Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δρ. Μάριος Κυριαζής: “Με απλά λόγια: οι αριθμοί ‘κρουσμάτων’ που ακούμε κάθε νύκτα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”
Δρ. Μάριος Κυριαζής: “Με απλά λόγια: οι αριθμοί ‘κρουσμάτων’ που ακούμε κάθε νύκτα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”

Δρ. Μάριος Κυριαζής: “Με απλά λόγια: οι αριθμοί ‘κρουσμάτων’ που ακούμε κάθε νύκτα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”

Ειρήνη Αντωνίου

Ο Δρ. Μάριος Κυριαζής με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, παίρνει θέση για τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορωνοϊού, για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τέστ και καθησυχάζει τον κόσμο.

Με την ευκαιρία αυτή, επικοινωνήσαμε μαζί με τον Δρ. Κυριαζή και του ζητήσαμε να μας πει τι πιστεύει. “Θα ήθελα να καθησυχάσω κάπως αυτούς που ανησυχούν καθημερινά για τον αριθμό των θετικών τεστ. Είναι πολύ πιθανόν ορισμένα/πολλά/πάρα πολλά από αυτά τα τεστ να μην είναι θετικά, αλλά ‘ψευδώς θετικά’. Δηλαδή να ανακοινώνονται σαν θετικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρνητικά!

Είναι γνωστό ότι ο ‘επιπολασμός’ (prevalence) μιας νόσου (δείκτης που αντικατοπτρίζει το ποσοστό ενεργών περιπτώσεων στον πληθυσμό) επηρεάζει την θετική προγνωστική τιμή (PPV) ενός τεστ. Δηλαδή ο αληθινός αριθμός των θετικών εξετάσεων εξαρτάται από άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες.

Καθώς μειώνεται ο επιπολασμός της νόσου, αυξάνεται το ποσοστό των αποτελεσμάτων των τεστ που είναι ψευδώς θετικά (βγαίνουν θετικά ενώ είναι αρνητικά).

Αν ο επιπολασμός είναι 10%, τότε 20 από τα 100 θετικά αποτελέσματα θα ήταν ψευδώς θετικά.

Αν ο επιπολασμός είναι 1%, τότε 70 από τα 100 θετικά αποτελέσματα θα ήταν ψευδώς θετικά.

Αν ο επιπολασμός είναι 0.1%, τότε 96 από τα 100 θετικά αποτελέσματα θα ήταν ψευδώς θετικά (!)

(Στοιχεία από το Αμερικανικό FDA εδώ https://www.fda.gov/…/potential-false-positive-results…, και από εδώ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7850182/)

Εφόσον δίνονται τόσα στοιχεία στην δημοσιότητα, καλό θα ήταν να δίνονται και οι πιθανοί αριθμοί των ‘ψευδώς θετικών’ τεστ κάτι που θα ελαττώσει ίσως σημαντικά, για να μην πω και πολύ σημαντικά, τους αριθμούς που ακούμε από τα ΜΜΕ. Έτσι ο κόσμος δεν θα είναι τόσο αγχωμένος.

Με απλά λόγια: οι αριθμοί ‘κρουσμάτων’ που ακούμε κάθε νύκτα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Send this to a friend