Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Δήμος Λάρνακας φιλοδοξεί για την ανάπλαση του παλιού κινηματογράφου της Λάρνακας
Ο Δήμος Λάρνακας φιλοδοξεί για την ανάπλαση του παλιού κινηματογράφου της Λάρνακας

Ο Δήμος Λάρνακας φιλοδοξεί για την ανάπλαση του παλιού κινηματογράφου της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σ’ ένα «τετράγωνο πολιτισμού» φιλοδοξεί να μετατρέψει την πλατεία Βασιλέως Παύλου ο Δήμος Λάρνακας.  Πρόκειται για το λεγόμενο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου μετά την ανάπλαση του κτηρίου της πρώην Λέσχης Λάρνακας (κτίσμα του 18ου αιώνα) και της μετατροπής του σε μουσειακό χώρο και με δεδομένη την παρουσία στην ίδια περιοχή του Μουσείου Πιερίδη (αρχοντικό αποικιακού στυλ του 19ου αιώνα), του κτηρίου της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας (κτίσμα του 1906), όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη, του Γραφείου Τουριστικής Ενημέρωσης του ΚΟΤ και του κτηρίου της πρώην Λέσχης Αξιωματικών, όπου στεγάζεται η πολιτιστική υπηρεσία του δήμου και ταυτόχρονα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, απέμεινε η ανάπλαση του παλιού κινηματογράφου ΡΕΞ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια.

Να σημειωθεί, ότι λίγα μέτρα παρακάτω, στην πλατεία Ευρώπης, βρίσκονται και οι παλιές αποικιακές αποθήκες, που αποτελούν αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα της αγγλοκρατίας, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.

Η ανάπλαση του σινεμά ΡΕΞ σκαλώνει στον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, αφού ο Δήμος Λάρνακας έχει ζητήσει επίσημα να του παραχωρηθεί το εδώ και πολλά χρόνια αναξιοποίητο ιστορικό κτήριο του ΡΕΞ (κτίσμα του 1950), χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημα.

«Πριν από δύο μήνες ζήτησα με γραπτή επιστολή μου προς τον επικεφαλής του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να μας παραχωρηθεί το κτήριο, ώστε ν’ αναβαθμιστεί για πολιτιστικούς σκοπούς.

Πρόσφατα είχα εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε απάντηση», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι εφόσον το κτήριο παραχωρηθεί στο δήμο, τότε το έργο ανάπλασής του θα ενταχθεί στα υπόλοιπα έργα που προγραμματίζονται και για τα οποία θα ζητηθεί επιχορήγηση από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου Λάρνακας είναι η πλήρης αναβάθμιση της πλατείας Βασιλέως Παύλου, που περιλαμβάνει και την μετακίνηση του υφιστάμενου Ταχυδρομείου σε άλλη περιοχή. Ήδη για τον σκοπό αυτό ο δήμος έχει προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο εναλλακτικό χώρο στην περιοχή Παμπούλας.

Send this to a friend