Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ Κούφιες υποσχέσεις έμειναν οι εξαγγελίες ΠτΔ για μεγάλα έργα στη Λάρνακα
Κούφιες υποσχέσεις έμειναν οι εξαγγελίες ΠτΔ για μεγάλα έργα στη Λάρνακα

Κούφιες υποσχέσεις έμειναν οι εξαγγελίες ΠτΔ για μεγάλα έργα στη Λάρνακα

Το ένα χαστούκι μετά το άλλο δέχεται τις τελευταίες μέρες η Λάρνακα, σε σχέση με έργα υποδομής που το κράτος υποσχέθηκε ότι θα υλοποιούσε στην πόλη, αλλά οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν… κούφια λόγια.

Μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ότι αναστέλλεται η ίδρυση της πανεπιστημιακής σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας λόγω οικονομικής στενότητας, πρόσφατα στάλθηκε επιστολή προς τον Δήμαρχο Λάρνακας, αυτή τη φορά από τον Υπουργό Υγείας, σύμφωνα με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία δεν ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Λάρνακας για παραχώρηση του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου της πόλης για σκοπούς ανέγερσης νέου δημοτικού μεγάρου.

Το αιτιολογικό της απόφασης είναι ότι στο παλιό νοσοκομείο στεγάζονται ουσιώδεις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και πως σε περίπτωση ικανοποίησης του αιτήματος του δήμου, τότε το υπουργείο θ’ αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του.

Το LarnakaOnline κατέχει την ομιλία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, την οποία εκφώνησε κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρνακα, στις 3 Μαῒου 2018 (στο Κτήμα Μακένζι), ενώπιον των τοπικών αρχών της πόλης, σε σχέση με τα έργα υποδομής που προγραμματίζονταν, τότε, στη Λάρνακα.

Για το θέμα του παλιού νοσοκομείου, ο Ν. Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως συστάθηκε διυπουργική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, η οποία επρόκειτο να προχωρήσει στις σχετικές διαβουλεύσεις με το δήμο. Έκτοτε, όμως, το θέμα δεν προχώρησε. Παρόλ’ αυτά, ο ΠτΔ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και στις 2 Μαῒου 2019, τελώντας τα εγκαίνια ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, είχε κάνει αναφορά στην ομιλία του για το θέμα του διατηρητέου κτιρίου του παλιού νοσοκομείου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του κράτους για παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου στο δήμο, με την προοπτική οι υφιστάμενες ιατρικές υπηρεσίες να μεταστεγαστούν στην νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Η επιστολή του Υπουργού Υγείας προς τον Ανδρέα Βύρα, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2020, ανατρέπει τα λεγόμενα Αναστασιάδη.

Λόγια του… αέρα

————————–

Δυστυχώς, όμως, για τη Λάρνακα, οι υποσχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη στην ομιλία του, ημερομηνίας 3 Μαῒου 2018, δεν αφορούσαν μόνο το ζήτημα του παλιού νοσοκομείου. Για το πολύκροτο, όπως έχει καταντήσει, θέμα υλοποίησης της Γ΄ φάσης ανακατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας (καλύπτει την τουριστική περιοχή Ορόκλινης), ο ΠτΔ είχε αναφέρει ότι η προκήρυξη των προσφορών και η έναρξη των κατασκευαστικών έργων θα γινόταν εντός του 2019. Κι ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 2020, όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα τα κατασκευαστικά έργα, αλλά όπως έγινε γνωστό έχουν ακυρωθεί και οι απαλλοτριώσεις για τη γη που βρίσκεται παραπλεύρως του δρόμου.

Η νεότερη ενημέρωση που έχει το LarnakaOnline, είναι πως η Γ΄ φάση του δρόμου θα ολοκληρωθεί, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, το 2025, ενώ η Δ΄ φάση του δρόμου (καλύπτει την τουριστική περιοχή Πύλας) οριοθετείτε σε βάθος χρόνου… Ο Ν. Αναστασιάδης είχε αναφερθεί και στη μελέτη για την κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή Λάρνακας – Αραδίππου (Καμάρες, Βεργίνα), έτσι ώστε ν’ αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται στις συγκεκριμένες περιοχές σχεδόν κάθε χρόνο με τις πρώτες ραγδαίες βροχοπτώσεις. Ο ΠτΔ είχε πει, τότε, ότι η ολοκλήρωση της μελέτης θα γινόταν τον Φεβρουάριο του 2019.

Μόλις προχθές, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε ότι η επίσημη παρουσίαση της εν λόγω μελέτης θα γίνει στις 21 Ιουλίου.

Όσον αφορά την πανεπιστημιακή σχολή, για την οποία η Λάρνακα πασχίζει εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί μια πονεμένη ιστορία. Κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως «είναι δεδομένη και οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα, εξού κι έχει ήδη παραχωρήσει το χώρο του παλιού λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Ο ΠτΔ συνέχισε, λέγοντας ότι εγκρίθηκε η ίδρυση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα και πως η σχολή θα πρόσφερε τα πρώτα της προγράμματα τον Σεπτέμβριο του 2019, με τη λειτουργία αρχικά δύο τμημάτων, του Τμήματος Θαλάσσιας Τεχνολογίας και του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Πέρασαν 26 μήνες από εκείνη την ομιλία. Όχι μόνο δεν ήλθε η εν λόγω σχολή στη Λάρνακα, αλλά το Υπουργείο Παιδείας, με την τελευταία του ανακοίνωση, οριοθετεί πλέον το έργο σε βάθος χρόνου, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα… Για το επίσης πολύκροτο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας, είναι χιλιοειπωμένο πως δεν πρόκειται να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης που ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης, στην ίδια ομιλία δεν μίλησε μόνο για ρητά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρισκόταν και στο τελικό στάδιο δημοσιοποίησης του Σχεδίου Περιοχής, προκειμένου αμέσως μετά την κατεδάφιση και μετακίνηση των οχληρών κι επικίνδυνων εγκαταστάσεων υγραερίου, να προχωρούσε στην αποκατάσταση της παραλίας, συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων. Παρά τις δεσμεύσεις του ΠτΔ, δύο χρόνια μετά (και κάτι μήνες) ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το Σχέδιο Περιοχής.

Τέλος, για το μεγαλόπνοο έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, η Λάρνακα περιμένει ακόμα την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ κράτους και κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings (ισραηλινών συμφερόντων), προκειμένου ν’ ανακοινωθεί κι επίσημα η συμφωνία παραχώρησης του έργου στους Ισραηλινούς επενδυτές.

Για όλα τα πιο πάνω ζητήματα που εκκρεμούν, ο Δήμος Λάρνακας προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκεται το κάθε θέμα ξεχωριστά και πώς προχωρεί από δω και μπρος.

Οι Λαρνακείς, οι οποίοι έχουν μπουχτίσει τα τελευταία χρόνια από κυβερνητικές υποσχέσεις, απαιτούν έργα, γι’ αυτό και θα ζητήσουν από τον Νίκο Αναστασιάδη την προσωπική του παρέμβαση, ώστε αυτή τη φορά τα ζητήματα που εκκρεμούν να προχωρήσουν τάχιστα για να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend