Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Μποναμάς €51 εκατ. για 32.000 αγροτικές οικογένειες
Μποναμάς €51 εκατ. για 32.000 αγροτικές οικογένειες

Μποναμάς €51 εκατ. για 32.000 αγροτικές οικογένειες

Η καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων ύψους €45 εκατ. σε συνολικά περίπου 32.000 αγροτικές οικογένειες έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα για τους περίπου 27.000 αγρότες με τεμάχια σε περιοχές με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα καταβάλλονται επιπρόσθετα ακόμα €6 εκατ. Δηλαδή, συνολικά θα διατεθούν €51 εκατ. μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των αιτήσεων των κεφαλικών επιδοτήσεων με στόχο να καταβληθούν περίπου €3,6 εκατ. σε περίπου 2.000 αιγοπροβατοτρόφους, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα πλαίσια των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του 2020 έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις ύψους €7,5 εκατ. σε περίπου 8.000 δικαιούχους που αφορούν τις δεσμεύσεις του έτους 2019. Παράλληλα, για το μέτρο στήριξης της βιολογικής γεωργίας, εντός του 2020, έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις ύψους €2,8 εκατ. σε περίπου 1.100 δικαιούχους που και αυτές αφορούν τις δεσμεύσεις του έτους 2019.

Οι επιδοτήσεις που αφορούν τις δεσμεύσεις του έτους 2020 στα εν λόγω μέτρα αναμένεται να καταβληθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2021 και το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα €9 εκατ. σε περίπου 9.000 δικαιούχους.

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Τίμης Ευθυμίου, ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε εφαρμογή το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 που αφορά έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την κρίση της πανδημίας του Covid-19. Το εν λόγω μέτρο προκηρύχτηκε εντός Νοεμβρίου για τον τομέα φυτικής παραγωγής και στοχεύει στην ενίσχυση των γεωργών με έμφαση στους επαγγελματίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου 21 για τον τομέα φυτικής παραγωγής ανέρχεται σε €3,6 εκατ. Η καταβολή των ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου. Επιλέξιμοι κλάδοι είναι: α) Λαχανικά, αρωματικά φυτά και φράουλα (€650.000) β) Καρπουζοκαλλιέργεια (€250.000) γ) Ελαιοκαλλιέργεια, στις περιοχές με υψόμετρο κάτω των 400 μέτρων (€50.000), δ) Μόνιμες καλλιέργειες στις περιοχές με υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο των 400 μέτρων (€2.2 εκατ.) ε) Αμπελουργία (€500.000).

Στις 20 Νοεμβρίου προκηρύχτηκε το ίδιο Μέτρο στήριξης, το οποίο αφορά στήριξη αγροτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αφορά ενισχύσεις σε δύο άλλους κλάδους του αγροτικού τομέα που πλήγηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για τον τομέα της χοιροτροφίας και τον οινοποιητικό τομέα. Η τελευταία ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων είναι η 4η Δεκεμβρίου 2020 και οι αιτήσεις υποβάλλονται στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας. Για τους δύο τομείς θα καταβληθούν εντός του 2021 ενισχύσεις της τάξεως των €0,4 εκατ.

Τονίζεται πως σε μια προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερης επικέντρωσης στους γεωργούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, καθώς και για σκοπούς δικαιότερης κατανομής και διαφάνειας των ενισχύσεων, επιλέγηκε η μέθοδος της διασύνδεσης του ποσού ενίσχυσης με την έκταση της εκμετάλλευσης. Ως αποτέλεσμα καταβάλλεται μεγαλύτερη ενίσχυση στους γεωργούς με μεγαλύτερη έκταση, αφού ο βαθμός στον οποίο πλήγηκε μια εκμετάλλευση έχει άμεση σχέση με το μέγεθός της.

Για όλα τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου 2014 – 2020 παραχωρήθηκαν περί τα €63 εκατ. Οι πληρωμές των αιτητών που έχουν εγκριθεί μέσω της πρώτης προκήρυξης του Καθεστώτος 4.1 :«Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» συνεχίζονται κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί €21,5 εκατ. που αφορούν σε 152 αιτήσεις.

Στις 17 Ιουλίου 2020 έχει ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για τη δεύτερη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1. Έχουν παραληφθεί 169 αιτήσεις στις οποίες περιέχονται επενδύσεις ύψους €41 εκατ.

Περαιτέρω, μέσω των μέτρων των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς έχουν παραχωρηθεί τον τελευταίο χρόνο ποσά της τάξης των €5 εκατ. προς όφελος περίπου 2.250 αιτητών. Τα €4,6 εκατ. αφορούν την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα.

Τα μέτρα αυτά αφορούσαν: ΕΠΣΑ 3α (Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Κλάδο) €755.572, ΕΠΣΑ 1β (Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων): €2.593.454, ΕΠΣΑ 1γ (Πράσινος Τρύγος): €1.288.275, ΕΠΣΑ 1ζ (Καινοτομία στον Αμπελοοινικό Τομέα): €8.672.

Βασικός στρατηγικός πυλώνας του Οργανισμού είναι η υποστήριξη του ίδιου του αγρότη, του κάθε αιτητή αγροτικών επιδοτήσεων ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους, γι’ αυτό το προσωπικό του Οργανισμού βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες προς αποφυγή οποιωνδήποτε λαθών που οδηγούν σε καθυστερήσεις ή και ποινές. Ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να παράσχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους υλοποίησης. Βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές.

Τίμης: Eπιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι του ΚΟΑΠ

Όλοι σχεδόν οι στόχοι του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχουν επιτευχθεί, όπως αυτοί τέθηκαν από την αρχή του χρόνου, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και εξαιρετικά μεγάλες διοικητικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία Covid -19, τόνισε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι Κύπριοι αγρότες θα λάβουν και φέτος στο σύνολό τους τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε σε πρωτιά της Κύπρου ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι «κανένας άλλος Ευρωπαίος αγρότης δεν θα λάβει νωρίτερα τις ενισχύσεις αυτές από ό,τι οι Κύπριοι αγρότες».

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθορίζει την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ως το νωρίτερο δυνατό χρονικό όριο έναρξης καταβολής των εν λόγω ενισχύσεων και ο Οργανισμός κάθε χρόνο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών εντός του μηνός Δεκεμβρίου.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend