Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Στο μικροσκόπιο η διασπορά στα σχολεία
Στο μικροσκόπιο η διασπορά στα σχολεία

Στο μικροσκόπιο η διασπορά στα σχολεία

Έντονες είναι οι ανησυχίες των εκπαιδευτικών φορέων και των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας για την έξαρση κρουσμάτων μέσα σε μερικές μέρες στα σχολεία, την ώρα που οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου ετοιμάζονται να επιστρέψουν πίσω στα θρανία τους την ερχόμενη Δευτέρα και αυτοί των Γυμνασίων μια εβδομάδα αργότερα (8 Μαρτίου).

Οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους μαθητές τους την ώρα που το Υπουργείο Υγείας έβαλε στο μικροσκόπιο του τη διασπορά που παρατηρείται στις σχολικές μονάδες, κυρίως από προσωπικό, αλλά και μαθητές, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό, σύμφωνα με το Υπουργείο, μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Εξάλλου, σε διάστημα μόνο δέκα ημερών, καταγράφηκαν 100 κρούσματα σε μαθητές Παγκύπρια, με τα μισά εξ αυτών να είναι στη Λεμεσό.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε να δώσει οδηγία πως πλέον είναι υποχρεωτικό όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών μονάδων, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου, αρχής γενομένης από σήμερα.

Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων μπορούν να διενεργήσουν το τεστ είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας είτε ιδιωτικά με τα δικά τους έξοδα.

Έτσι, από την Δευτέρα και έπειτα, οι εκπαιδευτικοί και το όλο το προσωπικό της κάθε σχολικής μονάδας θα είναι υπόχρεοι κατά την άφιξη τους στο σχολείο να υποδείξουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος.

Την ίδια ώρα, τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κάνουν έκκληση προς του γονείς όπως δώσουν τη συγκατάθεση τους τα παιδιά τους να υποβληθούν σε έλεγχο rapid test.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως «γίνεται αυστηρή σύσταση προς τους μαθητές όπως διενεργήσουν rapid test, με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους», ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 έκανε «σύσταση προς τους γονείς να υπογράψουν την σχετική αίτηση ώστε τα παιδιά να προχωρήσουν και αυτά στη διενέργεια του rapid test.»

Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει όλου του είδους της εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν την Τσικνοπέμπτη στα σχολεία.

Χωρίς διαγωνίσματα η επιστροφή των μαθητών

Μετά από εκκλήσεις και έντονους προβληματισμούς, το Υπουργείο Παιδείας έλαβε τα μέτρα του και έδωσε οδηγία να μην πραγματοποιηθούν διαγωνίσματα τις πρώτες μέρες επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Το όλο ζήτημα τέθηκε στο δημόσιο διάλογο τις τελευταίες ημέρες, όταν μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, λάμβαναν μηνύματα από εκπαιδευτικούς ότι με την επιστροφή τους πίσω στα θρανία, την ερχόμενη Δευτέρα, θα έκαναν διαγωνίσματα.

Κάτι το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της ΟΕΛΜΕΚ όσο και των Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο χθες ο Διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 πως προέβηκαν σε ενέργειες για να μην έχουν διαγωνίσματα από τη Δευτέρα οι μαθητές και να δοθεί χρόνος να προετοιμάσουν οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά κατ’ ιδίαν.

Πηγή: ANT1.com.cy

Send this to a friend