Home ΠΡΟΣΩΠΑ Μιχάλης Γιακουμή: Θέλω να εργαστώ ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών
Μιχάλης Γιακουμή: Θέλω να εργαστώ ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

Μιχάλης Γιακουμή: Θέλω να εργαστώ ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

Συνέντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline ο Υποψήφιος Βουλευτής της ΔΗΠΑ στην Αμμόχωστο Μιχάλης Γιακουμή ο οποίος μας μίλησε για τον ίδιο, την υποψηφιότητα του καθώς και για τα σχέδια του σε περίπτωση εκλογής του. 

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με μια πρωτόγνωρη υγειονομική πρόκληση από την μία και ένα κοινωνικό αναβρασμό από την άλλη. Τι σας ώθησε να κατέλθετε υποψήφιος για τις Βουλευτικές Μαΐου 2021 σε αυτή τη στιγμή;

Συμμετέχω στα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια, την τελευταία πενταετία είμαι δημοτικός σύμβουλος και η πρόταση από τη ΔΗΠΑ για κάθοδο στο ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου ήταν ιδιαίτερα τιμητική για εμένα. Μπορώ να πω ότι ήρθε σε μια χρονική συγκυρία που με βρίσκει έτοιμο γι’ αυτό το βήμα. Όσοι θέλουν να υπηρετήσουν τα κοινά από κάποια πολιτική θέση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική πρόκληση σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές κοινωνικό περιβάλλον. Ο κόσμος είναι κουρασμένος, απογοητευμένος, θυμωμένος. Οφείλουμε να εργαστούμε ώστε να δώσουμε λύσεις, όραμα και προοπτική. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος.

Με τι ασχολείστε επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια, από πότε άρχισε η ενασχόληση σας με τα κοινά και με ποιο αντικείμενο;

 Όπως σας είπα η ενασχόληση με τα κοινά άρχισε από την περίοδο των σπουδών μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπηρέτησα το φοιτητικό κίνημα ως Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Ηνωμένου Βασιλείου και από άλλες θέσεις. Διετέλεσα Γραμματέας Οικονομικών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, ήμουν Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ (ΝΕΔΗΚ) καθώς και στέλεχος άλλων οργάνων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ από το 2016 είμαι δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας. Είμαι Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Βουλευτή Γιώργου Προκοπίου. Στη συνέχεια εργάστηκα στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για λογαριασμό των εταιρειών HALLIBURTON και ENI, και στον Διεθνή Οργανισμό OPITO με τομέα δράσης την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων στις υπεράκτιες πλατφόρμες Φυσικού Αερίου. Ακολούθως ήμουν Σύμβουλος των υπουργών Γιώργου Λακκοτρύπη και Βασιλικής Αναστασιάδου. Το 2019 ανέλαβα αναβαθμισμένα καθήκοντα Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, όπου υπηρετώ μέχρι και σήμερα. Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω βουλευτικό αξίωμα πήρα άδεια άνευ απολαβών, για λόγους πολιτικής δεοντολογίας. Είμαι επίσης Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας MediaRealtors, η οποία ασχολείται με την τρισδιάστατη τεχνολογία.

Θεωρείτε πώς η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί μεταρρυθμίσεις;

Ασφαλώς. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε οι τοπικές αρχές να είναι στην προμετωπίδα της εξυπηρέτησης των πολιτών, από τους οποίους αντλούμε την εξουσία. Η ποιότητα στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες θα πρέπει να είναι το κριτήριο για όλες τις αποφάσεις μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπηρετεί τους δημότες και όχι να γίνεται χώρος κομματικού πάρε δώσε για το βόλεμα ημετέρων.

