Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η χειρότερη τουριστική χρονιά…
Η χειρότερη τουριστική χρονιά…

Η χειρότερη τουριστική χρονιά…

Ως τη χειρότερη χρονιά της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου από τον καιρό που οι ξενοδόχοι διατηρούν στοιχεία, χαρακτηρίζεται το 2020 λόγω της πανδημίας. Οι ξενοδόχοι θεωρούν πως ήταν μια σεζόν εντελώς χαμένη τουριστικά, αφού δεν έγινε κατορθωτό το νησί μας να προσελκύσει ξένους επισκέπτες ούτε στο 15% σε σχέση με τους αριθμούς του 2019, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαν επισκεφθεί την Κύπρο περίπου 4 εκατομμύρια περιηγητές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας ανέφερε ότι για τα τουριστικά θέρετρα της Αγ. Νάπας και του Πρωταρά ήταν μακράν η χειρότερη τουριστική σεζόν μεταπολεμικά. «Η μείωση που είχαμε στον τουρισμό μας ξεπέρασε το 85%.

Αυτό οφείλεται, κατά την εκτίμησή μας, στον τρόπο που το κράτος αποφάσισε να διαχειριστεί την κατάσταση. Έχουμε διαπιστώσει ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέξαμε να χωρίσουμε τις χώρες σε τρεις κατηγορίες, είναι καταστροφικός. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε αυτό το σύστημα. Με αυτό το σύστημα, όμως, δεν μπορούν οι αεροπορικές εταιρείες, οι τουριστικοί πράκτορες και οι ταξιδιώτες να προγραμματίσουν, διότι από εβδομάδα σε εβδομάδα κάποιες χώρες αλλάζουν συνεχώς κατηγορία», σημείωσε ο κ.Τάκκας.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αμμοχώστου τόνισε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και ότι είναι κοινή διαπίστωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, της Hermes Airports και των τουριστικών πρακτόρων ότι το συγκεκριμένο σύστημα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Είναι γι’ αυτό το λόγο που στάλθηκε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται πως το σύστημα με το διαχωρισμό των χωρών σε τρεις κατηγορίες δεν βοηθά καθόλου την τουριστική βιομηχανία του τόπου και ότι εάν συνεχίσει και το 2021, τότε θα επιφέρει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.

Θέση των ξενοδόχων είναι όπως ισχύσουν μόνο δύο κατηγορίες, Α΄ και Β΄, για τις χώρες που ενδιαφέρουν τουριστικά την Κύπρο (Αγγλία, Ρωσία, Ελβετία) κι εφόσον η επιδημιολογική τους κατάσταση χειροτερέψει, τότε να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί.

Επιπλέον, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η προθεσμία των 72 ωρών που ισχύει για ένα τεστ κορωνοιού στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξυπηρετεί καθόλου, διότι υπάρχουν πολλοί ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να παραλάβουν τα τεστ τους πριν την αναχώρησή τους και ως εκ τούτου ακυρώνουν το ταξίδι τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλές ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της Κύπρου (δεν παρουσιάζονται οι τουρίστες). Οι ξενοδόχοι ζητούν τη διενέργεια τεστ με προθεσμία 96 ωρών πριν την αναχώρηση των ταξιδιωτών. «Πρέπει να πείσουμε τους τουριστικούς πράκτορες να μας εντάξουν στα προγράμματά τους για το 2021. Δυστυχώς, με τα υφιστάμενα μέτρα δεν πρόκειται να μας εντάξουν. Και αυτό, μας το λένε οι ίδιοι οι πράκτορες. Απαιτείται να γίνουμε πιο ευέλικτοι σ’ αυτά τα ζητήματα. Εν’ όψει της χειμερινής σεζόν, δεν υπάρχουν προγράμματα, ούτε πτήσεις για Κύπρο, ενώ προς το παρών κρατάμε μικρό καλάθι εν’ όψει 2021», κατέληξε ο Δώρος Τάκκας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend