Home ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Διευθυντής της Nexus Elite μας μιλά για την επόμενη ημέρα στον τομέα των ακινήτων
Ο Διευθυντής της Nexus Elite μας μιλά για την επόμενη ημέρα στον τομέα των ακινήτων

Ο Διευθυντής της Nexus Elite μας μιλά για την επόμενη ημέρα στον τομέα των ακινήτων

Δίχως αμφιβολία ένας από τους κλάδους που βλέπουν ήδη μεγάλη μείωση στον κύκλο των εργασιών τους είναι ο κτηματομεσιτικός.

Το Larnakaonline επικοινώνησε με τον Διευθυντή της εταιρείας με έδρα την Λάρνακα, Nexus Elite Property Group, κύριο Κωνσταντίνο Μαυροκορδάτο με σκοπό να μας αναλύσει τα δεδομένα στον τομέα των ακινήτων και να μας μεταφέρει τις δικές του θέσεις και απόψεις.

Πόσο επηρέασε το επάγγελμα η κρίση στην εποχή του κορωνοϊού; Πόσο βοηθά το Κράτος στο να στηρίξει τις επιχειρήσεις; Είναι εύκολο να βρουν τα «πόδια» τους οι επιχειρήσεις και πότε εκτιμάται να γίνει αυτό;

Όλα αυτά μας τα απαντά ο κ. Μαυροκορδάτος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πιο κάτω.

Πως επηρεάζει όλη αυτή η κατάσταση γενικά τον κτηματομεσιτικό κλάδο;

«Εμείς είχαμε μία κατακόρυφη πτώση. Είχαμε περίπου μέχρι και 80% πτώση. Πιστεύουμε ότι κάνουμε τώρα ενέργειες σαν εταιρεία που θέλουμε να δίνουμε στον πελάτη μας under market value. Κάτω από την ανάλογη τιμή δηλαδή. Κάτι που μπορεί να κόστιζε 200.000 ευρώ τώρα θα είναι στις 150.000 ευρώ. Αυτό επιδιώκουμε σαν λύση για να κινηθεί ξανά ο τομέας των ακινήτων».

Βλέπετε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας σε μερίδα κτηματομεσιτικών γραφείων;

«Προβλέπω ότι οι εταιρείες που δεν θα κάνουν ενέργειες αυτού του τύπου ίσως να δυσκολευτούν. Θα υπάρξουν εταιρείες που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω της μη ικανοποιητικής βοήθειας της Κυβέρνησης μας σε αυτό τον τομέα. Δε νομίζω να δούμε κάποια τρομερή βοήθεια από το Κράτος. Προσπαθούμε και δουλεύουμε εμείς και με την εγχώρια και με την εξωτερική αγορά, άρα δεν μας επηρεάζει τόσο σαν εταιρεία το κλείσιμο του αεροδρομίου. Εμείς δώσαμε βάση εξ αρχής στην κυπριακή αγορά. Ζητήσαμε και ωθήσαμε το να δουλέψουμε με τη δική μας αγορά και όχι μόνο με πελάτες του εξωτερικού».

Αναφερθήκατε στη βοήθεια του Κράτους. Όντως δεν είναι ικανοποιητική η στήριξη των επιχειρήσεων;

«Εγώ το συγκρίνω και με οικονομικά μέτρα που είδαμε στο εξωτερικό. Το ότι πληρώνουν τους υπαλλήλους είναι πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια και οι υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά αν και είναι μόνο το 60% του μισθού τους. Νιώθω και ξέρω ότι θα δωθεί και κάποια βοήθεια για τα ενοίκια και για επιδόματα για εταιρείες με μερική ή ολική αναστολή. Οι παραπάνω βοήθεια που ζητάμε σαν εταιρεία είναι στα κόστα μας, το οποίο με τα ενοίκια θα βοηθήσει αρκετά για να μας κάνει να νιώθουμε λίγο πιο άνετοι με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Η πρόταση που συζητείται στη Βουλή για τα ενοίκια είναι να μειωθούν μεταξύ 30-50% και να τους απαλλάξουν φορολογικά στο 50%. Ο ιδιοκτήτης που θα προσφέρει μείωση θα πάρει ανάλογη μείωση στη φορολογία αν και γνωρίζω ότι υπάρχει δυσαρέσκεια από τους ιδιοκτήτες για αυτό το πλάνο. Για μας κάθε βοήθεια που έρχεται είναι καλοδεχούμενη. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της εταιρείας μας και στη δύναμη των ενεργειών που κάνουμε. Το Κράτος κάνει ότι μπορεί και νομίζει. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι σαν πολίτες ή διευθυντές εταιρειών. Ότι βοήθεια έρθει είναι καλοδεχούμενη».

Πότε εκτιμάτε εσείς να επανέλθετε σε κανονικούς ρυθμούς;

«Εγώ είμαι αισιόδοξος με την πλήρη άρση των μέτρων θα αρχίσει να κινείται καλά το παζάρι. Ιδίως στη Λάρνακα, λόγω του ότι βγήκε ο Δήμαρχος και είπε ότι η Μαρίνα προχωρά κανονικά. Ότι μίλησε με τους επενδυτές και προχωρά. Πιστεύω ότι η Λάρνακα θα πάει πάρα πολύ καλά, αν και πιστεύω ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να έρθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι αν αρθούν τα μέτρα που έβαλε η Κυβέρνηση θα αρχίσει να κινείται το παζάρι πολύ νωθρά από το τέλος Μαΐου. Στόχος μας, όπως και κάθε επιχείρησης,  είναι να ρίξουμε τα κόστα μας, να ενεργήσουμε σωστά για να προσελκύσουμε νέους πελάτες και να κρατήσουμε τους υφιστάμενους. Η ζωή επιχειρηματικά άλλαξε πάρα πολύ. Κάνουμε πολλά μέσω βιντεοκλήσεων. Μάθαμε ότι μπορούμε να δουλεύουμε πλέον και από το σπίτι. Εγώ δούλεψα από το σπίτι με τον ίδιο ρυθμό και ζήλο και κρατήσαμε επικοινωνία και με τους πελάτες μας που έχουν ακίνητα να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν αλλά και με την αγορά γενικά για να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Nexus Elite Property Group

Send this to a friend