Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ H Ιθάκη του Καβάφη σαν ψυχοθεραπευτικό ταξίδι
H Ιθάκη του Καβάφη σαν ψυχοθεραπευτικό ταξίδι

H Ιθάκη του Καβάφη σαν ψυχοθεραπευτικό ταξίδι

Της Κατερίνας Μιχαήλ

 

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

Να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος,

Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

 

Ο ταξιδιώτης του ποιήματος του Καβάφη έχει προορισμό την Ιθάκη. Η Ιθάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με το ταξίδι στον εαυτό, το ταξίδι της αυτογνωσίας. Είναι ταξίδι ζωής αφού τον εαυτό μας τον γνωρίζουμε συνεχώς. Μαθαίνουμε τα όρια, τις επιλογές και τις ανάγκες μας. Και αυτά όλο και αλλάζουν. Μαζί τους αλλάζουμε και εμείς.

Ένα ταξίδι που δεν υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά το θετικό μήνυμα είναι ότι οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες. Όπως ακριβώς και το ταξίδι αυτογνωσίας και επαφής με τον εαυτό μας…δεν υπόσχεται να είναι εύκολο και γρήγορο. Αλλά η διαδικασία είναι αργή και μέσα από αυτήν κτίζεται η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες.

Αυτό το ταξίδι δεν μοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα που συναντούσε συνεχώς δυσκολίες. Το σημαντικό είναι ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του. Αν ο ταξιδιώτης επιθυμεί να βλέπει εμπόδια και δυσκολίες τότε αυτά δεν θα τελειώνουν, γι αυτό στο ποίημα αναφέρει ο ποιητής.

 Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

Τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις ,

Αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,

Αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Μέσα από το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να καταφέρνει να αφηγείται την ιστορία του με διαφορετικό τρόπο και να εστιάζει στις λύσεις παρά στα προβλήματα. Σημασία δεν έχει το γιατί αλλά το πώς. Εστιάζοντας στο πως ο ταξιδιώτης φεύγει από το ρόλο του παθητικού θύματος της μοίρας και παίρνει ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο ποιητής μας προτρέπει να ελπίζουμε σε ένα μακρινό ταξίδι. Κι όντως η συνδιαλλαγή με τον εαυτό μας είναι συνεχόμενη και καθημερινή. Ο αναστοχασμός μέσα από τη θεραπεία γίνεται βίωμα στον ταξιδιώτη. Ο ταξιδιώτης μαθαίνει να αναστοχάζεται τη ζωή και έτσι να έρχεται σε συνεχή επαφή με τον εαυτό του.

Ένα ταξίδι όπου κάθε μέρα είναι και νέο λιμάνι. Έτσι λοιπόν κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή. Ένα νέο ξεκίνημα. Κάθε πρωί είναι το αντίκρισμα ενός νέου κόσμου. Στόχος όμως είναι πάντα η Ιθάκη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ποιητής:

Πάντα στον νου να ‘χεις στην Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Με τέτοιον τρόπο ο θεραπευόμενος έρχεται στη συνεδρία.  Να πλησιάζει στην επίτευξη του αιτήματος του και να μην το εγκαταλείπει. Να κρατά την επαφή με τον εαυτό του.

Η Ιθάκη είναι ο τρόπος και ο δρόμος για να μπορούμε να έχουμε εμπειρίες και να μάθουμε πολλά. Ο πλούτος δεν είναι η ίδια Ιθάκη αλλά το ταξίδι προς της Ιθάκη. Έτσι ο ποιητής αναφέρει:

Πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

Μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινε, με τόση πείρα,

Ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Η Ιθάκη είναι η αιτία για το ταξίδι. Πολλές φορές οι άνθρωποι καλούνται να ξεκινήσουν το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι μέσα από προβλήματα και δυσκολίες. Μέσα από το έντονο άγχος της καθημερινότητας ή μέσα από αναπάντεχες δυσκολίες και απροσδόκητα γεγονότα. Η Ιθάκη είναι το αίτημα του κάθε θεραπευόμενου. Φτάνοντας στην δική του Ιθάκη ο θεραπευόμενος νιώθει δυνατότερος και πιο σίγουρος για τον εαυτό του.

Η Ιθάκη αξίζει την αφοσίωση και την ευγνωμόσυνη μας γιατί μας κρατάει άγρυπνους σε όλο της το ταξίδι.

Μέσα από την εργασία μου έμαθα να συνοδεύω τους ανθρώπους στην δική τους Ιθάκη. Έτσι φτάνοντας στην Ιθάκη τους έμαθα να τους αποχαιρετώ με όλη την ευγνωμοσύνη για όσα με έμαθαν και όσα μοιράστηκαν μαζί μου.

 

 

 

 

Send this to a friend