Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πανικός πολιτών από εισβολές φιδιών σε οικίες (web tv)
Πανικός πολιτών από εισβολές φιδιών σε οικίες (web tv)

Πανικός πολιτών από εισβολές φιδιών σε οικίες (web tv)

Πανικός επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες από καθημερινές εισβολές φιδιών σε σπίτια, αυλές σπιτιών και άλλα υποστατικά. Από τις αρχές Μαΐου η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, δημαρχεία και το Τμήμα Περιβάλλοντος δέχονται κλήσεις από πανικόβλητους πολίτες οι οποίοι είδαν φίδια μέσα ή κοντά στα υποστατικά τους. Η Πυροσβεστική δεν έχει ομάδα από ειδικών στην υπηρεσία της για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτά τα περιστατικά, αλλά έχει τα τηλέφωνα ιδιωτών οι οποίοι αναλαμβάνουν την απομάκρυνση των φιδιών.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ιδιώτες οι οποίοι καλούνται να απομακρύνουν φίδια από σπίτια είμαι και εγώ και ο γιος μου ο Χρύσανθος. Χωρίς υπερβολή δεχόμαστε από μία μέχρι και τρεις κλήσεις τη μέρα από πολίτες οι οποίοι είδαν φίδια. Αρκετές φορές οι κλήσεις γίνονται τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Οι σκηνές που αντικρίζουμε είναι τις περισσότερες φορές κωμικοτραγικές, καθώς οι ένοικοι βγαίνουν στον δρόμο και μαζεύεται ολόκληρη η γειτονιά επειδή είδαν ένα άκακο φιδάκι μέσα στην αυλή τους. Πολλές φορές το φίδι που είδαν αποδεικνύεται ότι ήταν μια μικρή σαύρα.

 

Αρκετές φορές το να βρούμε ένα φίδι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπάρχει δυσκολία, καθώς αυτό μπορεί να μπει σε κάποια αποθήκη γεμάτη με κάθε λογής αντικείμενα τα οποία πρέπει να ελέγξουμε ένα προς ένα για να το βρούμε. Πολλές φορές τα φίδια τρυπώνουν μέσα στους μηχανισμούς ψυγείων και μηχανές αυτοκινήτων κάτι που καθιστά την εύρεσή του πολύ δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη, εάν το φίδι είναι πολύ μικρού μεγέθους. Ευτυχώς στις πλείστες των περιπτώσεων πρόκειται για ακίνδυνα φίδια. Οι κλήσεις που γίνονται στην Πυροσβεστική είναι ελάχιστες, καθώς οι περισσότεροι δυστυχώς σκοτώνουν τα φίδια χωρίς να τηλεφωνήσουν σε κάποιον να τα απομακρύνει.

 

 

Είναι φυσικό οι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο να βρίσκουν άγρια ζώα στις αυλές τους και στα σπίτια τους καθώς το ανθρώπινο γένος έχει εποικήσει ολόκληρο τον πλανήτη καταλαμβάνοντας τους βιοτόπους των ζώων αυτών.

Οι κλήσεις δεν περιορίζονται μόνο για φίδια, αλλά μερικές φορές καλούμαστε να απομακρύνουμε μελίσσια και σφήκες που φώλιασαν σε αποθήκες και πατάρια σπιτιών.

 

 

 

Ποτέ δεν σκοτώνουμε ή τραυματίζουμε τα φίδια που συλλαμβάνουμε, αλλά τα απελευθερώνουμε με ασφάλεια σε απόμερες και ερημικές περιοχές, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όλα τα φίδια της Κύπρου είναι προστατευόμενα από ευρωπαϊκές και κυπριακές νομοθεσίες με μεγάλα πρόστιμα, αλλά ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται, αφού συχνά βλέπουμε στο διαδίκτυο πολλούς να ποζάρουν με σκοτωμένα φίδια (που οι ίδιοι σκότωσαν) σαν ήρωες χωρίς καμία συνέπεια. Είναι καιρός οι νομοθεσίες να αρχίσουν να εφαρμόζονται και όχι να υπάρχουν μόνο για το θεαθήναι επειδή το ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση που θα δούμε κάποιο φίδι στην αυλή μας ή ακόμα μέσα στο σπίτι μας δεν χρειάζεται πανικός, εάν το φίδι είναι μη δηλητηριώδη και το δούμε στην αυλή του σπιτιού μας αν το αγνοήσουμε θα φύγει από μόνο του. Τα φίδια που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές μπαίνουν από αυλή σε αυλή αναζητώντας τροφή. Εάν το φίδι μπει μέσα στο σπίτι πρέπει να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα φίδια σπάνια μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Μπαίνουν κάποτε μέσα στα σπίτια σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών αναζητώντας δροσιά ή όταν το φίδι φοβηθεί με τη θέα κάποιου ανθρώπου μπορεί όταν βρει πόρτα ανοικτή να μπει μέσα.

