Home ΠΡΟΣΩΠΑ Α. Χατζηπαναγής: Η πανδημία θα έχει πολλές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά
Α. Χατζηπαναγής: Η πανδημία θα έχει πολλές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά

Α. Χατζηπαναγής: Η πανδημία θα έχει πολλές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά

Πρόσφατα ο συμπολίτης μας παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Ακαδημίας Παιδιατρικής και το Larnakaonline επικοινώνησε μαζί του γα μια μικρή συνέντευξη σχετικά με τους στόχους του αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

  1. Ποιος είναι ο μακροχρόνιος στόχος σας ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής;

Ο πιο σημαντικός και μακροχρόνιος στόχος είναι να ενώσω όλες τις φωνές των παιδιάτρων σε όλην την Ευρώπη. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές πιο μικρές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους παιδιάτρους και στόχος είναι να μπουν κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής ακαδημίας έτσι ώστε όλοι να έχουμε μία φωνή και να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνεται μια δουλειά.

  1. Τα κράτη- μέλη επενδύουν στην καλή ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών;

Νομίζω ότι ένας από τους στόχους είναι να δίνουμε σημασία τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των παιδιών γιατί αυτά τα δύο πράγματα είναι αλληλένδετα επομένως αν δεν επενδύσουμε στην ψυχική υγεία είναι λες και δεν επενδύουμε ούτε στη σωματική υγεία. Διότι ένα πρόβλημα στην ψυχική υγεία αντανακλά αυτόματα και στη σωματική υγεία των παιδιών. Γι’ αυτό επενδύουμε όλοι μας όπως και τα κράτη μέλη.

  1. Τι ψυχικές επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει η πανδημία στα παιδιά;

Τεράστιες επιπτώσεις και είναι εκεί που εργαζόμαστε διότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και όπως γίνεται αντιληπτό τα παιδιά μπορεί να μην πάσχουν από τον κορωνοϊό αλλά υπάρχει πρόβλημα με την εκπαίδευση. Οπότε το ένα ζήτημα είναι η εκπαίδευση. Κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό . Δεύτερο, ξέρουμε, επίσης, ότι έχουν αυξηθεί  τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από τον εγκλεισμό. Τρίτο έχουν μειωθεί οι εμβολιασμοί των υπολοίπων νοσημάτων , έτσι υπάρχει περίπτωση να έχουμε άλλες επιδημίες στους επόμενους μήνες.  Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά.. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να αναδεικνύουμε αυτά τα θέματα και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τα κράτη όσο και τις υπόλοιπες οργανώσεις.

  1. Πως βλέπετε την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας;

Αυτό είναι δύσκολο κάποιος να το εκτιμήσει διότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και πηγαίνουμε στα τυφλά.  Εκ των υστέρων θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα διαφορετικά αλλά θα είμαστε «μετά Χριστόν Προφήτες». Το θέμα είναι να είσαι «προ Χριστού προφήτης». Γενικά θα μπορούσα να πω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο αυτή τη στιγμή, οπόταν εύχομαι ότι και με τον εμβολιασμό σύντομα θα καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε αυτήν την πανδημία η οποία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για όλην την κοινωνία.

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Send this to a friend