Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ – Του Ανδρέα Μορφίτη
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ – Του Ανδρέα Μορφίτη

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ – Του Ανδρέα Μορφίτη

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Γκρανς Μοντανά το 2017 (που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες οφειλόταν κυρίως στην αντίληψη και τη θέση των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της πολιτικής ισότητας στο νέο «συνεταιρισμό» που θα προκύψει από την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος), η τουρκία και οι εγκάθετοί της στην Κύπρο, χρησιμοποίησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι των ημερών μας, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα που θα χρησιμοποιήσουν και θα αξιοποιήσουν σε επικείμενο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Ως τα κυριότερα νέα τετελεσμένα θα μπορούσαν να αναφερθούν οι συνεχιζόμενες και εντατικοποιούμενες προκλήσεις της τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην περιοχή της Κύπρου, η επιβολή –και όχι η εκλογή-  του νέου κατοχικού ηγέτη των Τ/κ που είναι πειθήνιο όργανο της Άγκυρας και του ισλαμοφασίστα Ερντογάν , η διάνοιξη και χρησιμοποίηση της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου ως εν δυνάμει απειλής παγίωσης νέων δεδομένων και , ως αποτέλεσμα όλων  αυτών των νέων εξελίξεων  ,  η προβολή και προώθηση της πολιτικής των δύο κρατών στην Κύπρο μέσω της απαίτησης για κυριαρχική ισότητα – όπως είναι και ο τελευταίος απαράδεκτος  όρος που χρησιμοποιούν από κοινού ο κατοχικός ηγέτης και το βαθύ τουρκικό κράτος.

Ενώπιον αυτών των αρνητικών εξελίξεων και των καταθλιπτικών εις βάρος μας δεδομένων, η Ε/κ πλευρά παρουσιάζεται ,  όσο ποτέ προηγουμένως, διχασμένη και διαιρεμένη .  Διχασμός που ολοένα αυξάνεται και μεγεθύνεται.

Οι πρόσφατες νεοφανείς θεωρίες περί «νέου ρεαλισμού» στο Κυπριακό από τον Αντιπρόεδρο του Κυβερνώντος κόμματος κ. Χάρη Γεωργιάδη αλλά και οι διακηρύξεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ  κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι «θα πρέπει να δώσουμε την πολιτική ισότητα στους Τ/κ αν θέλουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό Πρόβλημα» αποτελούν ενδείξεις βαθιάς διχογνωμίας  και διάστασης απόψεων και αντιλήψεων που δεν είναι άσχετες και με την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για τους ακόλουθους λόγους:

1. Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ  και πρώην στέλεχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δεν έπεισε ούτε και διευκρίνισε τους λόγους που τον οδήγησαν να διακηρύξει το σύνθημα του «νέου ρεαλισμού». Η ακολουθήσασα δήλωση του ΔΗΣΥ  ότι ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις , δεν έδωσε τέλος στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που ανεφύησαν.

2. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που κάλεσε την πλευρά μας να δώσει την πολιτική ισότητα στους Τ/κ – ευθύς μετά την συνάντησή του στην Αγγλική Πρεσβεία – ουδόλως διευκρίνισε αν η πολιτική ισότητα που εισηγήθηκε είναι αυτή που εννοούν οι τούρκοι ή αυτή που προβλέπεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ  και την έχει αποδεχτεί και η δική μας πλευρά .  Στο κομβικό και κρίσιμο θέμα της πολιτικής ισότητας, όπως την διακήρυξε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ενώπιον του Άγγλου Πρέσβη Στίβεν Λίλι , τόσο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο αρμόδιος ΥΠΕΞ  Νίκος Χριστοδουλίδης , τήρησαν σιγήν ιχθύος.

Πέραν της  υποχρέωσης του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δώσει διευκρινίσεις για το πώς εννοεί την πολιτική ισότητα που μάς καλεί να δώσουμε στους Τ/κ συμπατριώτες μας, θα πρόσθετα και τα ερωτήματα ποία  Αμμόχωστο και ποία  Μόρφου διακηρύττει ότι θα πάρουμε πίσω ως αντάλλαγμα για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος και ποιές  διαβεβαιώσεις έχει για την κατάργηση των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Τ/κ πλευρά,  διά του ακραίου ηγέτη της Ερσίν Τατάρ και σε πλήρη σύμπλευση και συστράτευση με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  θα χρησιμοποιήσουν τις  απειλές των  δύο κρατών και του πλήρους  εποικισμού της Αμμοχώστου για να επιβάλουν τον μόνιμο στόχο της κυριαρχικής ισότητας ( έστω και αν στο τέλος την…..βαφτίσουν διαφορετικά ) για να υλοποιήσουν τα μόνιμα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους για την επικυριαρχία της τουρκίας πάνω στην Κύπρο, έστω και αν η τελική λύση επιστεγαστεί  με το όνομα της Δ.Δ.Ο. για να χαϊδέψει τα αυτιά των Ε/κ και για να δώσει ένα άλλοθι στους χειρισμούς της πολιτικής μας ηγεσίας απέναντι στον Κυπριακό λαό.

Ο χρόνος που απομένει είναι επαρκής για να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα τεθούν ενώπιον μας  στην επικείμενη – καθόλου άτυπη – πενταμερή διάσκεψη του Απριλίου 2021.

Όλη η πολιτική μας ηγεσία, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Ομάδες Εργασίας και οι όποιοι Σύμβουλοι του Προέδρου και της Κυβέρνησης  της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλουν  από πρωίας μέχρι νυχτός – υπερβαίνοντας  πάθη,  εγωϊσμούς, δεσμεύσεις και φτηνούς και εφήμερους λαϊκισμούς –  να χαράξουν μια κοινή γραμμή και συνισταμένη για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών που στοχεύουν πρωτίστως στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην μετέπειτα υπαγωγή ενός νέου επιρρεπούς και ετοιμόρροπου κρατικού μορφώματος που θα καταστεί βορά στην τουρκική βουλιμία.

Οι στιγμές που μας αναμένουν τον προσεχή Απρίλιο είναι ιστορικές για το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Έκαστος εις τα εφ’ ω ετάχθη. Κριτής όλων ,  η αδέκαστη Ιστορία !

Ανδρέας Μορφίτης

Αντιπρόεδρος ΚΥΚΕΜ

Send this to a friend