Για να αποτρέψουμε τα φίδια να μπαίνουν στις αυλές μας πρέπει να τις διατηρούμε καθαρές, δηλαδή να μην έχουμε άχρηστα πράγματα όπως στοίβες από πέτρες, ξύλα, χόρτα ή άλλα αντικείμενα όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο τα ερπετά ή τα τρωκτικά. Επίσης όταν έχουμε υποστατικά με κοτόπουλα ή άλλα ζώα και πουλιά λόγω των τροφών προσελκύονται τρωκτικά που με τη σειρά τους προσελκύουν τα φίδια, επειδή τα τρωκτικά αποτελούν τροφή για τα φίδια.

Όλα τα ζωντανά έχουν τον σκοπό και τον ρόλο τους. Χωρίς τα φίδια θα γεμίζαμε τρωκτικά και οι ζημιές στον άνθρωπο θα ήταν ανυπολόγιστες.

 

Γενικά στην Κύπρο υπάρχει πολύ μεγάλη φοβία για τα φίδια με αποτέλεσμα να τα σκοτώνουν όπου τα συναντούν. Φυσικά γι’ αυτό ευθύνονται πολλοί παράλογοι και αναληθείς μύθοι οι οποίοι κυκλοφορούν από γενιά σε γενιά.

Να αναφέρω ότι στην Κύπρο έχουμε 11 διαφορετικά είδη σαυρών και οκτώ είδη φιδιών. Όλα τα είδη σαυρών είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ενώ από τα φίδια μόνο η φίνα είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Τα φίδια τα συναντάμε από το υψόμετρο της θάλασσας μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

 

Σε περίπτωση δαγκώματος από φίνα

Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο τα φίδια είναι πιο ενεργά από όλους τους άλλους μήνες διότι ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη αναζητώντας τροφή και ζευγάρωμα. Επίσης η ήπια θερμοκρασία των μηνών αυτών τα βοηθά να κυκλοφορούν περισσότερες ώρες, ενώ τους μήνες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα φίδια κυκλοφορούν νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

 

 

Εάν συναντήσουμε κάποιο φίδι στους αγρούς δεν χρειάζεται να το σκοτώσουμε ή να πανικοβληθούμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε και να το αφήσουμε στην ησυχία του. Όλα τα φίδια δεν επιτίθενται στον άνθρωπο εκτός εάν νιώσουν ότι απειλείται η ζωή τους. Για να σε δαγκώσουν πρέπει να τα πιάσεις, να τα πατήσεις κατά λάθος ή να τα πλησιάσεις πολύ. Για προστασία από δαγκώματα καλό είναι όταν βρισκόμαστε στους αγρούς να φορούμε ψηλές μπότες και να προσέχουμε πού πατάμε. Όταν κάποιος πλησιάσει πολύ ένα φίδι αυτό παίρνει αμυντική στάση βγάζοντας ένα σύριγμα προειδοποιώντας σε να μην πλησιάσεις άλλο. Συνήθως όμως τα φίδια με τη θέα ενός ανθρώπου τρέπονται σε φυγή. Εάν μας δαγκώσει κάποιο φίδι και δεν ξέρουμε αν είναι δηλητηριώδες μπορούμε να κοιτάξουμε το σημείο του δαγκώματος, εάν το φίδι είναι μη δηλητηριώδες στο μέρος του δαγκώματος θα αφήσει μια κοκκινίλα σε σχήμα ρολογιού και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να απολυμάνουμε το μέρος του δαγκώματος. Εάν το φίδι που μας δάγκωσε είναι δηλητηριώδη, δηλαδή φίνα, θα δούμε στο σημείο του δαγκώματος μία ή δύο μικρές τρύπες. Σε περίπτωση δαγκώματος από φίνα δεν πανικοβαλλόμαστε και με ήρεμες κινήσεις για να μην δώσουμε την ευκαιρία στο δηλητήριο να κυκλοφορήσει στο αίμα, δένουμε το σημείο πάνω από το δάγκωμα όχι πολύ σφικτά για να μην προκαλέσουμε προβλήματα κυκλοφορίας και πάμε στο κοντινότερο νοσοκομείο. Σε όποιο σημείο της Κύπρου και να βρισκόμαστε έχουμε αρκετό χρόνο για να μεταβούμε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

 

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend