Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νομικό κώλυμα για μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε νέο δημαρχείο
Νομικό κώλυμα για μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε νέο δημαρχείο

Νομικό κώλυμα για μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε νέο δημαρχείο

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ζήσε Μάη μου με το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας που προορίζεται για νέο δημαρχείο. Σε βάθος (μπόλικου) χρόνου τοποθετείται πλέον η ανάπλαση του ιστορικού κτηρίου και η μετατροπή του στο νέο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

Όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα αυτό, το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού νοσοκομείου καθυστερεί την επίσημη παραχώρηση του κτηρίου από το κράτος στο Δήμο Λάρνακας και ως εκ τούτου, καθυστερεί και τα σχέδια των δημοτικών αρχών.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και συμμετείχαν ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο έπαρχος Οδυσσέας Χατζηστεφάνου κι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας. Θέμα συζήτησης ήταν η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2020, για παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου στο δήμο, για σκοπούς δημιουργίας δημοτικού μεγάρου.

Η διαλεύκανση του ακριβούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση, αφού στη σύσκεψη παρουσιάστηκε μελέτη του Κτηματολογίου, η οποία επιβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες των κτηρίων και της γης είναι διαφορετικοί. Τα κτήρια είναι καταγεγραμμένα ως περιουσία του κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδη, ενώ η γη παραμένει ιδιοκτησία του κράτους. Ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί νομικό εμπόδιο στη σύνταξη της σύμβασης μίσθωσης, κάτι το οποίο καλείται να επιλύσει η Νομική Υπηρεσία.

Η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας παρέλαβε τη μελέτη του Κτηματολογίου και ανέλαβε να ετοιμάσει γνωμάτευση ως προς τη διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθηθεί μέχρι την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του διατηρητέου.

Send this to a friend