Με νέα σημεία αναφοράς η επανεκκίνηση της Λάρνακας στον τουρισμό
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Με την ελπίδα να βελτιωθεί προσεχώς η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ώστε να καταφθάσουν οργανωμένα ξένοι τουρίστες κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο έπειτα από μια μακρά περίοδο ελάχιστων αφίξεων λόγω κορωνοιού, η Λάρνακα ετοιμάζει φέτος νέες υποδομές και σημεία αναφοράς που θ’ αναβαθμίσουν το προϊόν της και θα εμπλουτίσουν την εμπειρία του ξένου επισκέπτη.
Πρόκειται για υποδομές οι οποίες, παράλληλα, θα προβάλουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της πόλης και της επαρχίας.
Σύμφωνα με την λειτουργό της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Νανά Ασμένη Παύλου, ένα από τα κτήρια που θα συμπεριληφθούν στον τουριστικό χάρτη της Λάρνακας είναι ο καινούργιος Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού που δημιουργήθηκε στην πρώην Λέσχη Λάρνακας (οικία Ματτέϊ), επί της οδού Ζήνωνος Κιτιέως.
Όλες οι τέχνες της περιφέρειας Λάρνακας θα βρουν στέγη στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη και σε πολύ κοντινή απόσταση από άλλα ιστορικά κτήρια, παρά την πλατεία Βασιλέως Παύλου. Όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες του κορωνοιού, στον χώρο αυτό οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τεχνίτες να δημιουργούν παραδοσιακά εργοτεχνήματα.
Η κύρια αίθουσα του αρχοντικού θα είναι αφιερωμένη στην πλούσια ιστορία του κτηρίου (κτίσμα του 18ου αιώνα), ενώ στα υπόλοιπα δωμάτια θα παρουσιάζονται τοπικές τέχνες, μερικές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως τα λευκαρίτικα κεντήματα, η αργυροχοΐα, η καλαμουργική, οι αθηενίτικες δαντέλες, η ύφανση σε αργαλειό κ.α.
Συνεδριακό κέντρο
—————————-
Ένα εξ’ ίσου σημαντικό σημείο αναφοράς θ’ αποτελεί πλέον και το Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα στην Κύπρο και το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.
Θα προσφέρει όλες τις σύγχρονες και μοντέρνες διευκολύνσεις, ενώ το κτήριο αναδεικνύει την πλούσια αρχιτεκτονική των Λευκάρων. Η κεντρική αίθουσα του συνεδριακού είναι χωρητικότητας 450 θέσεων, ενώ υπάρχουν και μικρότερες αίθουσες για άλλες εκδηλώσεις. Τέλος, από φέτος θα αναβιώσουν οι αυθεντικές ατμόσφαιρες των παραδοσιακών λαϊκών αγορών.
Η πρώτη αγορά λειτούργησε πρόσφατα στον Άγιο Θεόδωρο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, ενώ μέχρι το φθινόπωρο υπολογίζεται να λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας, στο εμπορικό κέντρο της πόλης.