Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανησυχούν για τις ακριβές θεραπείες και τα φάρμακα
Ανησυχούν για τις ακριβές θεραπείες και τα φάρμακα

Ανησυχούν για τις ακριβές θεραπείες και τα φάρμακα

Επίσπευση των διαδικασιών από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας απαιτούν οι οργανωμένοι ασθενείς οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την καθυστέρηση, που όπως υποστηρίζουν, παρατηρείται στην προετοιμασία για την ένταξη των ακριβών, καινοτόμων και εξειδικευμένων θεραπειών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

«Ο Ιούνιος είναι κοντά και οι εκκρεμότητες είναι ακόμα αρκετές», δηλώνει στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας προσθέτοντας ότι «η ανησυχία μας οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα για τα οποία μιλάμε δεν έχουν ανταλλάξιμα, είναι εξειδικευμένα και είναι άκρως απαραίτητα για την θεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις ή σπάνια νοσήματα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να έρθει η 1η Ιουνίου και να πούμε ότι δεν προλάβαμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουλούμας, «πρόκειται για ογκολογικά φάρμακα, ρευματολογικά, και νευρολογικά σκευάσματα αλλά και σκευάσματα για σπάνια ή άλλα νοσήματα. Δεν είναι φάρμακα που αφορούν το ευρύ κοινό αλλά είναι φάρμακα που αφορούν σοβαρές περιπτώσεις για αυτό δεν χωρούν ούτε καθυστερήσεις ούτε κενά στις διαδικασίες. Για την εξασφάλιση αυτών των καινοτόμων θεραπειών, σήμερα το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε προσφορές, εξασφαλίζει τα σκευάσματα που χρειάζεται και βάσει πρωτοκόλλων τα φάρμακα διατίθενται στους ασθενείς, εάν πληρούν τα κριτήρια».

Τώρα «με τα νέα δεδομένα του ΓεΣΥ, για τα φάρμακα που είναι αυτής της κατηγορίας, βάσει του σχεδιασμού, πρέπει να δημιουργηθεί η «Επιτροπή αποζημιώσεων» από τον ΟΑΥ. Η Επιτροπή αυτή, θα αναλάβει, χωρίς την προκήρυξη προσφοράς, αλλά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, να εξασφαλίσει τα καινοτόμα σκευάσματα τα οποία θα διατίθενται πλέον και πάλι στη βάση πρωτοκόλλων μέσω του ΓεΣΥ στους δικαιούχους».

Άρα, συνέχισε ο κ. Κουλούμας, «θα πρέπει να δούμε και το τι γίνεται με τα πρωτόκολλα. Ποια πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν; Αυτά που εφάρμοζε μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ή πρέπει να ετοιμαστούν άλλα; Ο σχεδιασμός, δυστυχώς όπως παρατηρούμε, καθυστερεί κάπως αλλά ο Ιούνιος πλησιάζει. Ποια φάρμακα θα συνεχίσουν να διατίθενται από τον δημόσιο τομέα και ποια θα μεταφερθούν στο φαρμακείο της γειτονιάς; Και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει».

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ έθεσε και γενικότερο θέμα πρωτοκόλλων. «Λόγω και της εμπειρίας μας κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ και του γεγονότος ότι στην πορεία της εφαρμογής του Συστήματος είδαμε πράγματα να εισάγονται εκ των υστέρων, και όχι αδικαιολόγητα σε πολλές περιπτώσεις, θέλουμε να προλάβουμε μια επανάληψη των φαινομένων στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ». Για να γίνει αυτό, «πρέπει να ετοιμαστούν σωστά, σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών και με τον ΠΙΣ όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε να εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και να μην ζήσουμε και πάλι τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend