Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Αντιχαλαζικά συστήματα σ’ όλη την Κύπρο
Αντιχαλαζικά συστήματα σ’ όλη την Κύπρο

Αντιχαλαζικά συστήματα σ’ όλη την Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στην εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων σ’ όλη την ελεύθερη Κύπρο προτίθεται να προχωρήσει το κράτος, προκειμένου να προστατευτούν οι γεωργικές καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια πλήττουν συχνά τον τόπο μας. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην ακριτική περιοχή του Κάππαρη Παραλιμνίου, η οποία πλήγηκε από χαλαζοθύελλα που εκδηλώθηκε τα χαράματα της περασμένης Κυριακής.

Ο κ. Καδής είπε ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου του, μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο αγροτικής πολιτικής 2021-2027, να εντάξει στα επενδυτικά του προγράμματα την εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων, πέραν από τις ορεινές περιοχές, σ’ ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και τα Κοκκινοχώρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. «Θα είναι μια σταθερή λύση για αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα ανακουφίσει τους αγρότες μας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας επιθεώρησε καλλιέργειες που επλήγησαν από την προχθεσινή χαλαζοθύελλα, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές. Όπως ανέφερε, ήδη από την περασμένη Κυριακή στελέχη του Τμήματος Γεωργίας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και άρχισαν, σε πρώτη φάση, την καταγραφή των ζημιών. «Καλούμε τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές, να υποβάλουν τα σχετικά έντυπα με τα αιτήματά τους, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια εξιδεικευμένη αποτίμηση τις επόμενες μέρες και να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων», συμπλήρωσε ο κ. Καδής.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι για το θέμα των αποζημιώσεων πρόσφατα έχει εγκριθεί από τη Βουλή σχετική νομοθεσία που καλύπτει όλους τους αγρότες. «Επομένως οι αγρότες που ήταν συνεπείς, να μην ανησυχούν και θα λάβουν την στήριξη που προβλέπεται από τη νομοθεσία», επισήμανε. Ανέφερε, επίσης, ότι για αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο η πανδημία του κορωνοιού, η κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων (27 στο σύνολο) για στήριξη των αγροτών, προσθέτοντας πως για πολλά απ’ αυτά τα μέτρα η στήριξη προς τους γεωργούς θα έλθει εντός των επόμενων ημερών.

Εξαιτίας της προχθεσινής χαλαζοθύελλας, επλήγησαν στην ακριτική περιοχή του Κάππαρη φυτείες πατατών, ντοματών, κολοκυθιών και αγγουριών. Μετά το τρομερό πλήγμα από την πανδημία, οι γεωργοί της περιοχής δέχθηκαν ακόμα ένα πλήγμα και βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αφού οι πλείστοι απ’ αυτούς υποχρεώθηκαν να δανειστούν για να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις.

Send this to a friend