Home ΠΡΟΣΩΠΑ Σήμερα γνωρίζουμε την συμπολίτισσα μας Κατερίνα Μιχαήλ μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο LarnakaOnline
Σήμερα γνωρίζουμε την συμπολίτισσα μας Κατερίνα Μιχαήλ μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο LarnakaOnline

Σήμερα γνωρίζουμε την συμπολίτισσα μας Κατερίνα Μιχαήλ μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο LarnakaOnline

Της Ειρήνης Αντωνίου

Σωστή επαγγελματίας μα πάνω από όλα άνθρωπος η Κατερίνα Μιχαήλ, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, μας καλωσόρισε στον ζεστό της χώρο, στην ζεστή της γωνιά, για μια συνομιλία – συνέντευξη, όπου άνοιξε τα χαρτιά και την καρδιά της και μας μίλησε για όλα. Μπορώ να πω ότι από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο γραφείο της, ένιωθα ότι την γνώριζα χρόνια, ένιωθα τόσο οικεία λες και ήμουνα στο σπίτι μου. Το χαμόγελο της, η ηρεμία και η ευγένεια στη φωνή της, σε κάνουν να ξανοιχτείς από την πρώτη κιόλας στιγμή που την βλέπεις και να της μιλήσεις για όλα όσα σε προβληματίζουν. Αμέσως είχα καταλάβει γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα, γιατί κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται όπως λένε για κάτι συγκεκριμένο, για να προσφέρουν….

Κατερίνα μου για αρχή έτσι για να σε γνωρισει και ο κόσμος πες μας λίγα λόγια για εσένα…

“Είμαι Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος στη Λάρνακα και στη Λευκωσία. Αρχικά σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχω αριστεύσει ως πρώτη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία. Έχω ολοκληρώσει την τετραετή μετεκπαίδευση μου στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Επίσης έχω εκπαιδευτεί στη Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, Συμβουλευτική Γονέων και στο παιδικό ιχνογράφημα.
Είμαι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) και είμαι πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA). Επίσης είμαι συνεργάτιδα του Υπουργείου Παιδείας ως εξωτερική συνεργάτης συμβουλευτικής. Αυτά όσον αφορά τα ακαδημαϊκά μου προσόντα. Η αγάπη μου για τη δουλειά μου μου δίνει τη δύναμη και την ανάγκη να επεκτείνω συνεχώς τόσο τις γνώσεις όσο και τα προσόντα μου. Επίσης συγγράφω άρθρα, τα οποία δημοσιεύονται στη δική σας σελίδα δηλαδή, στο Larnakaonline.com και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό και στην σελίδα μου στο Facebook”. Όσον αφορά το ατομικό μου επίπεδο δεν έχω συμβιβαστεί ποτέ με την καθημερινότητα. Δεν δίστασα να αφήσω πίσω μου την επαγγελματική σιγουριά στην κυβέρνηση όπου εργαζόμουν και να ακολουθήσω το όνειρο μου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν δίστασα να μετακομίσω και να φύγω από σχέσεις που δεν είχαν κράτημα. Ακόμη και όταν ήρθαν δυσκολότερες αλλαγές στη ζωή μου, όπως ο απροσδόκητος χαμός της μητέρας μου , άντεξα και έδωσα βάθος στις σχέσεις.
Ο ελεύθερος μου χρόνος είναι αφιερωμένος στην οικογένεια μου και στο διάβασμα και στο περπάτημα. Βρίσκω ευτυχία σε απλά πράγματα όπως ο καφές, η θάλασσα, μια καλή ταινία, το παιχνίδι με τα παιδιά μου, η βόλτα με τον σκύλο μου, οι κουβέντες με τον σύζυγο μου και τους φίλους μου, το θέατρο”.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι η Συστημική Ψυχοθεραπεία;
“Η συστημική προσέγγιση είναι γοητεία και αγάπη μαζί αλληλένδετα. Η συστημική προσέγγιση έχει σκοπό να οδηγήσει τον θεραπευόμενο μέσα από τη συμπτωματική του συμπεριφορά ( η οποία είναι ο λόγος που αποτείνεται) να κατασκευάσει και να ανα-κατασκευάσει το προσωπικό νόημα της ζωής του. Τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο των σχέσεων του με έναν τρόπο ο οποίος απενεχοποιεί το άτομο και το βοηθά να δει με ποιον τρόπο έγκειται στην οικογενειακή και κοινωνική πραγματικότητα του.
Μια συμπτωματική συμπεριφορά έχει νόημα αν τη δει κάποιος στο πλαίσιο που παρουσιάζεται. Ο θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να υφαίνει το κέντημα μεταξύ ατόμου και πλαισίου με αποτέλεσμα να βοηθήσει το άτομο να ανακάμψει στο πρόβλημα του και να έρθει σε επαφή με τα δικά του προσωπικά αποθέματα.
Πιστεύω στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες δυνατότητες. Αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με ενσυναίσθηση και σεβασμό στα συμπτώματα και στα προβλήματα, τα οποία αφηγούνται, ανοίγοντας νέες κατευθύνσεις και οπτικές. Βοηθώ τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα αποθέματα τους και να έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους ώστε να αποκτούν ανθεκτικότητα”.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος ;
“Ατομικά οι συχνότεροι λόγοι είναι το άγχος, οι κρίσεις πανικού, οι εμμονές, οι ψυχαναγκασμοί , οι φοβίες (π.χ. η αγοραφοβία), αυπνία, συναισθηματική υπερφαγία, μετατραυματικό στρες. Επίσης η κατάθλιψη και σε μικρότερο βαθμό το πένθος και τα προβλήματα στις σχέσεις.
Τα ζευγάρια έρχονται με δυσκολίες επικοινωνίας ή κατά τη χρονική περίοδο όπου καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη σχέση τους π.χ. διαζύγιο.
Επίσης αποτείνονται γονείς με θέματα δυσκολιών στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, δυσκολίες στη διαχείριση και τα όρια καθώς και για κάποιες συμπεριφορές των παιδιών π.χ. κρίσεις πανικού, παραβατικότητα, σεξουαλική ζωή του παιδιού. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στην παιδική κακοποίηση και στην πρόληψη της. Είναι ένα θέμα το οποίο με απασχολεί πολλά χρόνια και με το οποίο ασχολήθηκα και ασχολούμαι εκτενώς τα τελευταία 18 χρόνια”.

Είχατε κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό το οποίο θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Κατ’αρχήν να σας αναφέρω πως όλα τα περιστατικά, τα οποία αποτείνονται κοντά μου τα θεωρώ ιδιαίτερα γιατί για εμένα ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαφορετικός αλλά και όσα αντιμετωπίζει είναι σημαντικά για τον ίδιο. Αν μπορώ να ξεχωρίζω ένα μόνο θα πω πως στην αρχή της καριέρας μου είχα ένα περιστατικό με κατάθλιψη και αυτοκτονικούς προ ιδεασμούς που αφορούσε ηλικιακά στην εφηβεία. Σήμερα είναι ενήλικας με σταθερότητα και αποφάσεις πλέον για τη ζωή και είναι κάτι που το χαίρομαι ιδιαιτέρα.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έρχεται για ψυχοθεραπεία;
“Θα μπορούσα να του πω πολλά…(χαμόγελα). Λοιπόν το πρώτον που θα έλεγα είναι πως η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική μας υγεία. Ένας άνθρωπος του οποίου το σώμα ασθενεί τρέχει πολλές φορές όχι σε έναν αλλά σε περισσότερους γιατρούς και ιατρικές εξετάσεις για να εντοπιστεί το πρόβλημα και να γίνει η θεραπεία. Έτσι και η ψυχική μας υγεία εκεί π.χ που το άγχος σε κατακλύζει ψάξε το. Σίγουρα θα μάθεις περισσότερα από όσα γνωρίζεις. Έτσι κι αλλιώς πολλές φορές τα όσα προσπαθείς μπορεί να χειροτερεύουν την κατάσταση. Επίσης η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική υγεία γι αυτό συχνά οι γιατροί λένε πήγαινε σε κάποιο ειδικό να μιλήσεις.
Ακόμη θα έλεγα πως σε μια τόσο μικρή Κύπρο που προσπαθούμε να κρατήσουμε κάποια μυστικά μας το να μπούμε σε ένα γραφείο ειδικού θα μας δώσει την ασφάλεια του απόρρητου.
Τέλος θα έλεγα ότι η ζωή είναι γεμάτη από απροσδόκητες αλλαγές (π.χ. ασθένεια, διαζύγιο, πένθος, αποκτώντας παιδιά, εφηβεία). Η ανάγκη μας για αναπροσαρμογή σε διάφορα θέματα μπορεί να ικανοποιηθεί μιλώντας με κάποιον ειδικό.
Θεωρώ πως το μεγαλύτερο ταξίδι μας το οφείλουμε στον εαυτό μας και στην αυτογνωσία μας.
Ακολουθώντας το απόφθεγμα του Λάο Τσε «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» , έτσι και το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι και η βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό αρχίζει με το πρώτο ραντεβού”.

