Home ΠΡΟΣΩΠΑ Χ. Σενέκης: Η κοινωνία των πολιτών απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές
Χ. Σενέκης: Η κοινωνία των πολιτών απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές

Χ. Σενέκης: Η κοινωνία των πολιτών απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές

Ο Χρίστος Σενέκης είναι Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Είναι Νομικός, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διεθνολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου καθώς και απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πως πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε μια θέση στη νέα Βουλή;

Η απόφασή μου για συμμετοχή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ είναι η κορύφωση μιας πορείας πολιτικής ώσμωσης, που ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια και συνεχίστηκε ανελλιπώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα για να γίνουν τομές στην πολιτική ζωή του τόπου. Να αφήσουμε πίσω μας το λαϊκισμό και τις ανέξοδες μεγαλοστομίες. Να φέρουμε νέο ύφος και ήθος στην πολιτική με υπόβαθρο τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας. Σ’ αυτή την αναγκαία συλλογική στροφή της κοινωνίας δηλώνω παρών και έτοιμος να συμβάλω, όπως και πολλοί άλλοι νέοι άνθρωποι με υψηλές ακαδημαϊκές γνώσεις και δεξιότητες, με νέες ιδέες και καθαρά χέρια.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο κυπριακό;

Στο Κυπριακό, μετά από σχεδόν τρία χρόνια στασιμότητας, ανοίγει ένας νέος κύκλος, δυστυχώς όμως, με την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Συρόμαστε σε μια νέα Πενταμερή με την ατζέντα να έχει καθοριστεί στη βάση της τουρκικής αδηφαγίας. Συνεπώς, το αποτέλεσμα του νέου αυτού κύκλου είναι προκαθορισμένο: είτε ένα ακόμα οδυνηρό αδιέξοδο είτε μια κακή λύση που θα βάλει σε νέες περιπέτειες τον τόπο και το λαό μας. Στη νέα αυτή Πενταμερή η πλευρά μας καλείται να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, δήθεν για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία. Η πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύτηκε από τον ΟΗΕ, έχει γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας από τη δεκαετία του ’90. Αυτό που προφανώς ζητείται από την πλευρά μας είναι η αποδοχή της τουρκικής αυθαίρετης ερμηνείας της πολιτικής ισότητας, που περιλαμβάνει αριθμητική ισότητα ή δικαίωμα βέτο σε όλους τους ομοσπονδιακούς θεσμούς. Για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με προοπτική κατάληξης σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είναι η τουρκική πλευρά που θα πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τον τερματισμό των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Αν, δηλαδή, αποδέχεται την κατάργηση των παθογενειών που δημιούργησαν το Κυπριακό πρόβλημα. Διαφορετικά, η όποια συζήτηση θα καταλήγει πάντα σε αναδίπλωση της πλευράς μας και εδραίωση των τουρκικών απαιτήσεων.

Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι σε περίπτωση εκλογής σας στο κοινοβούλιο;

Η κοινωνία των πολιτών απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές από τη νέα σύνθεση της Βουλής. Πρωτίστως, πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα ξεριζώσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αυτό θα γίνει με τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας και την ελαχιστοποίηση του ανέλεγκτου πεδίου δράσης της εκτελεστικής εξουσίας. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει συνταγματική τροποποίηση για την καθιέρωση του περιορισμού των θητειών των βουλευτών, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και να αποφεύγεται η εδραίωση της λουδοβίκειας αντίληψης «εγώ, είμαι το κράτος», που αναπόφευκτα φέρει η προσκόλληση στην εξουσία και τα αξιώματα, με αποτέλεσμα τη ροπή προς την αλαζονεία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Πιστεύετε ότι τα σκάνδαλα και η διαφθορά ωθούν τους συμπολίτες μας να γυρίσουν την πλάτη στους πολιτικούς και στην πολιτική;

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε το έσχατο σημείο διαφθοράς και διαπλοκής, γεγονός που έχει πλήξει το κύρος και την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο διαφθοράς σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια εσόδων για το κράτος και αυτό ισοδυναμεί με μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Είναι γεγονός ότι καλλιεργείται, εντέχνως, η εντύπωση ότι «όλοι είναι οι ίδιοι» και ότι «μαζί τα φάγαμε», για να αποτραπούν οι πολίτες από το να προσέλθουν στις κάλπες και να αποδώσουν πολιτικές ευθύνες στους διεφθαρμένους πολιτικούς και όσους τους υπερασπίζονται. Εν τούτοις, πιστεύω ότι σήμερα οι πολίτες είναι περισσότερο ώριμοι και δεν θα πέσουν στην καλοστημένη παγίδα της αποστροφής από την πολιτική και της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα στην πολιτική ζωή του τόπου;

Αυτό που πρέπει να αλλάξει άμεσα στην πολιτική ζωή του τόπου είναι η εύκολη καταφυγή στο λαϊκισμό. Χρειαζόμαστε χώρο για τη λογική, τα επιχειρήματα και την τεκμηρίωση. Εξίσου αναγκαία είναι η απόκτηση κουλτούρας πολιτικής ευθιξίας. Όπως επίσης αναγκαία είναι η άμεση διόρθωση της θεσμικής αδυναμίας για απόδοση ευθυνών σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Send this to a friend