Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων
Πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων

Πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων

Τη διαδικασία για την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ξεκινάει η B2Kapital Cyprus η οποία έχει εξαγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου ονομαστικής αξίας €405 εκατ. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η τιτλοποίηση δανείων είναι ένα εργαλείο το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στο συρτάρι μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή και εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων. Χθες, με καταχώρηση στον Τύπο, η Β2Kapital ενημέρωσε τους δανειολήπτες/εγγυητές/παρόχους εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου Velocity II ότι θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου και θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ) με την ονομασία K2P Investments Limited.

Για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί η έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα στην αίτηση που έχει υποβάλει η B2Kapital Cyprus. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η μεταφορά του χαρτοφυλακίου από τη μεταβιβάζουσα οντότητα , δηλαδή τη B2Kapital προς την K2P Investment, για σκοπούς τιτλοποίησης, δεν επηρεάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του υποκειμένου οφειλέτη, όσον αφορά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Συμπεριφοράς που προσαρτάται στην περί της Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγία του 2015 ή άλλη διαδικασία, όπως εκάστοτε ισχύει και εφαρμόζεται από τη μεταβιβάζουσα οντότητα βάσει κείμενης νομοθεσίας ή και οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης η μεταφορά του χαρτοφυλακίου δεν επηρεάζει το δικαίωμα του υποκείμενου οφειλέτη να υποβάλει αίτηση για διακανονισμό αφερεγγυότητας. Στην ουσία με αυτή την κίνηση δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τα δεδομένα για τον ίδιο τον δανειολήπτη. Στην εταιρεία K2Kapital μέτοχος θα είναι η B2Kapital Cyprus και ένα ξένο επενδυτικό ταμείο.

Η τιτλοποίηση των δανείων είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επιτρέπει στη μεταβιβάζουσα οντότητα (πιστωτικό ίδρυμα/εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) να προχωρήσει σε αναχρηματδότηση μέσω της μεταβίβασης μιας ομάδας δανείων τα οποία είχε χορηγήσει, σε μια εταιρεία-όχημα που ονομάζεται οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ). Στη συνέχεια, η ΟΕΣΤ εκδίδει ομόλογα (bonds) τα οποία διοχετεύει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σκοπός είναι η ευρύτερη κατανομή των κινδύνων, επιτρέποντας στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν τον κίνδυνο ορισμένων ανοιγμάτων (όπως πιστωτικών διευκολύνσεων και ειδικότερα των μη εξυπηρετούμενων διευκολύνσεων – ΜΕΔ) σε άλλους οργανισμούς ή μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές (π.χ. διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων). Με τις τιτλοποιήσεις παρέχονται νέες δυνατότητες επενδύσεων για μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές (όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία).

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend