Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ενισχύονται με ναυαγοσώστες οι παραλίες της Κύπρου
Ενισχύονται με ναυαγοσώστες οι παραλίες της Κύπρου

Ενισχύονται με ναυαγοσώστες οι παραλίες της Κύπρου

Δεκάδες θανάτους μετρήσαμε την προηγούμενη χρονιά, από πνιγμό στις παραλίες τις Κύπρου, με τη θαλάσσια περιοχή της Πάφου να θεωρείται κόκκινο και επικίνδυνο σημείο.

Τα προβλήματα χρονολογούνται, τα θλιβερά αποτελέσματα της αδράνειας ήταν δυστυχώς αρκετά, ώστε τουλάχιστον από φέτος να δοθεί πράσινο φως για την πιλοτική υλοποίηση του Σχεδίου Σάλαμις, το οποίο καταχώρησε ο Ναύαρχος εν Αποστρατεία κ Κώστας Φιτιρής και το οποίο αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Βουλής με σκοπό να θεσμοθετηθεί.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ενεργών Ναυαγοσωστών, Αντρέας Ησυχίου, είπε πως από την φετινή χρονιά, το πιλοτικό Σχέδιο προνοεί τοποθέτηση 250 ναυαγοσωστών. «Είναι μια σημαντική αύξηση, αφού μέχρι τώρα, ο αριθμός ανέρχεται στους 160. Χρειάζονται και άλλοι, αλλά σίγουρα είναι ικανοποιητικός αριθμός, αν και για να καλυφθούν όλες οι περιοχές χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400 ναυαγοσώστες σε όλη την Κύπρο».

Κρίσιμη περιοχή η Πάφος

Οι πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές θεωρούνται αυτές στην Πάφο, ανέφερε ο κ. Ησυχίου, τονίζοντας πως «είναι μια περιοχή όπου υπάρχει συχνότερα θαλασσοταραχή και η περιοχή όπου έχουν παρατηρηθεί οι περισσότεροι πνιγμοί και οι περισσότερες διασώσεις από ναυαγοσώστες, ενώ μετράει ήδη τρία περιστατικά πριν μπει καλά-καλά το καλοκαίρι».

Κατά την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Ησυχίου, παρατηρήθηκαν 74 περιστατικά διασώσεων και 25 θάνατοι, με τα περισσότερα να έχουν ως αιτία τον πνιγμό, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες, μιας και οι ώρες δεν καλύπτουν όλες τις κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές.

«Οι ιδανικές ώρες είναι το σύστημα διπλής βάρδιας», εξηγεί, «δηλαδή από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Αυτό υπάρχει σε μόνο επτά σημεία στην Πάφο και σε επτά στη Λεμεσό και μόνο σε ένα στην Λάρνακα, και θα έπρεπε να υπάρχει σε πολύ περισσότερα σημεία. Στις υπόλοιπες παραλίες, υπάρχουν ναυαγοσώστες από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα».

Χρειάζονται ναυαγοσώστες και εξοπλισμό

Οι επικίνδυνες περιοχές απαιτούν γνώστες της ναυαγοσωστικής αλλά και εξοπλισμό, ο οποίος δεν διατίθεται, παρόλο που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο. Ο κ. Ησυχίου τόνισε πως χρειάζεται να γίνονται τακτικές εκπαιδεύσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με σκοπό να γίνουν καταλληλότεροι.

«Χρειάζεται, εκτός από αυτό, να διατεθούν επιπλέον ναυαγοσωστικά jet ski. Ο αριθμός που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή είναι μικρός και κάποια από αυτά είναι αρκετά παλιά».

Τέλος, ο κ. Ησυχίου κάνει έκκληση προς τη Βουλή να μην απορρίψει το Σχέδιο Σάλαμις. «Θα πρέπει να στηριχθεί το Σχέδιο, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά στα ίδια θλιβερά γεγονότα. Οι παραλίες μας χρειάζονται αναβάθμιση για την καλύτερη προστασία των πολιτών και των τουριστών».

Send this to a friend