στιγμές μαζί τους .

Από ότι είδαμε τώρα αρχίζει κάτι πολύ καινούργιο και για εσένα και για τον κόσμο που σε παρακολουθεί. Έχεις τη δική σου σχολή χορού.

Νιώθω πολύ ευλογημένη και πλήρης γι αυτό το ξεκίνημα μου . Πήρα το χρόνο μου για να ωρίμασε μέσα μου η ιδέα στο άνοιγμα της δίκης μου Σχολής , και ανυπομονώ να ανθήσει όλο αυτό και βήμα βήμα όλοι οι στόχοι μου να γίνονται πράξεις .

Τι να περιμένουμε από εσένα στα επόμενα χρόνια;

Είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος . Μου αρέσει πολύ να εξελίσσομαι προς το καλύτερο και να μαθαίνω καινούργια πράγματα στον τομέα της δουλειάς μου . Όλες τις γνώσεις μέσα απ την εμπειρία μου θα ήθελα πολύ να τις μεταφέρω στους μαθητές μου και με μεγάλη μου χαρά να τους βλέπω να εξελίσσονται . Στο κάτω κάτω όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο έχεις την ανάγκη να βλέπεις τους στόχους να εκπληρώνονται . Να καταφέρνεις όλα αυτά τα οποία έχεις προσπαθήσει και να δικαιώνεις τον εαυτό σου.

Send this to a friend