Σαν νεαρός πολιτικός θεωρείτε ότι η ενεργή εμπλοκή των νέων στα κοινά όσο και στις εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να είναι καταλυτική ως προς μια πολιτική αλλαγή;

Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο η κοινωνία κλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και των κρουσμάτων διαπλοκής που υπονομεύουν τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς, προκαλούν απογοήτευση, αδιαφορία και απαξίωση. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι.  Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την πανδημία. Αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος χρειάζεται αποτελεσματικότητα, απαιτεί αλληλεγγύη και επιτάσσει τη μέγιστη δυνατή μέριμνα από το κράτος στους τομείς της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνικής πρόνοιας.  Οι νέοι πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ως δια μαγείας, χρειάζεται να τοποθετηθούν πολιτικά, να ψηφίσουν, να επιβραβεύσουν και να τιμωρήσουν. Αυτό είναι το νόημα των εκλογών.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας νέος στη χώρα μας;

Βρισκόμαστε μπροστά από πολλαπλές προκλήσεις. Θα έλεγα ότι οι νέοι σήμερα ασφυκτιούν, θέλουν χώρο και χρόνο για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, επαγγελματικά και προσωπικά. Να αποκατασταθούν, να δημιουργήσουν, να μπορέσουν να βαδίσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Είναι κρίμα και άδικο γιατί η νέα γενιά, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκά εφόδια, δεν έχει τις ευκαιρίες που πρέπει. Η γενιά των 800 ευρώ δεν μπορεί να κρατηθεί στην Κύπρο και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ποιες λύσεις θα προτείνετε επί τούτου σε περίπτωση εκλογής σας;

Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα κληθεί να πάρει καθοριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Σημαντικές είναι επίσης μια σειρά από πολιτικές σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ώστε να μην χάσει το τρένο της προόδου. Ο κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει εγκλωβισμένη σε ξεπερασμένα μοντέλα. Υγεία, περιβάλλον και παιδεία θα βρεθούν επίσης στην πρώτη γραμμή σημαντικών αλλαγών, που προϋποθέτουν γνώση, όραμα και αποφασιστικότητα γιατί καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας Βουλής θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του Νομοθετικού Σώματος, η οποία δέχθηκε καίριο πλήγμα εξαιτίας μιας σειράς από ενέργειες που τραυμάτισαν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Η Κύπρος είναι κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ επίσης, προσβλέπει στην προσέλκυση επενδύσεων. Για να γίνουν όλα αυτά προϋπόθεση είναι η καλή φήμη της χώρας.

Κατέρχεστε υποψήφιος σε μια πολύπαθη επαρχία, την επαρχία Αμμοχώστου.

Η πρόταση να περιληφθώ στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης στην επαρχία Αμμοχώστου, από την οποία κατάγονται οι γονείς μου, είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμένα και γι’ αυτό την αποδέχθηκα με χαρά. Είναι μια πράξη που στέλνει το μήνυμα ότι η νέα γενιά συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση και επιστροφή. H προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε με σύμπνοια να μπορέσουμε να αντικρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα, όπως την είδαμε να αποτυπώνεται απροκάλυπτα και στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη. Η διασφάλιση ενός μέλλοντος σε μια ελεύθερη πατρίδα χωρίς κατοχικό στρατό είναι η υποχρέωση που έχουμε έναντι της συνείδησής μας, έναντι των προγόνων μας αλλά και της νέας γενιάς.

Ποιές λύσεις έχεις να προτείνεις για μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο;

Θέλω να εργαστώ ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, προσφύγων και μη. Ένα ζήτημα που με απασχολεί, είναι οι λιγοστές ευκαιρίες που έχουν οι νέοι άνθρωποι για να βάλουν στέρεα θεμέλια στη ζωή τους και να αρχίσουν να δημιουργούν, τη δική τους δουλειά ή τη δική τους οικογένεια. Μια πρόταση την οποία καταθέτω είναι το κράτος να εγγυηθεί το αρχικό ποσό που ζητά η τράπεζα ως προϋπόθεση για την παραχώρηση στεγαστικού ή επαγγελματικού δανείου σε πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό το κράτος, θα προσφέρει στους εκτοπισμένους ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να ξεκινήσουν κάτι δικό τους και παράλληλα να δημιουργήσει γρήγορη ανάπτυξη στον οικοδομικό τομέα.

 

 

 

Send this to a friend