Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λάρνακα: Πολύ βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για 26χρονο πατροκτόνο
Λάρνακα: Πολύ βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για 26χρονο πατροκτόνο

Λάρνακα: Πολύ βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για 26χρονο πατροκτόνο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον 26χρονο Αγγλοκύπριο Τζακ Μπράιαν, ο οποίος πέρσι τον Αύγουστο σκότωσε τον πατέρα του, Φρέτερικ Κλίφορντ Μπράιν, 64 χρόνων, προκειμένου να μην πάρει την κηδεμονία της ανήλικης αδελφής του.

Την Τρίτη (15/6) το Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον καταδίκασε σε 16 χρόνια φυλάκιση, αφού κρίθηκε ένοχος, μετά από δική του παραδοχή, στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, δηλαδή ότι με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο του πατέρα του, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα με μαχαίρι στην πλάτη, ενώ τον κτύπησε και με ξύλο στον αυχένα.

Το έγκλημα διαπράχθηκε στις 9 Αυγούστου 2020, στο λυόμενο υποστατικό όπου διέμενε το θύμα, έξω από τα Λεύκαρα. Το πτώμα εντοπίστηκε 12 μέρες αργότερα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, αφού ο 64χρονος δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετές μέρες και ως εκ τούτου η εξαφάνισή του καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από κάποιον φίλο του.

Στην πλάτη του πτώματος υπήρχαν τέσσερις οπές που προκλήθηκαν από μαχαίρι. Στην αγόρευσή του για μετριασμό της ποινής, ο δικηγόρος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Γιάννης Πολυχρόνης, χαρακτήρισε τον πελάτη του «θύμα βαριάς και συνεχόμενης ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία και συνεχιζόταν καθημερινά από τον πατέρα του». Αυτή η βία, σύμφωνα με την υπεράσπιση, κατέστη η γενεσιουργός αιτία να επιφέρει το θάνατο του θύτη του κατηγορουμένου και τη δική του λύτρωση.

Μάλιστα, ο κ.Πολυχρόνης παρομοίωσε την περίπτωση του κατηγορουμένου με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο 26χρονος κατηγορούμενος είναι άτομο με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας. Παρακολουθείται από κλινική ψυχολόγο και λαμβάνει μακροχρόνια ψυχοθεραπευτική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, με σκοπό την ενίσχυση της αυτογνωσίας του.

Η κηδεμονία της αδελφής

————————————- 

Πριν από τη διάπραξη του εγκλήματος, ο κατηγορούμενος είχε αναστατωθεί και θυμώσει για το ενδεχόμενο ο πατέρας του ν’ αποκτούσε την κηδεμονία της ανήλικης αδελφής του, κάτι που δεν επιθυμούσε, καθότι ο 64χρονος ήταν βίαιος μαζί με τα παιδιά του και θεωρούσε (ο κατηγορούμενος) πως λόγω του χαρακτήρα του θα την κακομεταχειριζόταν και θα καταχραζόταν τα επιδόματα που η ανήλικη λάμβανε από το κράτος. Είχε προηγηθεί επίσκεψη λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας, τον Ιούλιο του 2020, στην οικία όπου διέμενε η μητέρα του 26χρονου μαζί με την ανήλικη αδελφή του, κατά την οποία κρίθηκαν ακατάλληλες οι συνθήκες διαβίωσης του ανήλικου κοριτσιού.

«Άτυχος παραλληλισμός»

————————————-

Επιβάλλοντας την ποινή 16ετούς φυλάκισης στον 26χρονο, το Κακουργιοδικείο χαρακτήρισε ατυχή παραλληλισμό εκ μέρους της υπεράσπισης την περίπτωση του κατηγορουμένου με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», τονίζοντας τ’ ακόλουθα:

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις που καταγράφονται στα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, ότι η ηθελημένη πρόκληση θανάτου του θύματος από τον κατηγορούμενο αποτελεί… θυσία και λύτρωση για τον ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Τέτοια αντιμετώπιση εκ μέρους του δικαστηρίου θα καθιστούσε την αυτοδικία αποδεκτή ενέργεια, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με τις αρχές μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Το έγκλημα της πατροκτονίας θα το φέρει βαρέως στη συνείδησή του ο κατηγορούμενος σε όλη του τη ζωή και θα πρέπει να ζήσει μ’ αυτό», κατέληξε το δικαστήριο.

Send this to a friend