Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λάρνακα – Κακουργιοδικείο: Ποινή ανοχής σε καθ’ έξιν βιαστή γυναικών
Λάρνακα – Κακουργιοδικείο: Ποινή ανοχής σε καθ’ έξιν βιαστή γυναικών

Λάρνακα – Κακουργιοδικείο: Ποινή ανοχής σε καθ’ έξιν βιαστή γυναικών

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ιδιαιτέρως επιεικής μπορεί να θεωρηθεί η ποινή φυλάκισης 12 χρόνων που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε 43χρονο Ελληνοκύπριο σε υπόθεση βιασμού νεαρής αλλοδαπής, κι ενώ το ίδιο πρόσωπο είχε δύο προηγούμενες καταδίκες για παρόμοιας φύσεως αδικήματα.

Στην παρούσα υπόθεση, ο 43χρονος κρίθηκε ένοχος, μετά από ακροαματική διαδικασία, στα αδικήματα της απαγωγής, της άσεμνης επίθεσης και του βιασμού.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το νόμο, το αδίκημα του βιασμού επισύρει ποινή μέχρι και ισόβιας φυλάκισης. Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για σκοπούς προστασίας της ταυτότητας της παραπονούμενης. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, στη Λάρνακα.

Ο 43χρονος παρέλαβε με το αυτοκίνητό του την 24χρονη αλλοδαπή από κεντρικό δρόμο της Λάρνακας με σκοπό να την μεταφέρει στον προορισμό της. Αντί αυτού, όμως, την μετέφερε σε απόμερη τοποθεσία στην περιοχή Μακένζυ, όπου και την βίασε μέσα στο αυτοκίνητό του. Επιβάλλοντας την ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στον κατηγορούμενο, το Κακουργιοδικείο επισημαίνει τ’ ακόλουθα στην απόφασή του: «Η νέα παράνομη πράξη του βιασμού καταδεικνύει και μία άλλη όψη του προσώπου του κατηγορουμένου.

Πρόκειται αν όχι για έναν καθ’ έξιν εγκληματία του αδικήματος του βιασμού, σίγουρα ένα άτομο με ροπή προς το έγκλημα αυτό».

Περαιτέρω, οι δικαστές του Κακουργιοδικείου (Ν. Γερολέμου πρόεδρος, Σ. Τσιβιτανίδου – Κίζη, Τ. Νικολάου πάρεδροι) σημειώνουν ότι η μη συνέτιση του κατηγορουμένου από την επιβολή των προηγούμενων ποινών και η συνέχιση της προηγούμενης ίδιας εγκληματικής ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια επιείκειας, όπως στην περίπτωση κάποιου κατηγορουμένου που δεν έχει προηγούμενες καταδίκες ή κάποιου που προβαίνει σε παραδοχή.

Βέβαια, το δικαστήριο παρατηρεί πως ήταν αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του κατηγορουμένου να μην παραδεχτεί ενοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, αλλά αρνούμενος ενοχή απώλεσε αυτό το ελαφρυντικό στοιχείο.

«Δικαίως ξεπροβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για αποτρεπτική ποινή, όχι μόνο στα πλαίσια της γενικής πρόληψης για προστασία της κοινωνίας γενικά, αλλά και της ειδικής πρόληψης για αναχαίτιση του κατηγορουμένου και προστασίας απ’ αυτόν των ανυποψίαστων γυναικών που θα έπεφταν στα δίκτυά του», υπογραμμίζεται στην ετυμηγορία των δικαστών.

Να ζητήσει βοήθεια

—————————-

Παράλληλα, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας επισημαίνει την ανάγκη όπως ο 43χρονος ζητήσει τη συνδρομή ειδικών γιατρών, κατά το χρονικό διάστημα που θα εκτίει την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί, ώστε να ελέγξει και ν’ αποβάλει την έκνομη και αδιανόητη συμπεριφορά του εναντίον γυναικών σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

«Κάτι τέτοιο θα είναι προς το δικό του συμφέρον, αφού από τη μια δεν θα μπορεί να μπει στον πειρασμό διάπραξης νέου παρόμοιου εγκλήματος και από την άλλη, με την βοήθεια των ειδικών, θα μπορέσει να θεραπευτεί», καταλήγει το δικαστήριο.

Στο εδώλιο ο παππούς

——————————— 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου συνεχίζεται, κεκλεισμένων των θυρών, η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά Βρετανό, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως που φέρεται να διέπραξε σε βάρος… των ανήλικων εγγονιών του.

Send this to a friend