Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα πιο υγιές ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων
«Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα πιο υγιές ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα πιο υγιές ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων

Η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» βρίσκονται στον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας και υποδεικνύουν μια νέα και ορθότερη ισορροπία μεταξύ της φύσης, των συστημάτων τροφίμων και της βιοποικιλότητας, με στόχο την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και, παράλληλα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία συμβάλλει στη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε ενέργειες που στόχο έχουν τη μείωση κατά 50 % της χρήσης και του κίνδυνου των χημικών φυτοφαρμάκων καθώς και της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030.

Το πλεόνασμα θρεπτικών στοιχείων στο περιβάλλον είναι σοβαρή πηγή ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, με αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στο κλίμα. Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε λήψη μέτρων για να μειωθούν οι απώλειες θρεπτικών ουσιών κατά τουλάχιστον 50 %, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν υποβαθμίζεται η γονιμότητα του εδάφους αλλά και η χρήση λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20 % έως το 2030.

Η μικροβιακή αντοχή που συνδέεται με τη χρήση αντιμικροβιακών στην περίθαλψη ανθρώπων και ζώων εκτιμάται ότι ευθύνεται για την απώλεια 33 000 περίπου ανθρώπινων ζωών στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η Επιτροπή θα μειώσει κατά 50 % τις πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών για χρήση στην κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια έως το 2030.

Η βιολογική γεωργία είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η Επιτροπή θα στηρίξει την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ με στόχο το (25 % του συνόλου της γεωργικής γης) να χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες έως το 2030.

Για να επιτευχθεί η μετάβαση, θα πρέπει να γίνουν συνειδητές επιλογές και βελτίωση της αποτελεσματικότητας, όπως η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο η επιλογή υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων να είναι για τους καταναλωτές η εύκολη επιλογή.

Εκτιμάται ότι το 2017 στην ΕΕ πάνω από 950 000 θάνατοι οφείλονταν στην ανθυγιεινή διατροφή (ένας στους πέντε). Μια υγιεινή διατροφή που βασίζεται κυρίως στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που απειλούν τη ζωή αλλά και τις επιπτώσεις του διατροφικού μας συστήματος στο περιβάλλον.

Επιπλέον, η επισήμανση τροφίμων θα βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν υγιεινή και βιώσιμη διατροφή. Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή θα προτείνει την υποχρεωτική εναρμόνιση της διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας και θα αναπτύξει ένα πλαίσιο για την επισήμανση των βιώσιμων τροφίμων, το οποίο θα καλύπτει τις διατροφικές, κλιματικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές των τροφίμων.

Με στόχο την ταχύτερη καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2023 και την μείωση κατά 50 % της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και σε επίπεδο καταναλωτών έως το 2030, η Επιτροπή θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα επενδυθούν σε Έρευνα και Καινοτομία σχετική με τα τρόφιμα, τη βιοοικονομία, τους φυσικούς πόρους, τη γεωργία, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και το περιβάλλον. Η μεταφορά γνώσεων είναι ζωτικής σημασίας. Οι υπηρεσίες παροχής γεωργικών συμβουλών και το δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ΚΓΠ, θα αποβούν απαραίτητα εργαλεία για να βοηθήσουν τους γεωργούς στο στάδιο της μετάβασης.

Τέλος, ευρωπαϊκά τρόφιμα φημισμένα για τη βιωσιμότητά τους μπορούν να προσθέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και να διανοίξουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους γεωργούς. Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τρίτες χώρες και διεθνείς παράγοντες για τη στήριξη ενός παγκόσμιου κινήματος δημιουργίας βιώσιμων συστημάτων τροφίμων. Ένα πλαίσιο για την επισήμανση των βιώσιμων τροφίμων θα διευκολύνει τους καταναλωτές στις επιλογές τους.

Όπως τόνισε ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι μας, και πόσο σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της φύσης.

 

Send this to a friend