Εργασιακή πείρα

Είμαι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). Επίσης είμαι πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.

Είμαι συνεργάτης του Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας του Συστημικού Ινστιτούτου Κύπρου. Στο πλαίσιο της εργασίας μου, μεταξύ άλλων, παραδίδω διαλέξεις με θέματα για συμβουλευτική γονέων, διαχείρισης άγχους και πένθους. Επίσης συντονίζω Ομάδες Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης καθώς και Βιωματικά Εργαστήρια τόσο σε ενήλικες όσο και σε έφηβους.

Ειδικότερα, ασχολούμαι με τη συμβουλευτική και την επίλυση διαφορών και προβλημάτων στην οικογένεια και στα ζευγάρια. Επίσης ασχολούμαι εκτενώς με αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συμπτώματα κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών, ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, θέματα διαχείρισης άγχους, θυμού, πένθους και ασθένειας και την νεανική παραβατικότητα.

Επίσης, έχω παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε επιμέρους ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως:
 Art Therapy για παιδιά και εφήβους – Μέθοδος Vera Vasarhelyi και Παιδικό Ιχνογράφημα,
 Εφαρμογή του Mindfulness σε παιδιά,
 Φωτοθεραπεία,
 Βραχεία Ψυχοθεραπεία
 Μη Βίαιη Αντίσταση (η οποία ως τεχνική έχει εφαρμογές τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολικό περιβάλλον ειδικά σε περιπτώσεις βίας και έλλειψης συνεργασίας).

Αρθρογραφώ συστηματικά, σε σχέση με ποικίλα θέματα της ειδικότητάς μου και τα άρθρα μου φιλοξενούνται σε στήλες υγείας και εφημερίδων διαδικτυακών τόπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχω εργαστεί για 12 χρόνια στην Αστυνομία Κύπρου, κυρίως σε ανακριτικά καθήκοντα και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λάρνακας και Αρχηγείου Αστυνομίας. Τα καθήκοντα μου σε μία τόσο ευαίσθητη θέση απαιτούσαν αποτελεσματική επίλυση διαφορών μεταξύ πολιτών για διάφορα σοβαρά θέματα /καταγγελίες, καθώς επίσης και στήριξη /συμβουλευτική τόσο μεταξύ πολιτών, όσο και μεταξύ συναδέλφων. Παράλληλα, απαραίτητη για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθημερινών μου καθηκόντων και προκλήσεων που πήγαζαν από την εργασία μου ήταν και

η ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και θέληση και επιμονή που έπρεπε να χαρακτηρίζουν το προσωπικό. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η ικανότητα λήψεως αποφάσεων σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης μου ανατέθηκαν πολύ σοβαρές και λεπτού χειρισμού υποθέσεις ένεκα εχεμύθειας και επαγγελματισμού.

Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκά Προσόντα

• Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου – Επαγγελματική Μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική (2014 – 2018)

• Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου – Μετεκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων (2016 – 2018)

• Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, Λευκωσία (Γενική βαθμολογία 93.25 %, Πρώτη θέση), (2005 – 2007)

• Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πτυχίο Κοινωνιολογίας (Κλάδος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) (2000 – 2004)

Δραστηριότητες και Χόμπι

 Σπορ: χορός, κολύμπι, περπάτημα, αθλητισμός
 Κατοικίδια: περιποίηση των δύο σκύλων της οικογένειας
 Διάβασμα: μου αρέσει πολύ το διάβασμα βιβλίων και επιστημονικών άρθρων και μελετών
 Ταξίδια: έχω ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρώπη, μου αρέσει να επισκέπτομαι ιστορικά μνημεία και άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

• Ξένες Γλώσσες: μιλώ, γράφω και διαβάζω άπταιστα την Αγγλική γλώσσα
• Προσόντα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών: πολύ καλή γνώση της Microsoft Office και του Internet
Συστάσεις

Διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος.

Send this to a friend