Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παέγια με λαχανικά
Παέγια με λαχανικά

Παέγια με λαχανικά

Από τη Γαλάτεια Παμπορίδη

Το κλειδί σε μια εξαιρετική χορτοφαγική παέγια είναι να μην ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Τα μανιτάρια είναι καλό να είναι σχεδόν ολόκληρα γιατί εκτός του ότι προσθέτουν στην εμφάνιση, ανεβάζουν και τη γευστική απόλαυση.

Φανταστείτε τώρα να τρώτε ένα πιάτο ρύζι με λιλιπούτια κομματάκια λαχανικών, σχεδόν εξαφανισμένα μετά που ψήθηκαν. Το ρύζι πρέπει να συνοδεύει τα λαχανικά και όχι να τα επισκιάζει. Το δεύτερο «μυστικό» είναι η καπνιστή πάπρικα. Ένα κουταλάκι από αυτό το μαγικό μπαχαρικό, θα ανεβάσει το συγκεκριμένο χορτοφαγικό πιάτο σε άλλο επίπεδο. Αυτοσχεδιάστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά γουστάρετε όπως μπρόκολο, φασολάκια, ρεβίθια κ.λπ. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι. Χρησιμοποιώ συνηθισμένο μακρύκοκκο ρύζι και όχι αρμπόριο ή ρύζι παέγιας για να έχω τη δυνατότητα ετοιμασίας από πριν. Έτσι είναι και πολύ πιο εύκολο να την ξαναζεστάνετε.

Συστατικά
1/3 φλ. ελαιόλαδο,
350γρ. μανιτάρια τύπου «oyster» (ή άλλα μανιτάρια της επιλογής σας), μοιρασμένα κατά μήκος ή ολόκληρα αν είναι μικρά),
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
3 χρωματιστά πιπέρια (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί), κομμένα σε λωρίδες,
1 φλ. ντοματούλες τσέρι, μοιρασμένες,
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένη (ή ¼ κουταλάκι νιφάδες τσίλι),
1 κουταλιά πάστα ντομάτας,
1 φλ. λευκό κρασί,
2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο,
1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή,
3 ½ φλ. ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 3 ½ φλ. νερό που κοχλάζει),
½ κουταλάκι κλωστές σαφράν,
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (Red Kidney Beans) στραγγισμένα,
½ φλ. μπιζέλια κατεψυγμένα,
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
#Για γαρνίρισμα#
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά).

Βήματα
Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή μεγάλη κατσαρόλα (χρησιμοποιήστε σκεύος με μεγάλη διάμετρο.

Αυτό θα είναι και το σκεύος που θα σερβίρετε την παέγια).

Τηγανίζετε τα μανιτάρια, σε μέτρια-δυνατή φωτιά, 2-3 λεπτά, να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τα βγάζετε σε ένα μπολ.

Προσθέτετε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι και σοτάρετε 1-2 λεπτά να μαλακώσει λίγο.

Στη συνέχεια, βάζετε τα σκόρδα, τις πιπεριές και σοτάρετε 2 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτετε τις ντοματούλες τσέρι και την καυτερή πιπεριά.

Ανακατεύετε 1 λεπτό και προσθέτετε την πάστα ντομάτας και το λευκό κρασί.

Αφήνετε να εξατμιστεί το κρασί ακόμη 1 λεπτό και προσθέτετε το ρύζι, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνετε τη φωτιά στο πιο χαμηλό σημείο.

Σε ένα γυάλινο μπολ, βάζετε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε μέσα το σαφράν.

Ο ζωμός θα κιτρινίσει. Περιχύνετε το φαγητό και ανακατεύετε.

Προσθέτετε τα κόκκινα φασόλια, τα μπιζέλια και τέλος τα τηγανισμένα μανιτάρια.

Κλείνετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά από τα λαχανικά.

Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να σταθεί 10 λεπτά πριν να σερβίρετε.

Αν σας φαίνεται πολύ στεγνή ρίχνετε λίγο νερό.

Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αμύγδαλα και σερβίρετε στους χορτοφάγους φίλους σας.

 

Send this to a friend