Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δια Νόμου ο θηλασμός στην Εργασία – Κανονισμοί για Εργοδότες
Δια Νόμου ο θηλασμός στην Εργασία – Κανονισμοί για Εργοδότες

Δια Νόμου ο θηλασμός στην Εργασία – Κανονισμοί για Εργοδότες

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας οδηγείται η τροποποιητική νομοθεσία την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, αφού εγκρίθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο την 29η Ιουλίου 2020, που αφορά τη δημιουργία διαμορφωμένου χώρου για μητρικό θηλασμό στους εργασιακούς χώρους, μετά από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Το προσχέδιο Κανονισμών, που θα κατατεθούν την Τρίτη (29/9) προς συζήτηση στη Επιτροπή, καθορίζει τις «ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία χώρων, στους οποίους οι εργαζόμενες θηλάζουσες θα μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά τους ή να αντλούν γάλα με ασφάλεια τόσο για τις ίδιες όσο και για τα βρέφη τους».

Η ανάγκη ετοιμασίας των εν λόγω κανονισμών βασίζεται σε υποχρέωση που απορρέει από υφιστάμενη νομοθεσία (Ο περί της Προστασίας της Μητρότητας (τροποποιητικός) Νόμος του 2018) που προβλέπει την παροχή διευκολύνσεων στις γυναίκες που θηλάζουν στον εργασιακό τους χώρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο (5) του υπό αναφορά Νόμου «Νοείται έτι περαιτέρω ότι, γυναίκα που επιλέγει να διακόπτει την εργασία για μία ώρα δύναται κατά το χρόνο αυτό να θηλάζει, να αντλεί και να αποθηκεύει μητρικό γάλα και ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει σε αυτήν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις δυνάμει των διατάξεων του περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών».

Πάντως η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων αλλά και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ανέφεραν στην Βrief πως χαιρετίζουν την προσπάθεια που γίνεται ώστε οι νέες μητέρες να μπορούν να έχουν την διευκόλυνση αυτή.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, τόνισε στην Brief πως, το Επιμελητήριο δεν φέρει αντίσταση, καθώς, όπως είπε, θα παρέχουν αυτή την ευκολία στις μητέρες οι οποίες θέλουν είτε να θηλάσουν τα μικρά μωρά τους στον χώρο εργασίας, είτε να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για την άντληση του μητρικού γάλακτος.

Υπέρμαχος της νομοθεσίας αυτής είναι και η ΟΕΒ, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αντωνίου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε στην Brief πως «αναμένουμε να μας δοθούν οι οδηγίες για το αν οι κανονισμοί αφορούν μόνο τους χώρους εργασίας ή και γενικότερα δημόσιους χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα και άλλα πολυσύχναστα μέρη».

Επιπλέον, αναμένεται καθοδήγηση όσον αφορά το πότε θα είναι υποχρεωτικό για τους εργασιακούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις που ίσως να απασχολούν μόνο άνδρες ή η χωρητικότητα του χώρου να μην προνοεί την δημιουργία τέτοιου χώρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι κανονισμοί προνοούν την δημιουργία ενός καθαρού, ήσυχου και κλιματιζόμενου δωματίου με ικανοποιητικό φωτισμό και επαρκή εξαερισμό, που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της θηλάζουσας και του βρέφους, το οποίο να βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων επιχείρησης ή σε παρακείμενες εύκολα προσβάσιμες από την θηλάζουσα γειτνιάζουσες εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε επιχειρήσεις όπου συστεγάζονται πολλές επιχειρήσεις μαζί, όπως τα εμπορικά κέντρα.

Ακόμη, η διαμόρφωση του χώρου δύναται να γίνει είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση εκεί όπου προκύπτει ανάγκη κατόπιν αιτήματος επηρεαζόμενης εργαζόμενης θηλάζουσας, η οποία εκφράζει τη βούλησή της για άσκηση του δικαιώματός της σε θηλασμό ή άντληση.

Όπως σημειώνεται, στην περίπτωση προσωρινής διευθέτησης, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε κλειστός χώρος όπως π.χ. η κουζίνα, η τραπεζαρία προσωπικού ή γραφείο και οπωσδήποτε όχι ο χώρος αποχωρητηρίου ή άλλος χώρος που χρησιμοποιείται από το κοινό για άλλους σκοπούς.

Απαραίτητη είναι η σήμανση του χώρου με την επιγραφή «Δωμάτιο Μητρικού Θηλασμού», είτε μόνιμα είτε προσωρινά, αναλόγως της περίπτωσης.

Παράλληλα, το δωμάτιο κατά προτίμηση να κλειδώνει ή σε αντίθετη περίπτωση να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα της θηλάζουσας με την τοποθέτηση σήμανσης στην εξωτερική πλευρά της πόρτας: «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ».

Αναλυτικά οι κανονισμοί για το Δωμάτιο Θηλασμού:
1/ Να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει ορατότητα από τον χώρο έξω από το δωμάτιο προς τον εσωτερικό χώρο του δωματίου.

2/ Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πρέπει να υπάρχει:

Διαθέσιμος ρευματοδότης ηλεκτρικού ρεύματος 13Α, 230V.
Τηλεφωνική συσκευή (σταθερή ή κινητή) σε λειτουργία.
Καθαρό τραπέζι ή άλλη καθαρή επιφάνεια για τοποθέτηση των αναγκαίων εργαλείων/ εξαρτημάτων/ αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται από τη θηλάζουσα.
Μία πολυθρόνα ή αναπαυτική καρέκλα με χέρια και μαξιλάρι.
Αντισηπτικό χεριών στην περίπτωση που ο νεροχύτης δεν βρίσκεται στον χώρο.
Ειδική αλλάχτρα ή καθαρή επιφάνεια για αλλαγή της πάνας του βρέφους για τις περιπτώσεις απόφασης της θηλάζουσας να θηλάσει στον χώρο εργασίας.
Κάλαθος απόρριψης αχρήστων.
>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Εύκολη πρόσβαση σε ψυγείο και νεροχύτη
Στην περίπτωση που το ψυγείο μπορεί να βρίσκεται σε άλλο χώρο και όχι απαραίτητα εντός του δωματίου που χρησιμοποιείται από τη θηλάζουσα για την άντληση γάλακτος αναφέρεται πως, πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση της θηλάζουσας σε ψυγείο για ασφαλή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.

Επίσης, μπορεί να είναι ένα κοινό ψυγείο προσωπικού που χρησιμοποιείται για συντήρηση των τροφίμων τους.

Σύμφωνα πάντα με τους προτεινόμενους κανονισμούς, πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε νεροχύτη και μέσα καθαριότητας για πλύσιμο των χεριών και των εργαλείων/ εξαρτημάτων άντλησης του μητρικού γάλακτος, ενώ ο νεροχύτης μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλο καθαρό χώρο, όπως η κουζίνα ή η τραπεζαρία προσωπικού αλλά οπωσδήποτε όχι στο αποχωρητήριο.

Τηρώντας τα παραπάνω θα διαφυλάσσεται η υγεία του βρέφους και της μητέρας, και η ιδιωτικότητά τους, υπογραμμίζεται στους κανονισμούς.

Αποκλειστικό θηλασμό μέχρι 6 μήνες
Καταληκτικά, να σημειωθεί ότι στη βάση των συστάσεων του ΠΟΥ, η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας, συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση έως και τον 6ο μήνα.

Μετά την ηλικία αυτή θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών και παράλληλα να συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα δύο έτη ή και παραπάνω για όσο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί.

Πηγή: Brief

Send this to a friend