Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κεφτέδες χταποδιού
Κεφτέδες χταποδιού

Κεφτέδες χταποδιού

Μία συνταγή από τον Σεφ Κυριάκο Κυριάκου

Εύκολη μαγιονέζα στο μπλέντερ

Η μαγιονέζα αυτή χρησιμοποιεί ολόκληρο 1 αβγό αντί για 2-3 κρόκους (άρα είναι πιο υγιεινή) και γίνεται μόνο στο μπλέντερ (όχι στο πολυμίξερ ή το μίξερ): Βάζετε 1 ολόκληρο αβγό (ξεπαγωμένο) στη γυάλα του μπλέντερ μαζί με 1 κοφτό κουταλάκι μουστάρδα, 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ξίδι και 1 κουταλιά λεμόνι και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ύστερα, βγάζετε το μικρό καπάκι του μπλέντερ και ενώ το μοτέρ γυρίζει προσθέτετε μέσα σιγά

-σιγά (μόλις να τρέχει) 1 φλ. λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο). Η μαγιονέζα θα πήξει όμορφα. Τη βάζετε σε ένα καθαρό βαζάκι και τη διατηρείτε στο ψυγείο (μέχρι 1 βδομάδα).

Συστατικά
1 χταπόδι του κιλού (ή 2-3 μικρά), καθαρισμένο,
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο,
1/4 φλ. τριμμένο φρέσκο μάραθο,
1 κουταλιά μουστάρδα,
1 μεγάλη (200 γρ.) πατάτα, τριμμένη,
1 αβγό,
αλεύρι,
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα,
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι ή μαγιονέζα για το σερβίρισμα (προαιρετικά).

Βήματα
Τεμαχίζετε το χταπόδι και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό. Το αφήνετε να βράσει και να κατεβάσει το νερό του και ύστερα, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει για 1 περίπου ώρα (ή ανάλογα με το μέγεθος των χταποδιών), ανακατεύοντάς το πότε-πότε.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και κρυώνετε το χταπόδι. Ύστερα, το περνάτε από τη μηχανή του κιμά ή το τεμαχίζετε και το ψιλοκόβετε στο πολυμίξερ με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, χωρίς να το αφήσετε να λιώσει.

Βάζετε το χταπόδι με το κρεμμυδάκι, το μάραθο, τη μουστάρδα, την πατάτα, το αβγό, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι σε μια λεκάνη και ζυμώνετε το μίγμα. Αν σας φανεί χαλαρό, προσθέτετε μέσα λίγο αλεύρι. Πλάθετε το μίγμα σε κυλινδρικούς κεφτέδες και τους αλευρώνετε. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τους τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους σερβίρετε ζεστούς, συνοδεύοντάς τους, αν θέλετε, με λεμόνι ή μαγιονέζα.

 

Send this to a friend