Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο (Γκάντι)
Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο (Γκάντι)

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο (Γκάντι)

Γνωρίζω καλά πως οι άνθρωποι που αποτείνονται για ένα κύκλο συνεδριών είναι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ μόνοι τους ή στο περιβάλλον τους για να λύσουν όσα τους απασχολούν αλλά δεν τα κατάφεραν. Συχνά διερωτώνται τι φταίει και έφτασα ως εδώ; Μου λένε πως προσπάθησαν να ενεργούν χωρίς να σκέφτονται το πρόβλημα, πως πολλές φορές το μιλούσαν με κάποιον οικείο και ένιωθαν μια προσωρινή ανακούφιση, είτε πως κάποιες φορές τους πονούσε το στομάχι ή το κεφάλι και ένιωθαν το πρόβλημα να είναι εκεί και ακόμη η κατάσταση δυσκόλευε. Ένα πρόβλημα το οποίο φτάνει σε αδιέξοδο και δεν λύνεται μπορεί να εξελιχθεί σε σύμπτωμα πχ. Ψυχοσωματικά, εξαρτήσεις, σεξουαλικότητα, εργασιομανία.

Είναι άνθρωποι που συνήθως σκέφτονται τι έκαναν ή τι δεν έκαναν οι υπόλοιποι γύρω τους, παραπονιούνται για συμπεριφορές, συγκρίνουν σχέσεις ή ακόμη κατηγορούν άλλους. Εγώ απαντώ με το γνωμικό του Γκάντι  «γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Πρακτικά στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι αυτός που εξελίσσεται είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Ο εαυτός μας καλείται να διαχειριστεί τη δική του ιστορία. Από θύμα μετατρέπεται σε ενεργό πρωταγωνιστή, ο οποίος διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Το άτομο απαγκιστρώνεται από σχέσεις του παρελθόντος μοιράζοντας ευθύνες σε γονείς, αδέρφια ή ακόμη και σχέσεις και χάνει το παρόν αναμασώντας το τι έγινε και τι δεν έγινε στο παρελθόν. Σημασία στο ταξίδι αυτό έχει η εσωτερική στροφή προς τη δική σου Ιθάκη. Οι προσωπικοί στόχοι θολώνουν γίνονται αόρατοι όταν γυρίζουμε την πλάτη σε αυτούς.

Αν η Ιθάκη είναι ο δικός σου προορισμός τότε η δική σου αλλαγή σημαίνει να αναστοχαστείς, να διερευνήσεις, να διευρύνεις τον ορίζοντα σου, να ιεραρχήσεις τους στόχους σου, να επικοινωνείς τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.  Τα κριτήρια για να κλείσει  κανείς εισιτήριο γι αυτό το ταξίδι είναι η δύναμη, θέληση και  το θάρρος κι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε άνθρωπος που κάθεται απέναντι στο γραφείο μου.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Γονέων και Σχέσεων

Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων

Σύμβουλος Γονέων

Τηλ.96409488

 

 

Send this to a friend